iporta.gr

Προτείνουμε το σύγγραμμα “Με Περίσκεψη”, Δρ Βασίλειος Μαστρογιάννης – εκδόσεις Φίλντισι”

smart

Οκ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

 

Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε το καινούργιο βιβλίο του  αρθρογράφου της iporta  Βασίλη Μαστρογιάννη με τίτλο ΄΄Με Περίσκεψη΄΄ από τις εκδόσεις ΄΄Φίλντισι΄΄.

Είναι μία σειρά αποτελούμενη από πενήντα δοκίμια, ανεπτυγμένα  σε επτά θεματικές ενότητες, με αντικείμενα:

—Τη διαχείριση κρίσεων και την εξοικονόμηση πόρων

—Την Οικονομία και την Ανάπτυξη, ( βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση, σύγχρονες μορφές ανάπτυξης, νέο παραγωγικό μοντέλο κλπ)

—την Πολιτική, ( προστασία του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, διαχείριση δημόσιας εξουσίας , πολιτικό σύστημα κ.α.)

—τα εθνικά θέματα ( εκκρεμότητες με την Τουρκία, ζητήματα ΕΕ κ.α.)

—τον Πολιτισμό ( θέματα ελληνικής γραμματείας, πολιτισμού κ.α.)

—ειδικά θέματα όπως τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια και την τοπική αυτοδιοίκηση, με αποτύπωση κάποιων σκέψεων και για τον τόπο που ζούμε, το Γαλάτσι και

—ζητήματα που αφορούν τις ασφαλείς πόλεις, αλλά και τους κυρίως αρμόδιους γι αυτό, εργαζόμενους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Να επισημάνουμε ότι αρκετά από αυτά τα δοκίμια με τη μορφή αρθρογραφίας έχουν πρωτοδημοσιευτεί στην iporta κάτι που ο συγγραφέας αναφέρει στο βιβλίο του.

Είναι ένα σύγγραμμα που όπως αναφέρεται και στον πρόλογο του Παύλου Γερουλάνου αποτελεί ένα σύνολο σκέψεων για αρκετά θέματα που δίνουν λύσεις και παραθέτουν προτάσεις. Απευθύνεται σε έναν κόσμο που μπορεί ακόμη να πιστέψει ότι υπάρχει ελπίδα και κυρίως ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος διαχείρισης της εξουσίας και των δημόσιων πραγμάτων, που θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στην αξιοκρατία , στη γνώση, στην αποτελεσματικότητα και στην πίστη στην Πατρίδα.

Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο να διαβαστεί από όλους όσους νιώθουν ενεργοί πολίτες και να εισφέρει στη σκέψη καθενός ξεχωριστά αλλά  και στην κοινωνία στο σύνολό της, ένα μικρό λιθαράκι στην ανάπτυξη προβληματισμού για τα ζητήματα που μας απασχολούν και αναζητούν λύσεις.

Το βιβλίο, λόγω της αναστολής λειτουργίας των βιβλιοπωλείων, διατίθεται προς το παρόν μόνο από τις εκδόσεις ΄΄Φίλντισι΄΄.

Ακολουθούν τα σημειώματα του Συγγραφέα και του Παύλου Γερουλάνου

Η απαρχή της περιόδου της καραντίνας σήμανε την ανατροπή της αίσθησης ελευθερίας που θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε και συναισθηματικά νιώσαμε εγκλωβισμένοι μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

Μέρα με την ημέρα αυτό το συναίσθημα άλλαξε και η ανάγκη για δημιουργικότητα κυριάρχησε στη σκέψη και την δράση πολλών ανθρώπων που ξέρω.

Έβλεπα συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ποίηση, πεζογραφία, μαγειρική και σίγουρα υπήρχαν τόσα άλλα που άλλοι επέλεξαν να μην δημοσιοποιήσουν.

Για μένα ήταν μια ευκαιρία να βρεθώ περισσότερο με την οικογένειά μου, να κάνουμε πράγματα μαζί, να συζητήσουμε πιο πολλές ώρες την ημέρα να παίξουμε επιτραπέζια να περπατήσουμε (μετά το απαραίτητο μήνυμα 6) όσο δεν είχαμε ποτέ περπατήσει στην προηγούμενη κοινή μας ζωή.

