iporta.gr

Ποιες τροφές αγαπά το λίπος στην κοιλιά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά που ενοχοποιείται για υπέρταση, χοληστερίνη, διαβήτη, καρδιακό και εγκεφαλικό ευνοούν:

Πατατάκια. Πλούσια σε υδατάνθρακες, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και συντηρητικά. Διεγείρουν τους γευστικούς κάλυκες, οπότε καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες.

Τυριά. Πλούσια σε πρωτεΐνες και ασβέστιο αλλά και λιπαρά. Προτιμήστε τυριά με μειωμένα λιπαρά.

Αλλαντικά. Πάριζα, μπέικον, λουκάνικα, και σαλάμι περιέχουν πολλά  λιπαρά.

Έτοιμες σάλτσες. Με κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη που…αγαπά το λίπος το οποίο εγκαθίσταται στην κοιλιά. Εναλλακτικά παρασκευάσετε σπιτικές σάλτσες.

Αρτοσκευάσματα εμπορίου και μπισκότα. Πλούσια σε τρανς λιπαρά οξέα, αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σακχαρούχα ποτά. Η ζάχαρη συσσωρεύει λίπος στο ήπαρ και προκαλεί λιπώδη ηπατική νόσο.

Λευκό ψωμί, δημητριακά πρωινού, ρύζι σε σακουλάκι. Τους έχει αφαιρεθεί μεγάλο μέρος ανόργανων συστατικών, βιταμινών και ινών, για να διατηρούνται περισσότερο. Ωστόσο, προκαλούν υπεργλυκαιμική αντίδραση, δηλαδή αυξάνουν σημαντικά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Έτοιμα γεύματα. Περιέχουν μικρή ποσότητα πρωτεΐνης αλλά μεγάλη ποσότητα εξευγενισμένα από άμυλα, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, ιδανικά για λίπος στην κοιλιά.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος