iporta.gr

Πώς δεν θα κρυολογήσω;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Φρέσκος αέρας. Οι λοιμώξεις στο ανώτερο αναπνευστικό, προκαλούνται συνήθως από ιούς που κυκλοφορούν σε κλειστούς χώρους. Επικίνδυνες και οι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας γιατί προκαλούν αλλαγές στη δομή λάρυγγα και τραχείας, διευκολύνοντας τους ιούς να εισβάλλουν. Κρατείστε αποστάσεις ασφαλείας από τους άλλους.

Βιταμίνη C. Αν και δεν αποτρέπει από μόνη της το κρυολόγημα, μπορεί ωστόσο να μειώσει τη διάρκειά του.

Κατάλληλη διατροφή. Μειώνει τη διάρκεια και την ένταση  του κρυολογήματος ή και αποτρέπει την εμφάνισή του. Οργανισμός πλήρης σε βιταμίνες ιχνοστοιχεία και άλλα πολύτιμα συστατικά, έχει ισχυρό ανοσοποιητικό. Ψάρια, ωμοί ανάλατοι ξηροί καρποί, μπανάνα, όσπρια και σιτηρά ολικής άλεσης, πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά εποχής.

Γιαούρτι και κεφίρ. Τα προβιοτικά τους μειώνουν τις λοιμώξεις στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Κοτόσουπα. Ενυδατώνει και ανακουφίζει τα ιγμόρεια.

Μέλι. Τα πολύτιμα συστατικά του συμβάλουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος αλλά δεν το αποτρέπουν.

Βιταμίνη D. Ενισχύει τα οστά και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό.

Γαργάρες με αλατόνερο. Ιδανικές για την αντισηψία, την απομάκρυνση ιών και βακτηρίων από τον φάρυγγα και την αποτροπή επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Ενυδάτωση. Βοηθά ν’ αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα. Ναι σε υγρά και φρέσκους χυμούς, ιδιαίτερα πορτοκάλι.

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη