iporta.gr

Τα “δηλητήρια” του Αυγούστου, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι B.A.,M.Sc. Θεολογίας ΕΚΠΑ,Εκδότης- Αρθρογράφος, www.iporta.gr

“Αύγουστε καλέ μου μήνα,

να’σουν δυο φορές τον χρόνο”

(ελληνική παροιμία)

1. Το όσμιο είναι ένα ορυκτό, σκληρότατο μετάλλευμα, που ανήκει στην ομάδα του λευκόχρυσου και βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ της Κω και των Ιμίων, σύμφωνα με το περιοδικό Focus. Είναι σπανιότατο και συναντάται σε πολύ λίγα μέρη του πλανήτη. Από την άλλη το αγκάθι για την Τουρκία, το Καστελόριζο, εκτός από τον πλούσιο υποθαλάσσιο χώρο του, συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο μέσω της δημοφιλούς πια ΑΟΖ, που πριν από δεκατόσα χρόνια κανείς δεν ησχολείτο με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Σήμερα, η Τουρκία θορυβημένη ζητεί αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, κατάργηση της ΑΟΖ και απειλεί όποιον δεν συμμορφώνεται με τα κελεύσματα του Προέδρου της.

Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα, είναι γεγονός. Γιατί πάντα είναι ουραγός, οφείλεται πιθανόν στην έλλειψη ικανών πολιτικών και στην ρουσφετολογία, το εθνικό μας χαρακτηριστικό, αφού πάντα με κάποιο τρόπο η αδικία και το κακό θα επιπλεύσουν. Τα πρόσφατα γεγονότα είναι παραδείγματα, αλλά δεν θα δηλητηριάσω με ονόματα τούτο το editorial. 

2. Το δηλητήριο είναι, μετά την ρουσφετολογία, το επόμενο εθνικό μας χαρακτηριστικό. Γιατί ο μουσικός έκανε πρόβες με βερμούδα και παντόφλα στο προεδρικό μέγαρο, γιατί ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής Ελπιδοφόρος βάπτισε τα παιδιά του γκέι ζευγαριού, γιατί, γιατί, γιατί, και το δηλητήριο παράγεται εν ριπή οφθαλμού και με αφθονία. Κέρδος; Μηδενικό επί της ουσίας. Χαμένος χρόνος, χαμένα λόγια, χαμένη ενέργεια για το απόλυτο τίποτα. Διότι τίποτα από τα παραπάνω πρόχειρα παραδείγματα δεν επηρεάζουν τις ζωές μας αρνητικά. Ωστόσο, για την καταστροφή του πλανήτη από τις πυρκαγιές, την αδικία που συμβαίνει δίπλα μας, την χυδαιότητα που συναντάμε καθημερινά, την αγένεια, την απρέπεια, την κουτοπονηριά, συνθήκες καθημερινότητας επισφαλείς για την υγεία, την ηρεμία, την ισορροπία μας δεν μιλά κανείς. Τα καταπίνουμε αμάσητα και λέμε και ευχαριστώ. Ποιος μας φταίει; Πιθανόν η νοοτροπία μας. Γιατί οι άνθρωποι εκπαιδεύονται, τα μυαλά-οι νοοτροπίες μάλλον όχι.

