iporta.gr

Στιγμιότυπα από την συγκινητική, διάχυτη ζεστασιάς παρουσίαση της βιογραφίας του Ψυχιάτρου της ΠΑΝΑΚΕΙΑ “Δρομολόγιο – Δρ Αναστάσιος Πλατής”

“Διαβάζοντας τη βιογραφία του κου Πλατή χάρηκα που εμείς ως Δήμος Ρόδου αποσύραμε το αίτημα διεκδίκησης του Φυτωρίου για να δοθεί στον Ψυχίατρό μας για την δημιουργία Δομής για Ανοϊκούς. Γνώριζα το πείσμα και την άριστη επιστημονική του κατάρτιση, την αγάπη του για τον άνθρωπο και για την Πατρίδα του, αλλά δεν γνώριζα την αντιστασιακή του δράση, ούτε και τον βαθύ σεβασμό σου στην Οικογένεια”, είπε ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος στον χαιρετισμό του τιμώντας τον Δρ Αναστάσιο Πλατή, Προέδρο της ΠΑΝΑΚΕΙΑ.

Διάχυτη από συγκίνηση και ζεστασιά ήταν η παρουσίαση της βιογραφίας του Δρ Αναστάσιου Πλατή, Ψυχιάτρου και Προέδρου-Ιδρυτή της ΠΑΝΑΚΕΙΑ Εταιρεία Ψυχικής Υγείας της Ρόδου (Δωδεκανήσου) την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 στο Νεστορίδειο Μέλαθρο. Παρούσες και παρόντες στην τιμητική εκδήλωση για τον Δρ Πλατή ήταν εκλεκτοί πολίτες που επέλεξαν να δώσουν το παρόν, παρ’όλη την πληθώρα εκδηλώσεων την ίδια ημέρα και ώρα. Μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου κος Σάββας Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κος Νικόλαος Φρόνας, η Αντιδήμαρχος Πρασίνου κα Λίτσα Κρεμαστινού-Ροδίτη, η Προϊσταμένη των Κρατικών Αρχείων Δωδ/σου κα Ειρήνη Τόλιου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κος Γιώργος Ματσίγγος, η περιφερειακή Σύμβουλος και υποψήφια Βουλευτής με τον Κίνημα Αλλαγής κα Ελευθερία Φτακλάκη, ο περιφερειακός  Σύμβουλος κος Μιχάλης Μπαριανάκης, οι υποψήφιες Περιφερειακές Σύμβουλοι με την “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” του κου Μανώλη Γλυνού  κα Νατάσα Βενετοκλή και κα Μυρσίνη Λενούδια, η Υποψήφιος Βουλευτής με τη ΝΔ κος Βασίλης Υψηλάντης, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου κος Δημήτρης Κρητικός, η συγγραφέας κα Τίτσα Πιπίνου, η εικαστικός και αγιογράφος κα Αθηνά Γιομπλάκη, η ιδιοκτήτρια της Kozas Gallery κα Στέλλα Μελιτοπούλου, καθώς και πλήθος γιατρών και εκλεκτών προσκεκλημένων.

Παρέμβαση έκανε ο Δρ Στέφανος Τόλιος, Οδοντίατρος, ο οποίος συγκινημένος αναφέρθηκε στο 9ο κεφάλαιο του βιβλίου και με αφορμή τα χρόνια της Δικτατορίας στην Ελλάδα που ταλαιπώρησαν ιδιαίτερα τον Δρ Πλατή, τονίζοντας: “Αγαπητέ μου Φίλε, Σύντροφε, Συνάδελφε, σ’ευχαριστούμε που με το Κεφάλαιο ‘Το φασισταριό” μας θύμισες τους αγώνες μας στα δύσκολα χρόνια που περάσαμε και ποτέ δεν ξεχνάμε . Σ’ευχαριστούμε που ξαναζωντάνεψες τις μνήμες και τη δύναμή μας απέναντι στη χούντα εκείνης της εποχής, τους φασίστες κάθε εποχής” .

Το πάνελ συντόνισε ο Δημοσιογράφος της ΡΟΔΙΑΚΗΣ κος Μιχάλης Μαστής, και μίλησαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κος Ηλίας Τσέρκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου κος Ευάγγελος Μανδρακός, η Βιογράφος κα Τζίνα Δαβιλά και ο Δρ Αναστάσιος Πλατής.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και η ομιλία της βιογράφου Τζίνας Δαβιλά. 

