iporta.gr

Πίσω από την διπολικότητα του συστήματος, του Ηλία Καραβόλια 

Infographic illustrating the law of universal gravitation. Vector Illustration.

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology

Υφίσταται μια βασική δομική οικονομική μεταβολή : μέσα στην πανδημία η αρχικά χαμηλή συνολική ζήτηση έδωσε σταδιακά την θέση της και στις διαταραχές προσφοράς ( βλ εφοδιαστικές αλυσίδες ). Αυτό συνεπάγεται μακροπρόθεσμες ανισορροπίες, πχ κόπος παραγωγών, μισθοί και αγορά εργασίας. Η αλυσίδα της παραγωγής ως σημαίνον του καπιταλιστικού ιδεώδους πλήττεται σημαντικά ενω λόγω Διαδικτύου η αλυσίδα κατανάλωσης παραμένει ανθεκτική.

Το σύστημα εμφανίζει έτσι μια μορφή διπολικότητας πέραν της νεοκλασσικής θεωρητικής ( ζήτηση/προσφορά) και προσπαθεί να ισορροπήσει σε περιβάλλον πληθωρισμού ( πλέον) και σχεδόν μηδενικών επιτοκίων.

Οι εφοδιαστικές διαταραχές όμως είναι στην ουσία διαταραχές του νέο-καπιταλιστικού μοντέλου που επιβιώνει ξεκάθαρα λόγω της ιντερνετικής οικονομίας. Η κλασική βιομηχανική παραγωγή έχει προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες αντοχής καθώς με την τριτογενοποίηση οι υπηρεσίες υπερτερούν των εμπορευμάτων. Έτσι ο καπιταλισμός μεταλλάσσεται και φυσικά τα μοχλευμένα άυλα περιουσιακά στοιχεία μας δείχνουν τις ανισορροπίες που θα επικρατούν σε αγορές και κλάδους.

Η δε τάση από-παγκοσμιοποίησης θα λειτουργεί ως διελκυστίνδα στις αποκλίσεις των τιμών παρά τα συστημικά σοκ( βλ αύξηση ενεργειακού κόστους ). Η παγκόσμια οικονομία θα σέρνεται μεταξύ στασιμοπληθωρισμού και δομικής ανισορροπίας που στην πραγματικότητα θα είναι η ανισορροπία τιμών-αξιών…