iporta.gr

Οι «ρεζέρβες» του κ. Τσίπρα, του Γιάννη Σιδέρη

«Τόσο εγώ όσο και η κα Γεννηματά δεν θα γίνουμε ρεζέρβες του κ. Τσίπρα και δεν μας ενδιαφέρει να αντικαταστήσουμε τον κ. Καμμένο», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στα ΝΕΑ το Σάββατο.

Δεν βάζει κανείς το χέρι του στη φωτιά, αλλά η άρνηση της κας Γεννηματά, δείχνει μάλλον πειστική για δύο λόγους: α) Έχει επανειλημμένα δηλώσει στον κ. Τσίπρα ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας προ των εκλογών. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, διεμηνύθη και λίαν προσφάτως. Άλλωστε και το μεσαίο στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ πνέει μένεα κατά του ΣΥΡΙΖΑ ενθυμούμενο τις λοιδορίες περί «προδοτών» και «γερμανοτσολιάδων» β) Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) έχει δεσμευτεί ότι η οποιαδήποτε συνεργασία θα προέλθει μόνο μέσα από προγραμματική συμφωνία. Προγραμματική συμφωνία με όλα τα μέτωπα της κυβέρνησης ανοιχτά και εν εξελίξει, είναι αδύνατο να υπάρξει.

Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος, που δυσχεραίνει ακόμη και την μετεκλογική συνεργασία των δύο χώρων. Ο εκλογικός νόμος καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη δημιουργία κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Και φυσικά θα είναι πολύ μεγάλο, ακατανόητο και αδικαιολόγητο ρίσκο για την κα Γεννηματά, να είναι η αιτία που λόγω άρνησης συνεργασίας με το πρώτο κόμμα θα ξαναστείλει τη χώρα σε εκλογές (αλλά γι’ αυτά είναι νωρίς ακόμη).

Σίγουρα δεν εκπέμπει την ίδια σιγουριά ο κ. Θεοδωράκης καθώς διαχρονικά οι κινήσεις του επιδέχονται ερμηνειών. Σήμερα π.χ. θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, προκειμένου να του παρουσιάσει την πρότασή του για την σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Η πρόταση είχε κατατεθεί από το 2016 και την επανέφερε με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα.

Δεν έχει σημασία αν η πρόταση θεωρείται στην ουσία της άξια λόγου ή όχι (που δεν θεωρείται). Σημασία έχει το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η συνάντηση. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται βαθιά απομονωμένος. Έχει αστοχήσει στο Σκοπιανό (εκεί που περίμενε περιφανή νίκη, λαϊκή αποδοχή και δημιουργία προβλημάτων στη ΝΔ), έχει αστοχήσει στο Αλβανικό, επιδιώκοντας ταχύρυθμη λύση, η οποία προαλείφεται χειρότερη εκείνης της ΝΔ το 2009, υφίσταται έντονα τους κραδασμούς της Πύρρειας πρόσκλησης Erdogan, οι οικονομικοί δείκτες της κατέγραψαν αναιμική ανάπτυξη λοιδορώντας τις πρώιμες θριαμβολογίες του, ενώ ο συγκυβερνήτης Πάνος έχε αρχίσει την αποστασιοποίησή του, και όχι με τον ήρεμο τρόπο που θα άρμοζε σε μια «συμφωνία κυρίων».

Ο Πρωθυπουργός έχει δραστική ανάγκη να επιδείξει ότι διαθέτει συνομιλητές στο πολιτικό σκηνικό και ο Πρόεδρος του Ποταμιού έγινε αυτοβούλως ο πρόθυμος αλληλέγγυος. Δεν διερωτήθη «γιατί τώρα» για μια πρόταση που είχε καταθέσει από τον Δεκέμβρη του 2016. Δεν διερωτήθη γιατί ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε εντολή στον Πρόεδρο της Βουλής να συζητηθεί η πρόταση στο Κοινοβούλιο, ως όφειλε θεσμικώς. Δεν διερωτήθη γιατί ο κ. Τσίπρας – εάν ενδιαφερόταν ειλικρινώς – εστίασε την προσοχή του στη δική του πρόταση, ενώ προϋπήρξε χρονικώς παρόμοια πρόταση του κ. Μητσοτάκη, με την οποία ο κ. Τσίπρας δεν καταδέχτηκε να ασχοληθεί.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «πρέπει να αφήσουμε τα εθνικά θέματα έξω από τους καθημερινούς εμφυλίους». Προφανώς γι’ αυτό προκατέλαβε τους «εταίρους» του (δεν κολλάει στην περίπτωσή του η λέξη «συντρόφους» ή «συναγωνιστές») στο ΚΙΝΑΛ, και επιδόθηκε σε έναν μικρό εμφύλιο με την κα Γεννηματά μέσω των social media, την οποία δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει, και η οποία το πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που προκαταλαμβάνει και υπερκερνά τις συλλογικές αποφάσεις ενός νέου κόμματος στο οποίο οικεία βουλήσει ενετάχθη (ουσιαστικά εξ ανάγκης επειδή οι δημοσκοπήσεις έδειχναν το Ποτάμι να εξαερώνεται). Διαφορετική στάση κράτησε και στο Σκοπιανό και στην υπόθεση Novartis.

Δεδομένου ότι ο ίδιος σε δηλώσεις του και στελέχη του στις κομματικές «μαζώξεις», βάλουν εμμονικώς κατά του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι λίγοι εκείνοι των οποίων η επιμονή έχει εξαντληθεί. «Έρχονται για να μας βρίσουν» είναι το βασικό «μότο» των ΠΑΣΟκων, εξ ου και αρκετοί έχουν εισηγηθεί στην κα Γεννηματά να τον διαγράψει. Θεωρούν ότι αρύεται πολιτικής δυνάμεως από την συμμετοχή του στο νέο κόμμα, την οποία και εκμεταλλεύεται σε τηλεοπτικούς ακκισμούς, χωρίς να προσφέρει ουδέν (φυσικά η κα Γεννηματά του έδωσε «χώρο» να εκδηλώσει τα πολιτικά του «σκέρτσα» για δικούς της – όχι αθώους – λόγους).

Ο κ. Θεοδωράκης μπορεί να μην προτίθεται να αντικαταστήσει τον κ. Καμμένο στην κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να γνωστοποιήσει στο πόπολο εάν προτίθεται να ψηφίσει – όποια – συμφωνία φέρει για το Σκοπιανό η κυβέρνηση. Εάν το κάνει – και όσοι το κάνουν – δίνουν φιλί ζωής στην κυβέρνηση και εκ των πραγμάτων καθίστανται ρεζέρβες της.

Φωτογραφία: Intimenews

Γιάννης Σιδέρης

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  Το άρθρο δηημοσιεύεται και στο liberal.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr