iporta.gr

Οι κανόνες των διακοπών, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Αν και καλοκαίρι σημαίνει καταστρατήγηση κάθε ωραρίου και χαλαρή διάθεση, έχει τους δικούς του κανόνες, που διασφαλίζουν ότι θα περάσουμε όμορφα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Πολύ περισσότερο φέτος, που η πανδημία του κορωνοϊού, προσθέτει νέα δεδομένα.

Ξεκινώντας για τις διακοπές μας, πρέπει να έχουμε κατά νου κάποιες απλές συμβουλές.

Πριν την αναχώρηση. Επειδή τα πράγματα αλλάζουν κι ένα μέρος το οποίο μέχρι πρότινος θεωρούνταν ασφαλές μπορεί να έχει αρκετά κρούσματα, ενημερωνόμαστε από τις αρχές ή την αεροπορική εταιρεία, εάν έχει αλλάξει κάτι στον τόπο προορισμού, για να μην αναγκασθούμε να μείνουμε σ’ ένα ξενοδοχείο περιορισμένοι σε καραντίνα.

Μέσα δημόσιας χρήσης. Ακολουθούμε τις οδηγίες της αεροπορικής εταιρείας, των τρένων ή των ΚΤΕΛ.

Στο αεροπλάνο. Αν ο συνεπιβάτης μας δεν φορά μάσκα, ζητάμε από το πλήρωμα ευγενικά, να του θυμίσει να τη φορέσει. Κλείνουμε διαδικτυακά τα εισιτήρια και κάνουμε το check in. Προτιμούμε  χειραποσκευή, κι όχι βαλίτσα  γιατί στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους, θα  την πιάσουν πολλά  χέρια μέχρι να επιστρέψει σ’ εμάς.

Αποφεύγουμε το ωτοστόπ. Δεν είναι μόνο θέμα προσωπικής ασφάλειας αλλά και κινδύνων που απορρέουν από τον συγχρωτισμό με άγνωστους ανθρώπους.

Προϊόντα σε ατομικές συσκευασίες. Η οδηγία/προτροπή αφορά για τους πολυσύχναστους σταθμούς στους οποίους θα βρεθούμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας.

Επιφάνειες από ανοξείδωτο ατσάλι ή πλαστικό. Είναι πολλές και είναι οι πιο επικίνδυνες γιατί ο ιός μπορεί να παραμείνει ζωντανός σε αυτές έως και τρεις ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι προσέχουμε και  δεν τις ακουμπάμε με γυμνά χέρια. Πληρώνουμε με ανέπαφη κάρτα.

Κοινά αντικείμενα. Περιορίζουμε κατά το δυνατόν την χρήση τους. Είναι προτιμότερο να έχουμε δικές μας μάσκες και αναπνευστήρες. Είμαστε προσεκτικοί στα ομαδικά παιχνίδια στη θάλασσα.

Εστιατόρια και beach bars. Πριν τα επισκεφθούμε παρατηρούμε αν τηρούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ (απόσταση ανάμεσα σε τραπέζια ή ομπρέλες, χρήση μάσκας από το προσωπικό κ.α)

Τι άλλο να κάνω;

Pane di capo στις ΠηγέςΚαλλιθέας-Άνοιξε & μας περιμένει με ευχάριστες εκπλήξεις

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Καπέλο, αντηλιακή κρέμα, προστατευτικά ρούχα και γυαλιά ηλίου.  Είναι απαραίτητα για ν’ αποφύγουμε την  ηλίαση αλλά και τα   εγκαύματα. Ανανεώνουμε συχνά την αντηλιακή κρέμα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Προσοχή στην παραλία. Παραμονεύουν κάθε είδους μολύνσεις. Αποφεύγουμε να καθίσουμε απευθείας στην άμμο με το μαγιό ή στη βρεγμένη πετσέτα. Μόλις βγούμε από τη θάλασσα αλλάζουμε μαγιό, ιδιαίτερα οι γυναίκες.

Όχι κακή διατροφή, άσκοπα ξενύχτια και αλόγιστη έκθεση στον ήλιο. Με μέτρο μπορούμε ν’ απολαύσουμε κάθε στιγμή των διακοπών χωρίς να ταλαιπωρήσουμε το ανοσοποιητικό και τον οργανισμό μας. Το ζητούμενο είναι να  επιστρέψουμε ξεκούραστοι από τις διακοπές και όχι κατάκοποι.

Προγραμματισμός. Εφοδιαστείτε με όσα  θα σας προφυλάξουν από μικροατυχήματα, εγκαύματα, διαστρέμματα, αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, ναυτία- αν είστε επιρρεπής – και γιατί όχι από κρυολογήματα.    Ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο, πολύ περισσότερο συνοδεύετε παιδιά ή  ενήλικες με προβλήματα υγείας.  Έχετε μαζί σας κρέμες για τσιμπήματα (από κουνούπια μέχρι… τσούχτρες!) για  εγκαύματα, κολλύρια, θερμόμετρο, αντιπυρετικά και αναλγητικά χάπια, βαμβάκι, τσιρότα, λευκοπλάστ, γάζες, αιμοστατικούς επιδέσμους, ιωδιούχο διάλυμα  για απολύμανση, οξυζενέ για να καθαρίσουν οι πληγές, ψαλίδι, τσιμπιδάκι, εντομοαπωθητικό,  αντιεμετικά  και αντιδιαρροϊκά σκευάσματα.

Χρονίως πάσχοντες. Να έχετε μαζί σας τη σωστή ποσότητα φαρμάκων και να ενημερωθείτε εγκαίρως για την κατάλληλη δοσολογία. Αν τα συγκεκριμένα φάρμακα απαιτούν ειδικές (θερμοκρασιακές ή άλλες…) συνθήκες φύλαξης πρέπει να πράξετε τα δέοντα. Ενημερωθείτε από τον θεράποντα ιατρό σας, αν επιτρέπει την έκθεση σας στον ήλιο και αν όχι, λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Η ατζέντα των διακοπών!

Πέρα από πληροφορίες για τις εξαιρετικές παραλίες και τα γαστριμαργικά στέκια του προορισμού που έχετε  επιλέξει για τις καλοκαιρινές διακοπές σας, ενημερωθούμε για την νοσοκομειακή ή άλλη πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας που διαθέτει. Καλό είναι να γνωρίζετε και τί ισχύει αν εμφανισθεί κρούσμα κορονοϊου. Κάθε περιοχή έχει τη δική της οργάνωση.

Συγκεντρώστε στην ατζέντα σας , όλα τα απαραίτητα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης:

Το τηλέφωνο του νοσοκομείου ή του Κέντρου Υγείας, της περιοχής στην οποία θα παραθερίσουμε.

Αν η περιοχή είναι απομακρυσμένη, το τηλέφωνο του Αγροτικού Ιατρείου.

Το τηλέφωνο του φαρμακείου.

Τα τηλέφωνα του οικογενειακού γιατρού αλλά και του παιδιάτρου,  ώστε να επικοινωνήσετε μαζί τους, αν υπάρξει ανάγκη. Οι γονείς, να έχουν μαζί τους και τα βιβλιάρια των παιδιών τους.

Αν δεν διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο, έχετε πρόχειρο το τηλέφωνο των ταξί της περιοχής για να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση έκτακτης μεταφοράς.

Οι δηλητηριάσεις είναι συχνές τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς τα τρόφιμα εκτίθενται σε επικίνδυνες θερμοκρασίες. Μέχρι να σας δοθεί βοήθεια, το Κέντρο Δηλητηριάσεων, που εδρεύει στην Αθήνα, μπορεί να μας δώσει τηλεφωνικά τις κατάλληλες συμβουλές.  (210-7793777)

Πρόεδρος Δρ Δέσποινα Κατσώχη
Ογκολόγος-Ακτινοθεραπευτής