iporta.gr

Συνδυασμοί τροφών… ασπίδα υγείας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Η σωστή επιλογή ποιοτικών τροφών είναι το κλειδί για μακρά και υγιή ζωή. Ας θωρακίσουμε την υγεία μας με γευστικούς συνδυασμούς!

Ρύζι με όσπρια. Φακόρυζο, φασουλόρυζο και ρεβιθόρυζο. Τα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά δεν έχουν ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξύ, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Όσπρια με ρύζι, προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Ωμή σαλάτα με ζυμαρικά. Τα ζυμαρικά είναι πλούσια πηγή απλών υδατανθράκων. Η κατανάλωσή τους προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης, με την ανάλογη έκκριση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα το πάγκρεας να κουράζεται και ο οργανισμός να καλείται να αποθηκεύσει λίπος. Από την άλλη, η ωμή σαλάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την αφομοίωση των υδατανθράκων και έτσι σταματούν την απότομη άνοδο της μεταγευματικής γλυκόζης, άρα και την αποθήκευση λίπους.

Ομελέτα με τυρί και μπρόκολο. Το σώμα χρειάζεται υψηλά επίπεδα βιταμίνης D για ν’ απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και δύναμη των οστών. Καλές πηγές ασβεστίου είναι γάλα, γιαούρτι, τυρί, αμύγδαλα, πράσα, ραδίκια, μπρόκολο, σπανάκι, όσπρια και ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο. Καλές πηγές βιταμίνης D: σαρδέλες, ρέγκα, κρόκοι αβγών, ενισχυμένο αγελαδινό γάλα.

Φακές χωρίς τυρί. Οι φακές περιέχουν σίδηρο με χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα- ένα μικρό ποσοστό του απορροφάται από τον οργανισμό – ενώ το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα τα δύο ιχνοστοιχεία να ανταγωνίζονται για την αφομοίωσή τους. Το ασβέστιο τελικά επικρατεί και «εξουδετερώνει» το σίδηρο της φακής. Το ίδιο ισχύει και για το σπανάκι. Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, το φαγητό πρέπει να συνοδεύεται με κάποια πηγή βιταμίνης C. Έτσι, ρίξετε λίγο λεμόνι στις φακές και το σπανάκι ή να συνοδεύσετε το γεύμα σας μ’ να φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι. Εναλλακτικά καταναλώστε αμέσως μετά το γεύμα κάποιο φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως ακτινίδιο, πορτοκάλι, μανταρίνια και γκρέιπφρουτ.

Καρπούζι με τυρί φέτα. Σημαντικός συνδυασμός για να απορροφήσει ο οργανισμός το λυκοπένιο του καρπουζιού, ισχυρό αντιοξειδωτικό, με αντικαρκινική δράση. Επιπρόσθετα, διευκολύνεται η απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών.

Πεπόνι με γιαούρτι. Το πεπόνι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, B6, β-καροτίνη και κάλιο ενώ το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο αλλά και βιταμίνες Α, Β2 και Β12. Εκτός από τις αντισηπτικές ιδιότητες που περιέχει το γιαούρτι, σε συνδυασμό με το πεπόνι αποτρέπει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις θρομβώσεις. Το πεπόνι βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα το ασβέστιο του γιαουρτιού και να δυναμώσει οστά και δόντια.

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με φουντούκια. Τα φουντούκια, όπως και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους ενισχύονται με την επίδραση της ρεσβερατρόλης και των άλλων αντιοξειδωτικών του κόκκινου κρασιού.

Λάχανο με ψάρια. Η συνέργεια της σουλφοραφάνης, που περιέχουν διάφοροι τύποι λάχανου και του σεληνίου, που περιέχουν τα ψάρια, δημιουργεί μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση.

Σπανάκι με κολοκύθα. Και τα δύο είναι πλούσια σε καροτενοειδή, πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α με υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Οι ευεργετικές ουσίες θα απορροφηθούν καλύτερα εάν το τρόφιμο έχει μαγειρευτεί.

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων (έναντι Σταδίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ), «Πηγές Καλλιθέας»

Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής