iporta.gr

Οι φλεγμονές έχουν εχθρούς και φίλους!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Διαβάστε εδώ τα άρθρα της Δρος Κατσώχη για την προστασία της καλής μας υγείας

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Όταν το σώμα προσπαθεί να προστατευθεί από παθογόνους οργανισμούς, χημικές ουσίες, αλλεργιογόνα ή τραυματισμούς, εκδηλώνει φλεγμονές, για ν’ αρχίσει η διαδικασία επούλωσης. Αν όμως είναι χρόνιες, απειλούν τον οργανισμό: έχουν συσχετισθεί με καρκίνο, καρδιακά και εγκεφαλικά νοσήματα, παχυσαρκία αλλά και Αλτσχάιμερ. Καλύτερη θεραπεία η πρόληψη και σύμμαχος, μία αντιφλεγμονώδης δίαιτα.

Το στρες και η κακή διατροφή, συμβάλλουν στην εκδήλωση χρόνιων  φλεγμονών. Οι σωστές τροφές, την καταπολεμούν.

Λιπαρά ψάρια. Όσα είναι πλούσια σε ομέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως  ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα καταπολεμούν τις φλεγμονές, αρκεί να έχουν θέση συχνά στο πιάτο σας και να είναι υγιεινά μαγειρεμένα (π.χ στον ατμό ή με ελαιόλαδο)

Δημητριακά ολικής άλεσης. Διαθέτουν  ίνες, που συμβάλλουν στη μείωση μίας πρωτεΐνης, που αποτελεί δείκτη φλεγμονής στο αίμα. Προσέξτε όμως να μην περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα.

Σκούρα φυλλώδη λαχανικά. Η βιταμίνη E συμβάλει στην προστασία του οργανισμού από τις βλαβερές κυτοκίνες. Σπανάκι, μπρόκολο αλλά και τα σταυρανθή περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιταμινών και μετάλλων σε σχέση με λαχανικά που τα φύλλα τους είναι πιο ανοιχτόχρωμα.

Πολύχρωμα λαχανικά. Χρωματιστές πιπεριές και ντομάτες – οι ώριμες και δη οι μαγειρεμένες, είναι πλούσιες σε λυκοπένιο- προσφέρουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες.   Οι καυτερές πιπεριές είναι πλούσιες σε καψαϊκίνη, που μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή.

Ξηροί καρποί. Τα αντιοξειδωτικά τους καταπολεμούν τις φλεγμονές. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε ίνες, ασβέστιο και βιταμίνη E ενώ τα καρύδια  περιέχουν αλφα-λινολεικό οξύ.

Σόγια. Εκτιμάται ότι οι ισοφλαβόνες της παίζουν προστατευτικό ρόλο. Αρκεί να μην είναι πολύ επεξεργασμένη γιατί, τότε, συνδυάζεται με πρόσθετα και συντηρητικά. Επιλέξτε γάλα σόγιας και τόφου.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Αρκεί να μην έχετε δυσανεξία σε μία πρωτεΐνη τους, την καζεϊνη η οποία ενοχοποιείται για την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο έντερο. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D για τα οστά σας και όχι μόνο.

Παντζάρι. Με πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προστατεύει και από τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια χάρη στις ίνες, τη βιταμίνη C και της βεταλαϊνες του.

Τζίντζερ και κουρκουμάς. Το πρώτο μειώνει τη φλεγμονή στα έντερα και το δεύτερο ρυθμίζει το ανοσοποιητικό.

Σκόρδο και κρεμμύδια. Λειτουργούν όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αποτρέπουν   φλεγμονή.

Ελαιόλαδο. Ιδιαίτερα το έξτρα παρθένο, ωφελεί την καρδιά και όχι μόνο.

Οι φίλοι της φλεγμονής

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – ekdoseis.filntisi@gmail.com

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Τηγανιτά. Το λίπος τους αλλά και η παρασκευή τους σε υψηλές θερμοκρασίες συμβάλουν στην εμφάνιση φλεγμονών.

Τρανς λιπαρά. Βλάπτουν τα κύτταρα στα αιμοφόρα αγγεία μας και αφθονούν στα  τυποποιημένα τρόφιμα. Αποφύγετε υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

Υποκατάστατο κρέατος (σεϊτάν). Παρασκευάζεται από την γλουτέμνη του σιταριού και νερό και το προτιμούν οι χορτοφάγοι. Αν και είναι πλούσιο  σε πρωτεΐνη, πρέπει να το αποφεύγουν όσοι έχουν  δυσανεξία στη γλουτένη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και δυσκοιλιότητα.

Φιστίκια.  Ευάλωτα σε  μύκητες, προκαλούν συχνά αλλεργιογόνες αντιδράσεις.

Καρυκεύματα σε μείγματα. Συχνά περιέχουν ζάχαρη και τεχνητές χρωστικές ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή. Προτιμήστε κόκκινο πιπέρι ή μηλόξυδο.

Λευκό ψωμί και ζυμαρικά. Διασπώνται σε σάκχαρα και απορροφώνται από τον οργανισμό. Μελέτες, συνδέουν το λευκό ψωμί και τα επεξεργασμένα δημητριακά, με υψηλότερες συγκεντρώσεις των φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα.

Κριθάρι και σίκαλη. Προκαλούν φλεγμονή σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Αλκοόλ. Η αυξημένη κατανάλωσή του, προκαλεί φλεγμονές, καθώς επιτρέπει στα βακτήρια να διεισδύσουν στο εντερικό τοίχωμα.