iporta.gr

Συκώτι: τι το απειλεί, ανησυχητικά συμπτώματα και αποτοξίνωση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Τι απειλεί το συκώτι μου;

Όταν πονάμε στο πάνω δεξί τμήμα της κοιλιακής χώρας, κάτω από τα πλευρά, συνήθως ο πόνος προέρχεται από το συκώτι. Λέμε συνήθως διότι το συκώτι βρίσκεται κοντά σε στομάχι, σπλήνα, χοληδόχο κύστη και πάγκρεας.

Αν λοιπόν ο πόνος προέρχεται από το συκώτι μπορεί να οφείλεται σε:

       Κίρρωση του ήπατος  όπως είναι ευρύτερα γνωστή η αλκοολική νόσος του ήπατος την οποία προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το τελευταίο της στάδιο είναι η ηπατική ίνωση:  τότε σχηματίζεται  ινώδης ιστός και όζοι στο συκώτι,  παρεμποδίζεται οπότε παρεμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αίματος.

       Πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος: πρωτοπαθής σημαίνει ότι ο καρκίνος ξεκίνησε από το συκώτι και δεν είναι αποτέλεσμα μετάστασης.

       Κύστη στο συκώτι:  φούσκα με λεπτό τοίχωμα γεμάτη με υγρό, που αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

       Λιπώδης νόσος του ήπατος: πρόκειται για πάθηση συχνή σε υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα η οποία εκδηλώνεται όταν τα επίπεδα λίπους στο συκώτι ξεπερνούν το 10%. Προσβάλλει ένα στα δέκα παιδιά και εφήβους και τουλάχιστον το 20% των ενηλίκων και δεν υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της.. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, θεωρούνταν αβλαβής. Σήμερα, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και τύπου 2 διαβήτη ενώ στο 10-20% των περιπτώσεων το συσσωρευμένο λίπος οδηγεί σε φλεγμονή και δημιουργία ουλών, οι οποίες σταδιακά καταστρέφουν το όργανο, ανοίγοντας τον δρόμο για κίρρωση, καρκίνο και ηπατική ανεπάρκεια. Ο μόνος τρόπος είναι η αναχαίτιση της κύριας αιτίας που την προκαλεί, δηλ. της παχυσαρκίας, με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

       Ηπατίτιδα, δηλ. φλεγμονή στο συκώτι που καταστρέφει τα κύτταρα και οφείλεται σε λοίμωξη από ιό. Η ηπατίτιδα Β προκαλείται συνήθως από έναν ιό, ο οποίος είναι έως 100 φορές πιο μολυσματικός από τον ιό του AIDS. Πρόκειται για σοβαρή και συχνά «σιωπηλή» νόσο που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος. Η κατάχρηση αλκοόλ, οι τοξίνες, κάποια φάρμακα και μερικές παθήσεις μπορεί να την προκαλέσουν.

       Αιμοχρωμάτωση: την πάθηση προκαλούν οι υπερβολικές ποσότητες σιδήρου καθώς το  συκώτι είναι το βασικότερο όργανο αποθήκευσης του.

                      Υπάρχουν ανησυχητικά συμπτώματα;

Οι βλάβες στο συκώτι μπορεί να οφείλονται σε κληρονομική προδιάθεση ή σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η κατάχρηση αλκοόλ ή  η λοίμωξη από ιούς (π.χ. ηπατίτιδα). Αν εμφανίζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιο από τα παρακάτω ανησυχητικά συμπτώματα, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

       Ίκτερος δηλ. η επιδερμίδα και τα μάτια σας έχουν κιτρινωπή απόχρωση.

       Πόνος και πρήξιμο στην κοιλιά

       Πρήξιμο σε πόδια και αστραγάλους

       Φαγούρα στο δέρμα

       Σκουρόχρωμα ούρα και ανοιχτόχρωμα κόπρανα τα οποία συνοδεύονται από κενώσεις με αίμα.

       Χρόνια κόπωση

       Ναυτία και τάση προς έμετο

       Απώλεια όρεξης

       Εμφανίζονται μώλωπες με το παραμικρό χτύπημα

Ας αποτοξινωθούμε!

Αποτοξινώνουμε το συκώτι μας, δίνοντας προτεραιότητα σε τροφές όπως:

       Ξηροί καρποί: πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα αλλά όχι ζάχαρη. Π.χ τα καρύδια περιέχουν L-αργινίνη και γλουταθειόνη,  που αποτοξινώνουν το συκώτι και οξυγονώνουν το αίμα.

       Γκρέιπφρουτ: καθαρίζει το συκώτι από τις τοξίνες. Περιέχει φλαβονοειδή που βοηθούν το συκώτι να καταναλώνει το λίπος αντί να το αποθηκεύει.

       Κρεμμύδι και σκόρδο. Το σκόρδο περιέχει αλλισίνη και σελήνιο που προστατεύουν το συκώτι από τη συσσώρευση τοξινών.

       Πράσινο τσάι: οι κατεχίνες του προλαμβάνουν τη συσσώρευση του λίπους

Για να προστατευθείτε:

       Όχι αλκοόλ.

       Προσοχή στα τριγλυκερίδια: τα υψηλά συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες λίπους στο συκώτι, που οδηγούν σε βλάβες.

       Μακριά από ερασιτεχνικά τατουάζ. Η ηπατίτιδα Β και Γ είναι λοιμώδεις ασθένειες που μεταδίδεται με το αίμα και κυρίως με τις βελόνες.

       Προσοχή στο σεξ. Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται και με τα σωματικά υγρά. Η λοίμωξη δεν παρουσιάζει συμπτώματα κι έτσι ορισμένοι δε γνωρίζουν ότι νοσούν.

       Προστατευθείτε από τις αφλατοξίνες (καρκινογόνες ουσίες που προέρχονται από μύκητες που μολύνουν φιστίκια, σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι και ρύζι) και το βινυλοχλωρίδιο που χρησιμοποιείται σε ορισμένα πλαστικά.

       Έλεγχος σωματικού βάρος. Ίνωση και κίρρωση συνδέονται με την παχυσαρκία, λόγω της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι.

       Σύμφωνα με μελέτες, ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο προβλημάτων στο συκώτι.

Καλό Πάσχα!

Δρ Δέσποινα Κατσώχη