iporta.gr

Τα διατροφικά όπλα του χειμώνα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Το χειμώνα το πιάτο μας κρύβει έναν διατροφικό θησαυρό, που αποτελεί ταυτόχρονα  φυσική ασπίδα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο. Η σωστή διατροφή αποτελεί προαπαιτούμενο καλής υγείας.

Καρότο: πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, προβιταμίνη Α και ίνες. Ωφελεί την όραση, προσφέρει καρδιαγγειακή προστασία ενώ έχει παρατηρηθεί ότι έχει  αντικαρκινική δράση (παχύ έντερο)

Κουνουπίδι: με δράση ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αποτελεί πηγή βιταμίνης C, Κ, φολικού οξέος και   φυτικών ινών.

Λάχανο: πηγή βιταμίνης C  και σιδήρου- κυρίως το κόκκινο- με  αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική δράση.  Τα 100 γραμμάρια αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες, αλλά και υψηλό αίσθημα κορεσμού.

Μπρόκολο: περιέχει βιταμίνες Α, Ε και C αλλά και υπολογίσιμες ποσότητες ασβεστίου. Τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην καλύτερη εντερική λειτουργία.

Σπαράγγια: το κάλιο, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Α που περιέχει το κατατάσσουν στα must της διατροφής του χειμώνα.

Στρείδια: κάνουν καλό στη λίμπιντο αλλά και στο ανοσοποιητικό. Ο ψευδάργυρος που περιέχουν βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να αναπαραχθούν πιο γρήγορα ενώ λειτουργεί αποτελεσματικά και κατά των λοιμώξεων.

Σκόρδο: περιέχει συστατικά που δρουν κατά των λοιμώξεων και των μολύνσεων.