Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το άσυλο, αναφέρθηκε στο διαχωρισμό που γίνεται πλέον ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες.
«Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να εξαλείψει τις συνέπειες μιας νομοθέτησης, είπε, που οδήγησε σε έναν αριθμό αιτούντων, οι οποίοι στην πράξη δεν προστατεύονται διότι αφήνονται σε ένα σύστημα ασαφές, δυσλειτουργικό με αργούς ρυθμούς και περίπλοκες διαδικασίες».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε πως με βάση τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, «η μέχρι σήμερα νομοθέτηση αγνοούσε ότι το διεθνές δίκαιο είχε σκοπό να «προστατέψει μόνο τους ‘’ικέτες’’ ως ύψιστη πράξη του ανθρωπισμού, και όχι να διευρύνει τα όρια της έννοιας και να συμπεριλάβει πρόσωπα που στερούνται των ποιοτικών χαρακτηριστικών του πρόσφυγα».
Παρουσιάζοντας στους βουλευτές της επιτροπής τους στόχους της νομοθετικής ρύθμισης, ο υπουργός ανέφερε πως είναι η εξάλειψη των συνεπειών «μιας νομοθέτησης που οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα χωρίς νόμιμη αιτία, που δεν προστατεύονται αλλά αφήνονται σε κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται, που δεν εντοπίζονται από τις αρχές και κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους. Το παρών σχέδιο νόμου περιλαμβάνει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν στο ελληνικό σύστημα ασύλου να αντιμετωπίζει τη σημερινή πραγματικότητα δηλαδή τα κλειστά σύνορα, τις αυξημένες ροές, την έλλειψη φέρουσας ικανότητας της Ελλάδας να υποδεχθεί όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στην ελληνική επικράτεια».
Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου
«Τα κυριότερα σημεία και προβλέψεις των προτεινόμενων διατάξεων, είναι μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
Ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας ευάλωτος έτσι ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των ευνοϊκών προβλέψεων και δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι εν λόγω ομάδες, που πολλές φορές καταλήγει να είναι σε βάρος των πραγματικά ευάλωτων προσώπων.
Η πρόβλεψη για ουσιαστική ένταξη και ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία.
Η εισαγωγή κυρώσεων για τις περιπτώσεις που διατάρασσεται η ομαλή λειτουργία των κέντρων.
Η θέσπιση πέντε διακριτών σταδίων για τη διαδικασία υποδοχής και ταυτοποίησης των υπηκόων τρίτων χωρών.
Πηγή: iefimerida.gr