iporta.gr

Το αλκοόλ κρύβει κινδύνους…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

 

Αν και το αλκοόλ μας χαλαρώνει και αυξάνει την κοινωνικότητα μας, ωστόσο η υπερβολική  κατανάλωσή του γεννά κινδύνους.  Δε μιλώ μόνο για τις συνέπειες της μέθης αλλά και για τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία η κατανάλωση του σε μεγάλες ποσότητες…

Η υπερβολική χρήση αλκοόλ έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι  αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια και κατά συνέπεια αυξάνει την εμφάνιση αγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Μάλιστα η εκφύλιση του μυ της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει μία σοβαρή ασθένεια, την αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια.  Κι επειδή το αλκοόλ επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, εκφυλίζονται και περιφερικά νεύρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αλκοολικής νευρίτιδας.

Επιπρόσθετα, το πολύ αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για :

Κίρρωση του ήπατος, βλάβη μη αναστρέψιμη. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν υπέρβαροι και παχύσαρκοι.

Καρκίνο του μαστού γιατί ανεβάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα. Ο κίνδυνος αυξάνει στις γυναίκες που ανήκουν στην ομάδα «υψηλού κινδύνου», για παράδειγμα έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό.

Καρκίνο στο ανώτερο πεπτικό σύστημα, σε στόμα, φάρυγγα, οισοφάγο αλλά και γαστρίτιδα ενώ επιδεινώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς επιδρά τοξικά στο στομάχι.

Επιδείνωση της οστεοπόρωσης καθώς εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο.

Αβιταμίνωση γιατί παρεμποδίζει την απορρόφηση βιταμινών κυρίως του συμπλέγματος Β.

Αφυδάτωση του δέρματος και οξειδωτική γήρανση. Η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή και θαμπότερη για να μην μιλήσουμε για το χαρακτηριστικό κοκκίνισμα τμημάτων του προσώπου, όπως η «κόκκινη» μύτη.

Φλεγμονές των ούλων όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα αλλά και εμφάνιση τερηδόνας, καθώς το αλκοόλ επηρεάζει τη χλωρίδα του στόματος και στεγνώνει τη βλεννογόνο.

Προβληματική γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες.

Αυτόματη αποβολή, χαμηλό βάρος, συγγενείς ανωμαλίες, νευρολογικές αναπηρίες, διανοητική καθυστέρηση, ηπατικές βλάβες είναι μερικές από τις συνέπειες κατανάλωσης αλκοόλ από τις έγκυες.

Εμφάνιση επιληψίας. Ήδη από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ο κίνδυνος είναι έως και 7,5 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με όσους δεν κάνουν χρήση αλκοόλ.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα, κυρίως όσα  βρίσκονται στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος συνδέεται με τον έλεγχο της συμπεριφοράς. Δεν χρειάζεται να μιλήσω για τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η υπερκατανάλωση αλκοόλ όπως η ενδοοικογενειακή βία.

Πέρα από την καταστροφή της μνήμης, από την κατάχρηση αλκοόλ επηρεάζονται και  λειτουργίες, όπως η μάθηση, η δυνατότητα σύνθετης σκέψης και ο χρόνος αντίδρασης σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος, οπότε και αυξάνεται ο κίνδυνος αυτοκινητιστικού δυστυχήματος.  Όταν μάλιστα η κατανάλωση γίνεται από εφήβους, οι επιπτώσεις είναι δραματικότερες καθώς η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Μικρές συμβουλές

Κάθε άτομο έχει διαφορετική αντοχή στο αλκοόλ, ανάλογα με τον σωματότυπο , τη φυσική αντοχή του αλλά και την κατάσταση της υγείας του.  Ένα μεγαλόσωμο άτομο επειδή έχει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στον οργανισμό του, μεθάει πιο αργά, συγκριτικά μ’ ένα μικρόσωμο. Το φαγητό επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία το αλκοόλ απορροφάται από το αίμα, οπότε  οι επιδράσεις της μέθης μειώνονται όταν το στομάχι είναι γεμάτο.

Αν είστε επιρρεπής στην  υπερκατανάλωση αλκοόλ:

Πίνετε αργά ώστε το ποτό σας να διαρκέσει περισσότερη ώρα.

Γεμίζετε ξανά το ποτήρι σας όταν αδειάσει ώστε να παρακολουθείτε την ποσότητα που καταναλώνετε.

Μην πίνετε με άδειο στομάχι

Επιλέξτε μη αλκοολούχο ποτό, για παράδειγμα μπύρα χωρίς αλκοόλ.

Συνοδεύστε το ποτό σας με αναψυκτικό χαμηλό σε θερμίδες.

Αν ήπιατε πολύ, πριν ξαπλώσετε για να κοιμηθείτε πιείτε πολύ νερό ώστε την επόμενη ημέρα να αποφύγετε την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ.

Τέλος,  να θυμόμαστε πως το αλκοόλ έχει αυξημένες θερμίδες και μεταβολίζεται από το σώμα μας απευθείας σε λίπος αν δεν καταναλωθεί με άσκηση!

Επιδράσεις κατά την κύηση

Κατά την κύηση, η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί στο έμβρυο σοβαρές βλάβες. Μπορούν να προκληθούν κ.λπ. Οι βλάβες είναι συχνότερες όταν η κατανάλωση του αλκοόλ γίνεται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, κατά το οποίο, ακόμη και μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1 – 2 ποτά την ημέρα) μπορεί να οδηγήσει σε εμβρυϊκές βλάβες.

Άλλες επιβλαβείς δράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό

Μεταξύ των άλλων επιδράσεων του αλκοόλ στον οργανισμό περιλαμβάνονται:

η εμφάνιση αιματολογικών διαταραχών (αναιμία ή θρομβοπενία),

οι μυοσκελετικές διαταραχές (μυοπάθειες, οστεοπόρωση κ.λπ.),

οι διαταραχές της αναπαραγωγικής λειτουργίας (διαταραχές στύσης, μείωση όγκου και ποιότητας του σπέρματος κ.λ.π.).