iporta.gr

Το σώμα μας “μιλά”, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Το σώμα μας εκπέμπει σήματα κινδύνου ότι κάτι δεν πάει καλά. Ας μάθουμε ν’ αναγνωρίζουμε τις ενδείξεις ότι ο οργανισμός μας καλεί σε βοήθεια…

Κακοσμία στόματος: Μπορεί να οφείλεται σε παραμελημένη στοματική κοιλότητα, χαλασμένα δόντια, ουλίτιδα ή ξηροστομία. Μπορεί να μην καταναλώνετε πολλούς υδατάνθρακες, να έχετε ελικοβακτηρίδιο, ή ασθένειες όπως ο διαβήτης και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Προσοχή! Οι επίμονες πληγές στην περιοχή του στόματος, μήπως είναι αρχόμενη καρκινική κατάσταση;

Πρησμένα πόδια: Μόλυνση, θρόμβοι του αίματος, διαβητική νευροπάθεια ή φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να ενοχοποιούνται για τα πρησμένα πόδια. Εκτός κι αν τραυματίσατε το πόδι ή τον αστράγαλο …

Δέκατα: Ο χαμηλός πυρετός μπορεί ν’ αποτελεί συναγερμό για λοιμώδη και ρευματικά νοσήματα, ακόμη και κακοήθειες όπως οι νεοπλασίες.

Επίμονος βήχας: Κρυολόγημα, γρίπη ή ιγμορίτιδα; Αν όμως επιμένει για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, εξετάζουμε το ενδεχόμενο για ασθένειες όπως άσθμα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χρόνια βρογχίτιδα, φύσημα, και σοβαρότερες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα.

Βραχνάδα στη φωνή: Αν δεν υπάρχει ορατή βλάβη στις φωνητικές χορδές ή στο λάρυγγα και διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, τότε εξετάζουμε την περίπτωση να έχουμε οξεία ή χρόνια λαρυγγίτιδα, οζίδια, πολύποδες, ακόμα και κακοήθεις όγκους στις φωνητικές χορδές.

Ατονία: Μπορεί να προκαλείται από υπερκόπωση, αϋπνία, υπερκατανάλωση καφέ ή αλκοόλ ή εξαιτίας κακής διατροφής. Σε παθολογικό επίπεδο είναι πιθανό να προειδοποιεί για αιματολογικές ή ορμονικές διαταραχές, καρδιακή ανεπάρκεια, βλάβες στο ήπαρ ή στα νεφρά, φλεγμονές, λοιμώξεις, νευρολογικά νοσήματα, ακόμη και για καρκινώματα.

Τριχόπτωση: Η καλή εκδοχή είναι να προκαλείται από το κομμωτήριο ή τις σφιχτές αλογοουρές. Εκτός κι αν φταίει το γονίδιο που κληρονομήσατε ή η έλλειψη φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή. Τα παθολογικά αίτια της παραπέμπουν σε ορμονικές διαταραχές, λοιμώξεις, ηπατικά και νεφρικά νοσήματα, στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ή στο άγχος.

Πόνοι στον αυχένα ή την μέση: Κακή στάση του σώματος, λάθος τρόπος άσκησης, αυξημένο βάρος, ψηλά τακούνια, ελλιπής κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού που γεννά οστεοπόρωση, ελλιπής ενυδάτωση που προκαλεί ουρολοιμώξεις. Πιο σοβαρές καταστάσεις είναι η αρθρίτιδα, αιματολογικές παθήσεις ακόμη και προβληματική λειτουργία οργάνων όπως η καρδιά και η χολή.

Σπασμένα νύχια χεριών: Ενοχοποιούνται: Κακή διατροφή, έλλειψη ασβεστίου και βιταμινών, υπερβολική χρήση απορρυπαντικών και το συνεχές βάψιμο που δεν αφήνει την επιφάνεια του νυχιού «ν’ αναπνεύσει».

Νύχια ποδιών: Τα κακοποιούν τα στενά παπούτσια. Τα αλλοιώνουν τοπικές λοιμώξεις, δερματικά νοσήματα όπως η ψωρίαση, παθήσεις σε έντερο, ήπαρ, αίμα και πνεύμονα, αγγειακά και νευρολογικά νοσήματα, ορμονικές διαταραχές, ασθένειες όπως ο διαβήτης και καταστάσεις σοβαρότερες όπως ο καρκίνος.

Σακούλες κάτω από τα μάτια: Τις προκαλούν αϋπνία, χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων και κακή διατροφή. Σε παθολογικό επίπεδο προειδοποιούν για βλάβες σε νεφρά, ήπαρ, καρδιά, αγγεία ή για διάφορες αλλεργίες.