Εκτός αυτών ασχολήθηκα τόσο όσο δεν είχα ασχοληθεί με τα λουλούδια και τον κήπο μου εδώ και είκοσι χρόνια και έκτοτε μπορεί να πει κανείς ότι μέσα σε μία γειτονιά περιτριγυρισμένη από μπετόν απολαμβάνω μια μικρή όαση

όπου οι μυρωδιές από τα τριαντάφυλλα, το γιασεμί, το ρυγχόσπερμα και το νυχτολούλουδο, όπως και τα διάφορα χρώματα από τις βωκαμβύλιες, μου έδινε την αίσθηση ότι δεν ήμουν στο κέντρο του λεκανοπεδίου.

Η μέρα όμως μεγάλωσε ξαφνικά και όλα αυτά δεν αρκούσαν να μου καλύψουν όλο τον χρόνο.

Έτσι ένιωσα την ανάγκη να αποτυπώσω δειλά- δειλά τις σκέψεις μου, μετά την παρότρυνση καλών φίλων.

Η συσσώρευση εμπειρίας πάνω σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων, διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, δημόσιας διοίκησης, πολιτικής παρέμβασης και πρακτικής, ανησυχιών για το περιβάλλον, για τα διεθνή θέματα, αλλά και επί ειδικών

θεμάτων, όπως η Αστυνομία, η δικαιοσύνη, η τοπική αυτοδιοίκηση, αποτυπώθηκαν σε μια σειρά άρθρων που αξιόπιστα και κοινώς αποδεκτά από την κοινή γνώμη sites και έγκυρες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες τα δημοσίευσαν και τα έκαναν γνωστά στο ευρύ κοινό.

Επειδή πιστεύω ότι αποτελούν ώριμες σκέψεις, απαύγασμα (μεταφορικά) εμπειριών πέντε σχεδόν δεκαετιών στην κοινωνία, στο δημόσιο χώρο, στην επαγγελματική ζωή και στην επιστημονική κοινότητα, μπορεί να τις θεωρήσει κα-

νείς ως μία ελάχιστη παρακαταθήκη που θα ήθελα να μείνει, μικρή συνεισφορά σε γενικά και ειδικά θέματα που απασχολούν το δημόσιο βίο της Χώρας.

Αν κατάφερα να βάλω έστω ένα μικρό λιθαράκι σε αυτά τα θέματα που ασχολήθηκα και να πήγα την κοινή σκέψη ένα βήμα πιο πέρα θα ήμουν πραγματικά ευτυχής.

Βασίλης Μαστρογιάννης


Οι αρχές και οι αξίες που τρέφουν τις ελπίδες για μια δίκαιη και δημιουργική κοινωνία στην οποία θα συνδιαμορφώνουμε συλλογικά το κοινό μας μέλλον, παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ.

Η μεταβολή προτεραιοτήτων έχει υποχρεώσει πολλούς στοχαστές να αναρωτηθούν αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις αξίες του Σοσιαλισμού για να απαντήσουμε ξανά στο «πώς» των σύγχρονων προβλημάτων.

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι μια τέτοια προσπάθεια. Ο αναγνώστης της συλλογής άρθρων του Βασίλη Μαστρογιάννη θα δώσει τη δική του ερμηνεία στην αθέατη κλωστή που συνδέει τις επιμέρους σκέψεις και απόψεις του.

Ενώ τα άρθρα είναι μικρά, καταφέρνει ο συγγραφέας τους να διατάξει μέσα σ’ αυτά όλες εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να φέρουν μια πραγματική ανατροπή στον τρόπο που σκέπτεται το πολιτικό σύστημα σήμερα.

Μέσα σε δέκα χρόνια η δημοκρατία μας έγινε φτωχότερη διότι τα κόμματα, που σήμερα διεκδικούν την εξουσία, αδυνατούν να υπηρετήσουν οράματα που πηγάζουν από ένα καθαρό αξιακό πλαίσιο. Αδυνατούν να απαντήσουν «πώς;».

Σε αυτόν τον κόσμο απευθύνεται το βιβλίο. Στον κόσμο που ξέρει ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και περιμένει να ακούσει πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της εποχής μας. Λύσεις που πηγάζουν από τις δικές μας ανάγκες και τις δικές μας αξίες κι όχι από τις ανάγκες των αγορών και την αξία του χρήματος.

Σελ. 274

ISBN: 978 618 5456 25 2