3. Οι νταήδες συνεχίζουν να αποτελειώνουν τις γυναίκες που παντρεύτηκαν, έζησαν μαζί τους, μοιράστηκαν τις ζωές τους. Εθιστήκαμε στον όρο “γυναικοκτονία” και τα ΜΜΕ πάντα “συνεπή” στον ρόλο τους, κάνουν πρωτοσέλιδα αυτά τα ρεμάλια της κοινωνίας.  Ο ημι-ρέμαλος αποκτά ένα ακόμη κίνητρο για να γίνει ένας ακόμη νταής που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Το άκουσα πρόσφατα σε συζήτηση : “Τι έγινε; Οι γυναίκες αντιμιλούν πολύ και τους εξωθούν στο έγκλημα;”. Το είπε μια σεβάσμια κυρία που με άφησε άφωνη! Τι γράφαμε πριν; Αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή μυαλών. Το δυσκολότερο επί γής. “Μπορώ να εκπαιδεύσω ανθρώπους, δεν μπορώ να εκπαιδεύσω μυαλά”. Ειπώθηκε σε μια συνάντηση στελεχών συστημικής τραπέζης πριν από αρκετά χρόνια. Η εκπαιδεύτρια τούς οργάνωσε, μετά το πέρας του ωραρίου τους, μπουφέ σε ξενοδοχείο για την ενημέρωση νέων προγραμμάτων που έπρεπε να μάθουν, και κάποιος δ/ντης την ειρωνεύτηκε για το Rolex που φορούσε και που υπέθεσε ότι ήταν μπόνους της τράπεζας για τον χρόνο που “έκλεβε” η νεαρή εκπαιδεύτρια-υπάλληλος από την ξεκούρασή τους. “Αγαπητέ.  Το αγόρασα μαζεύοντας ευρώ-ευρώ και τα έσκασα ένα-ένα, ντάνγκα-ντάνγκα. Είστε ελεύθερος να φύγετε, είμαι εδώ για εκπαιδεύσω ανθρώπους, όχι μυαλά”, ήταν η απάντηση της τραπεζικής υπαλλήλου. Η πάσης φύσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να αλλάξει την νοοτροπία της κοινωνίας. Χρειάζεται κόπο, χρόνο, θέληση.

4. Η Αγκάθα Κρίστι στα μυθιστορήματά της, ούσα βοηθός φαρμακοποιού,  χρησιμοποιούσε το δηλητήριο ως μέσο δολοφονίας αποφεύγοντας το λουτρό αίματος και θολώνοντας το τοπίο. Ο Ηρακλής Πουαρό αρνείτο να παντρευτεί, καθώς είχε συναντήσει πολλές δολοφονίες συζύγων από τις γυναίκες τους και ελάχιστες συζύγων από τους άντρες τους. “Ευχαριστώ, δεν θα πάρω”, έλεγε στον λοχαγό Χέϊστινγκ. Τα όπλα, τα μαχαίρια και οι στραγγαλισμοί ήταν ανδρική αποκλειστικότητα στις δολοφονίες. Οι γυναίκες είχαν στρατηγική και δολιότητα. Αν σήμερα επαναληφθεί η ιστορία της ισπανίδας Μαρία Πάρα – η οποία το 1916 δολοφόνησε τον σύζυγό της με στρυχνίνη που έριξε στο γάλα του, όταν αποκάλυψε ότι διατηρούσε σχέση με την υπηρέτριά τους –  τα πράγματα θα γίνουν ιδιαιτέρως περίπλοκα, αφού στην εποχή της ψυχικής ανισορροπίας το μιμητικό “κάνε ό,τι κάνω” έχει απρόβλεπτες  συνέπειες. Η λύση θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη: χρηματοδότηση στην Υγεία συμπεριλαμβανομένης και της Ψυχικής Υγείας. Αλλά και πάλι θα σκοντάψουμε στην νοοτροπία: στην Ελλάδα επενδύουμε στα ντουβάρια, στην ρουσφετολογία και την αδικία. Τι; Όχι; 

5. Μέσα στην όλη τρέλα – του καλοκαιριού και της κοινωνίας – η Κίνα ακολουθεί στρατηγική που ευνοεί τον εαυτό της, αλλά πιθανολογικά θα καταστρέψει τον πλανήτη. Αυτό όμως δεν είναι θέμα για να αναλυθεί σε ένα ταπεινό editorial σαν αυτό που διαβάζετε. 

6. Ευτυχώς υπάρχει ακόμη καθαρή θάλασσα. Και υπάρχουν ακόμη αυθεντικοί φίλοι. Η καλύτερη ψυχοθεραπευτική μέθοδος σε μια εποχή όπου βρίθουν οι ψυχικές ασθένειες και το κακό. Πού είναι ο Θεός σε όλο αυτό, θα αναρωτηθείτε; Σίγουρα όχι στο κακό. Ο Θεός δεν βρίσκεται εκεί όπου δεν ανήκει, εκεί όπου δεν δημιουργεί.

Καλό μήνα Αύγουστο, εκλεκτές και εκλεκτοί, καλή Παναγιά.

Η Υπεραγία Θεοτόκος να μας βλέπει και να μας προσέχει.

Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά

3 Αυγούστου 2022