iporta.gr

Ο “Νονός” του Λευκού Οίκου! WH Godfather…”The Shakedown”!, του Γιώργου Σαράφογλου

Γιώργος Σαράφογλου

 

 

Η είδηση:

στενεύει ο κλοιός για τον Ντόναλντ Τραμπ, με τις αποκαλύψεις για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του σχετικά τη στοχοποίηση του γιου του Τζο Μπάιντεν, να τον φέρνουν σε εξαιρετικά αμήχανη θέση μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη, που απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε ότι αφαίρεσε κομμάτια από την επικοινωνία.

Αναταράξεις προκάλεσε, πριν από λίγα 24ωρα, η δημοσιοποίηση… σημειώσεων, αντί για την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συζήτησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι .

Σύμφωνα με το CNN, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι δικηγόροι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας έδωσαν οδηγίες ώστε να μετακινηθούν ηχητικά.

Επικίνδυνα κλιμακώνει την ρητορική του ο Αμερικανός πρόεδρος, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με θανατική ποινή τον πληροφοριοδότη που έδωσε υλικό στον μάρτυρα σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Κίεβο.

Με καταγγελτικό σχόλιό του στο Twitter, ο Τραμπ επιτέθηκε, νωρίτερα, κατά του Δημοκρατικού πρόεδρου της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σιφ.

Σκληρή επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζό Μπάιντεν. Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, το «ουκρανικό σκάνδαλο» προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετικά αμήχανη θέση μετά τις αποκαλύψεις για τη συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον οποίο άσκησε πιέσεις ώστε να στοχοποιήσει τον γιο του Μπάιντεν που εργαζόταν σε ουκρανικές εταιρείες φυσικού αερίου.

Υπό ομαλές συνθήκες, θα έπρεπε να είναι μια χαλαρή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με το προσωπικό της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ, προτού ο Αμερικανός πρόεδρος επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, ύστερα από ένα βαρυφορτωμένο τετραήμερο στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού. Ωστόσο, η απόφαση των Δημοκρατικών να κινήσουν τη διαδικασία παραπομπής του και η δημοσιοποίηση των εκρηκτικών καταγγελιών ανώνυμου πληροφοριοδότη για την επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχαν φέρει εκτός εαυτού τον Τραμπ.

«Θα ήθελα να ξέρω ποιος είναι αυτός, ποιος είναι αυτός που έδωσε στον πληροφοριοδότη τις πληροφορίες. Γιατί είναι κάτι που πλησιάζει την κατασκοπεία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας ευθύς αμέσως να εννοηθεί ότι θα ταίριαζε στην περίπτωσή του ακόμη και η θανατική ποινή. «Γνωρίζετε τι συνηθίζαμε να κάνουμε τον παλιό καιρό, όταν είμαστε έξυπνοι. Εντάξει; Τους κατασκόπους και τους προδότες συνηθίζαμε να τους μεταχειριζόμαστε κάπως διαφορετικά από ό,τι συμβαίνει σήμερα».

Αν και τα περισσότερα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών τάσσονται για την ώρα στο πλευρό του, ο Τραμπ έχει βάσιμους λόγους να ανησυχεί. Ήδη, ισχυρής επιρροής γερουσιαστές, όπως ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Μιτ Ρόμνι, έχουν πάρει αποστάσεις από τον πρόεδρο, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προς έναν ξένο ηγέτη για να κηλιδώσει έναν πολιτικό του αντίπαλο, τον Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν.

Στο απέναντι στρατόπεδο, όλοι οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι καυτηρίασαν τον Τραμπ και συμφώνησαν με την παραπομπή του. Αρκετοί από αυτούς, όμως, εμφανίστηκαν διστακτικοί να καλύψουν τον Μπάιντεν. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν δήλωσε ότι δεν είναι σωστό ο γιος ενός αντιπροέδρου των ΗΠΑ να συμμετέχει σε διοικητικό συμβούλιο ξένης εταιρείας, όπως συνέβη με τον Χάντερ Μπάιντεν, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς και η Καμάλα Χάρις απέφυγαν να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο ανώνυμος πληροφοριοδότης που κατέθεσε καταγγελία εναντίον του Τραμπ ήταν αναλυτής της CIA με ειδίκευση στην Ευρώπη, ο οποίος είχε αποσπαστεί για ένα διάστημα στον Λευκό Οίκο. Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν στη δημοσιότητα τις συνομιλίες Τραμπ – Πούτιν, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στη διεθνή διπλωματική πρακτική.

Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ & ALPHA NEWS