iporta.gr

Προσοχή στο ανθρακούχο νερό!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

   Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την  καλή μας υγεία. Πολλοί προτιμούν το ανθρακούχο, με τη βεβαιότητα ότι προσφέρει τα ίδια οφέλη με το φυσικό νερό.

Το ανθρακούχο νερό αποτελεί μίξη νερού με διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό το «γαργάλημα» προκαλείται στο στόμα  από την χημική ενεργοποίηση των υποδοχέων του πόνου στη γλώσσα. Έτσι, θέλουμε να πιούμε περισσότερο. Ωστόσο, το οξύ στα ανθρακούχα μπορεί να βλάψει τα δόντια. Το οδοντικό σμάλτο, το εξωτερικό περίβλημα των δοντιών μας, αποτελείται από ένα ορυκτό, που περιέχει ασβέστιο και μόρια φωσφορικού άλατος. Και το σάλιο, εκτός από νερό, περιέχει ασβέστιο και φωσφορικό άλας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες υπάρχει ισορροπία μεταξύ οδοντικών ιχνοστοιχείων και ιχνοστοιχείων του σάλιου.  Όταν όμως το PH του στόματος αλλοιώνεται, ασβέστιο και φωσφορικό άλας,  μετακινούνται από τα δόντια προς το σάλιο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν καταναλώνουμε ανθρακούχα ροφήματα: δημιουργούνται  μικροσκοπικοί πόροι στο δόντι και το σμάλτο αρχίζει να αποσυντίθεται. Όταν χαθεί αρκετό οδοντικό σμάλτο, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο οδοντικός ιστός. Βέβαια, το ανθρακούχο νερό είναι καλύτερο από τα ανθρακούχα αναψυκτικά: καλύτερο όλων όμως, είναι το φυσικό νερό. Τέλος, το ανθρακούχο νερό δεν ελέγχει τον κορεσμό- όπως το φυσικό νερό- αλλά  συντελεί σε ταχύτερη πέψη των τροφών.