“Εκλεκτές και Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Οι ιστορίες των ανθρώπων πάντοτε με γοήτευαν. Αυτές οι μικρές, σύντομες ή μακροσκελείς ιστορίες μου θύμιζαν τα ιδιόρρυθμα παραμύθια της παιδικής μου ηλικίας .

Όλοι άνθρωποι έχουν ιστορίες άξιες διηγήσεως. Αυτός ο πλούτος αν καταγραφεί αμέσως-αμέσως αποκτά ίχνος. Αν πολλαπλασιαστούν τα ίχνη γίνονται αποτύπωμα. Ο μοναδικός τρόπος για να είναι ανεξίτηλο το αποτύπωμα Ενός ανθρώπου είναι το βιβλίο. Σε αυτό καταγράφονται γεγονότα αληθινά ή και φανταστικά.

Στη βιογραφία τα γεγονότα δεν έχουν φαντασία, αλλά περιέχουν την αλήθεια, ή κάποιες από τις αλήθειες που επιλέγουν να καταγραφούν ο βιογραφούμενος και ο βιογράφος. Το ισχυρό κίνητρο αυτής της καταγραφής είναι να μην γίνει ο πλούτος της ζωής σκόνη στο χρόνο. Γιατί αν οι εμπειρίες, οι ιστορίες, τα γεγονότα δεν τυπωθούν  σε χαρτί, δεν δεθούν σε βιβλίο, γίνονται σκόνη στο χρόνο. Και πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε ιστορίες άξιες καταγραφής.

Στα 12 κεφάλαια που υπάρχουν στο «Δρομολόγιο» επιχειρείται να αποτυπωθεί η ζωή του κου Πλατή. Τα 12 κεφάλαια δεν είναι αρκετά για τον πλούσιο βίο του γιατρού μας. Ωστόσο χωρίς να είναι από την αρχή στόχος ο αριθμός των 12 κεφαλαίων, στην πορεία ο συμβολισμός του 12 είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τον γιατρό μας.  12 οι μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια, 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 οι έδρες του πολυέδρου στη Γεωμετρία καθώς το δωδεκάεδρο θεωρείται πλατωνικό σχήμα, 12 οι μήνες του χρόνου, 12 και ο αριθμός που οδηγεί στη σοφία μέσα από την πορεία των αποστόλων του Ιησού και την μεταφορά της καλής είδησης ότι ο άνθρωπος είναι το κέντρο του Σύμπαντος, κρύβει μια ιδιαίτερη δύναμη η οποία δηλώνει με την αναγέννησή του μέσα από τις θλίψεις και τις χαρές, την  επαφή με τον αληθινό εσωτερικό του εαυτό, την  πίστη στη ζωή.

Στα 12 κεφάλαια του βιβλίου ο ψυχίατρός μας ο κος Πλατής ζει μια ευτυχισμένη ζωή όχι γιατί όλα είναι πολύ καλά καμωμένα ή γιατί έχει μπόλικη τύχη. Ζει μια πλήρη ζωή γιατί έχει πίστη στη ζωή και κοιτάζει πάντα ψηλά. Και όταν κοιτά κάποιος ψηλά σημαίνει πως ελπίζει. Οι δυσκολίες της ζωής του τού δίνουν μεγαλύτερη δύναμη, περισσότερο πείσμα, περισσότερο  φως. Από την εφηβεία του μέχρι και σήμερα είναι ένας συμπαγής, ολοκληρωμένος άνθρωπος, επιστήμονας, πολιτικός που τον διακρίνουν το πάθος, το υγιές πείσμα, οι αξίες και αρχές που τις υπηρετεί με συνέπεια, η φλόγα, το ακούραστο πνεύμα,  η συνέπεια, η στρατηγική, η επιμονή, η ευγένεια, ο σεβασμός.

Ως Επιστήμονας έβαλε τις βάσεις της ουμανιστικής ψυχιατρικής, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εφάρμοσε στην Ελβετία την αποϊδρυματοποίηση πετυχαίνοντας την αρμονική συνεργασία με τους θεραπευόμενούς του. Θα διαβάσετε στο βιβλίο τι ακριβώς εννοώ.

Ως επιστήμονας επέστρεψε στη γενέτειρά του και ίδρυσε την Πανάκεια μια πρότυπη για τα ελληνικά δεδομένα Μονάδα Ψυχικής Υγείας με «κλαδιά» στις δυο σύγχρονες ασθένειες: το αλτσχάϊμερ και την κατάθλιψη. Με ευαισθησία και συνέπεια στις αρχές της Ψυχιατρικής Επιστήμης και της ανθρώπινης ύπαρξης ενσωματώνει τους ασθενείς στον κοινωνικό ιστό, με ανιδιοτελή αγάπη και πρωτοποριακή επιστημονική δράση. Αξίζει να επισκεφτείτε την ΠΑΝΑΚΕΙΑ για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τι εννοώ. Στο βιβλίο αποτυπώνονται και τα μελλοντικά του επιστημονικά-κοινωνικά σχέδια. Γιατί ο κος Πλατής είναι ένας ευαίσθητος επιστήμονας, λογικός και συναισθηματικός, βρίσκοντας τη χρυσή ισορροπία του νου και της καρδιάς που τν απαλλάσσουν από την ψυχρότητα και την δραματοποίηση.

Κοινωνικά –πολιτικά: έφερε τα πάνω κάτω στην Ιταλία την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, καθώς ήταν καταζητούμενος στην Ελλάδα και στην Ιταλία δυσκολεύονταν να τον συλλάβουν. Θα διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο και θα δείτε τι εννοώ. Μα η πολιτική του φλόγα που τον έκαιγε τον οδήγησε στην εκλογή του ως Βουλευτής της Ελβετίας. Ο μοναδικός Έλληνας βουλευτής σε εθνικό κοινοβούλιο Ευρωπαϊκής Χώρας. Ο Δρ Πλατής το πέτυχε και αυτό.

Ως Άνθρωπος είναι σπάνιας κοπής, ακολουθεί τις Αρχές που ορίζει ο αξιακός του κώδικας μέσα από την καθολική προσφορά στον συνάνθρωπο, στο συνεργάτη, στον φίλο, στη σύντροφό του, στους συμπολίτες του.

Οι συνεργάτιδες του κου Πλατή ζώντας τον ως Επιστήμονα, ως άνθρωπο, έχοντάς τον ως Πατέρα τους, ως Δάσκαλο, τον έπεισαν ότι η ζωή του έπρεπε να καταγραφεί με κάποιο τρόπο. Και έμεινα έκθαμβη μπροστά στο μεγαλείο του Δρ Αναστάσιου Πλατή διότι ο άνθρωπος γίνεται τεράστιος όταν προσφέρει γενναιόδωρα στον άνθρωπο αδιάκοπα, ακαταπόνητα, ανιδιοτελώς. Πέραν ελαχίστων ανθρώπων, δεν φανταζόμουν τους σταθμούς της ζωής του, όπως υποψιάζομαι ότι και εσείς δεν θα γνωρίζετε.

Επιχείρησα να αποτυπώσω τη ζωή του Γιατρού μας σε τούτο το βιβλίο διατηρώντας ακόμα την αμφιβολία, αν κατάφερα να αποδώσω σωστά την πολυδιάστατη, ισχυρή προσωπικότητα του κου Πλατή. Τον ευχαριστώ θερμά για τον δρόμο που μου άνοιξε καθώς μέσα από την ζωή του βρήκα ένα μονοπάτι που ποτέ δεν είχα υποψιαστεί ότι θα μου άρεσε απείρως περισσότερο από την αρθρογραφία: να γράφω τις ιστορίες των ανθρώπων.

Διότι μια βιογραφία  οποιουδήποτε ανθρώπου δεν είναι απλά η ιστορία του. Είναι η ζωή του. Ο γιατρός μας μού εμπιστεύτηκε τον εαυτό του. Αυτό, στο δικό μου μυαλό, είναι το πολυτιμότερο  δώρο που μπορεί να μου κάνει ένας άνθρωπος. Η εμπιστοσύνη. Τον ευχαριστώ εκ βάθους καρδιάς. Ευχαριστώ όλες και όλους που κρατάτε το «Δρομολόγιο – Δρ Πλατής» στα χέρια σας. Εύχομαι να το βρείτε ενδιαφέρον και να έχω αποτυπώσει έστω συμπαθητικά την πλούσια ζωή του κου Πλατή”.

Ρόδος, 17.04.2019.