iporta.gr

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, του Δρ Θάνου Ασκητή

Δρ Θάνος Ασκητής

 

Στις 10 Οκτώβριου, γιορτάζει η ψυχική μας υγεία, δηλαδή το πολυτιμότερο αγαθό της ανθρώπινης σκέψης, της συναισθηματικής ολοκλήρωσης και της αυτοπεποίθησης του σύγχρονου ανθρώπου. Πρωταγωνιστές οι εραστές, οι σύντροφοι, οι γονείς, η τρίτη ηλικία και φυσικά πάνω από όλους το παιδί και ο έφηβος που είναι η συνέχεια και η ζωή του αύριο. Πιο απλά όλοι μας σήμερα, ας σκεφτούμε την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ως τον πραγματικό έρωτα της μοναδικότητάς μας και την ανάγκη μας, να χαιρόμαστε και «να αγαπάμε τον εαυτό μας» για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε έναν άλλον άνθρωπο, που θα μας δώσει στήριξη, νόημα και κυρίως «τη σχέση της ζωής μας» στο υπαρξιακό μας ταξίδι.

Έχοντας την ανάγκη λοιπόν να επικοινωνήσω μαζί σας, καταθέτοντας ως ψυχίατρος αλλά και ως άνθρωπος και γονιός, τις σκέψεις μου για την δική μας κοινωνία βλέποντας μέσα στην ψυχική υγεία τα εξής:

-Το ψυχιατρικό στίγμα της κοινωνίας μας, με το ταμπού της ψυχικής ασθένειας να εγκλωβίζει πολλούς από εμάς, στη μη αναζήτηση των κέντρων ψυχικής υγείας ή και στο φόβο της χρήσης ψυχοφαρμακευτικών θεραπειών, αφήνοντας στο σκοτάδι ανθρώπους που χρειάζονται ψυχιατρική και ψυχολογική θεραπεία.

-Στη πλημμελή εκπαίδευση πολλών επαγγελματιών υγείας και δη κλινικών γιατρών που δεν μπορούν να αντιληφθούν ή και να δεχτούν διαγνωστικά την ψυχική ασθένεια, που σε μεγάλο ποσοστό εκδηλώνεται με πολλά σωματικά συμπτώματα, με αποτέλεσμα την πολλαπλή και περιττή χρήση φαρμάκων των σωματικών φαινομένων και όχι της βαθύτερης αιτίας, που κρύβεται η ψυχική νόσος. Είναι επίσης σημαντικό για την ιατρική κοινότητα, ότι ο ψυχίατρος είναι γιατρός των ψυχικών διαταραχών και δεν πρέπει οι γιατροί της χώρας μας, να φοβούνται να πουν στον ασθενή τους ή στο οικογενειακό περιβάλλον ότι χρειάζεται «η γνώμη ψυχιάτρου».

-Η Ελληνική κοινωνία βυθίζεται στην κατάθλιψη και κυρίως η εφηβεία με τα στοιχεία του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ να φωνάζουν από μόνα τους για το που βρισκόμαστε σήμερα:

Α. Σχεδόν το 30% των εφήβων ηλικίας 11-15 ετών να εκφράζουν καταθλιπτικό συναίσθημα με άμεση απειλή την
κατάθλιψη.

Β. 1 στους 4 εφήβους στα 16 του χρόνια έχει σκεφτεί έστω και μία φορά να κάνει κακό στον εαυτό του.

Γ. 1 στους 10 εφήβους ηλικίας 16χρ. έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Δ. Το 43,2% των εφήβων, σήμερα δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Ε. Ετησίως η πατρίδα μας καταγράφει σχεδόν 1.000.000 συμπατριώτες μας, να πάσχουν από κατάθλιψη.

Αλήθεια η πολιτεία τα ξέρει όλα αυτά; Η πρόληψη αγωγής υγείας είναι στην προτεραιότητά της και ιδιαίτερα στους εφήβους και στην ανάγκη των γονιών να μάθουν τα παιδιά τους;

Χρόνια πολλά σε όλους μας, που μπορούμε να νιώθουμε, να σκεφτόμαστε, να επικοινωνούμε και να ερωτευόμαστε…