iporta.gr

Πώς θα αντιμετωπίσω τις χιονίστρες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Φαγούρα, κοκκίνισμα, πρήξιμο ή και φουσκάλες και αίσθημα «καψίματος» σε χέρια και πόδια. Η  έκθεσή μας στο κρύο γεννά τις χιονίστρες, οι οποίες είναι επίπονες φλεγμονές μικρών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος. Ξέρετε πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

Οι χιονίστρες εμφανίζονται στα άκρα: στα δάχτυλα χεριών ή ποδιών, στο πρόσωπο, κατά κύριο λόγο  στη μύτη αλλά και στους λοβούς των αυτιών. Δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν και στα πέλματα σε σημεία στα οποία ασκείται μεγάλη πίεση, π.χ σ’ έναν κάλο.

Αν και δεν είναι γνωστό τί ακριβώς τις προκαλεί, εκτιμάται ότι οφείλονται στην εναλλαγή κρύου και ζέστης. Αν δηλ. από εξωτερικές  χαμηλές θερμοκρασίες βρεθούμε απότομα σε θερμαινόμενο χώρο, αυτή η απότομη αλλαγή  μπορεί να προκαλέσει γρήγορη διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα. Δεν υπάρχει όμως αντίστοιχη διαστολή  των μεγαλύτερων αγγείων της ευρύτερης περιοχής, οπότε εμποδίζεται η ομαλή ροή του αίματος και προκαλείται διαρροή αίματος στους γύρω ιστούς.

Ενοχοποιητικοί παράγοντες

Ο κίνδυνος να εμφανίσετε χιονίστρες αυξάνεται αν:

Φοράτε στενά ρούχα τα οποία αφήνουν το δέρμα σας εκτεθειμένο στο κρύο.

Αντιμετωπίζετε κυκλοφορικά προβλήματα και είστε ευαίσθητοι σε αλλαγές θερμοκρασίας.

Είστε γυναίκα και λιποβαρής δηλ. το βάρος σας είναι κατά 20% χαμηλότερο από αυτό που αντιστοιχεί στο ύψος σας. Άντρες και παιδιά εμφανίζουν σπανιότερα χιονίστρες.

Κατοικείτε σε περιοχή με χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Ταλαιπωρείσθε από Σύνδρομο Raynaud (Ρεϊνό) Πρόκειται για διαταραχή που προκαλεί στένωση των αγγείων και μειώνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να γίνονται ωχρά τα δάχτυλα χεριών και ποδιών, μύτη, αυτιά, πηγούνι, χείλη και γλώσσα. Η στένωση των αγγείων επιδεινώνεται με το κρύο και το άγχος.

Αν ο καιρός βελτιωθεί, οι χιονίστρες θα υποχωρήσουν, σε διάστημα από μία έως τρεις εβδομάδες. Αν εμφανίσετε μία φορά είναι πιθανό να εκδηλώσετε στη συνέχεια εποχικά επεισόδια. Αν και οι  χιονίστρες σπάνια οδηγούν σε μόνιμες βλάβες, ωστόσο κινδυνεύετε από λοιμώξεις του δέρματος, ιδίως αν  εμφανιστούν  φουσκάλες, οι οποίες επιπρόσθετα προκαλούν πόνο. Αν  υποπτεύεστε λοίμωξη, πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε  γιατρό ή νοσοκομείο, όπως επίσης κι αν τα συμπτώματα εκδηλωθούν  σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες, γιατί μπορεί να οφείλονται σε άλλη πάθηση. Ο παθολόγος θα σάς παραπέμψει σε δερματολόγο ή σε καρδιολόγο.  Οι φουσκάλες υποχωρούν πιο αργά αν πάσχετε από διαβήτη ή αν κυκλοφορικά προβλήματα: σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να σας παρακολουθεί γιατρός.

Πώς θα προστατευθώ;

Μην εκτίθεστε στο κρύο.

Φοράτε άνετα και ζεστά ρούχα.

Προστατεύστε τα άκρα σας με γάντια, χοντρές κάλτσες και αδιάβροχα παπούτσια.

Θερμαίνετε το σπίτι σας επαρκώς.

Μην καπνίζετε!

Αν εκτεθείτε στο κρύο φροντίστε η μετάβαση σε θερμαινόμενο χώρο, να γίνει σταδιακά. Μην βάλετε απευθείας τα κρύα χέρια σας πάνω στο καλοριφέρ ή μπροστά στο τζάκι, γιατί οι χιονίστρες σας θα επιδεινωθούν.

Για να μετριάσετε τα συμπτώματα

Μέχρι να υποχωρήσουν οι χιονίστρες:

Μην τις ξύνετε!

Καθαρίζετε καλά την περιοχή με αντισηπτικό και γάζες.

Μην τρίβετε την επίμαχη περιοχή και μην εκτίθεστε απότομα σε κάποια πηγή θερμότητας.

Για να ανακουφίσετε τη φαγούρα, εφαρμόστε κρέμα ή λοσιόν.

Περιποιηθείτε το δέρμα σας με έλαιο από χαμομήλι ή λεβάντα. Προσθέστε δέκα σταγόνες από το έλαιο στη μπανιέρα και αφήστε το δέρμα να μουλιάσει για ένα τέταρτο της ώρας. Μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ με το έλαιο στην περιοχή που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, για να επιτύχετε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.