Η αφαίρεση των αμυγδαλών δεν συνεπάγεται αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις. Είναι η κατάλληλη επιλογή αν έχουν διογκωθεί υπερβολικά ή μολύνονται συνεχώς ή αν το απόστημα επιμένει και μετά την αποστράγγιση. Και αυτό αφορά παιδιά και ενήλικες.
Οι αμυγδαλές αποτελούν μέρος του λεμφικού συστήματος: ο ιστός τους είναι όμοιος με των λεμφογαγγλίων. Στόχος τους η αντιμετώπιση των λοιμώξεων: πρήζονται γιατί λειτουργούν σαν “δίχτυα”, παγιδεύοντας εισερχόμενα βακτηρίδια και σωματίδια από ιούς.
Οι αμυγδαλές συχνά ταλαιπωρούνται από:
Αμυγδαλίτιδα. Λοίμωξη από βακτήριο
Περιαμυγδαλικό απόστημα. Λοίμωξη που καθιστά πυώδεις τις αμυγδαλές.
Μονοπυρήνωση. Λοίμωξη που κυρίως οφείλεται στον ιό Epstein-Barr: οίδημα στις αμυγδαλές, πυρετός, πονόλαιμος, εξανθήματα στο δέρμα και αίσθημα κούρασης.
Στρεπτόκοκκος. Βακτήριο, που προκαλεί πυρετό, πονόλαιμο και πόνο στον αυχένα.
Υπερτροφία. Οι αμυγδαλές «μπλοκάρουν» τους αεραγωγούς και εμφανίζεται ροχαλητό ή υπνική άπνοια.
Αμυγδαλολιθίαση. Οι πέτρες σχηματίζονται σε σχισμές και διάφορα σημεία των αμυγδαλών όταν στερεοποιούνται βακτήρια και υλικά όπως νεκρά κύτταρα και βλέννα που παγιδεύονται σε αυτά τα σημεία. Σκληραίνουν ή ασβεστοποιούνται σε όσους έχουν χρόνια φλεγμονή στις αμυγδαλές ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις αμυγδαλίτιδας. Οι μικρές πέτρες δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένες από τις μεγαλύτερες, μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία στην αναπνοή, πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, ακόμη και πόνο στο αυτί ή πρήξιμο στις αμυγδαλές.
Ανάλογα με το πρόβλημα, οι γιατροί προτείνουν είτε αντιβίωση – που αντιμετωπίζει την βακτηριακή λοίμωξη – είτε αποστράγγιση, αν πρόκειται για απόστημα. Σε πρακτικό επίπεδο όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τις αμυγδαλές σας, πρέπει να ξεκουράζεστε, να πίνετε πολλά υγρά, να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο και να αποφεύγετε καυτερά και όξινες τροφές, που ερεθίζουν ακόμη περισσότερο το λαιμό. Διατηρήσετε τέλος, σε ικανοποιητικά επίπεδα την υγρασία σε εσωτερικούς χώρους: ο ξηρός αέρας ερεθίζει το λαιμό.
Κρύβει κινδύνους η αμυγδαλίτιδα;
Η αμυγδαλίτιδα, αν εμφανίζει συχνά επεισόδια –και τότε μιλάμε για χρόνια αμυγδαλίτιδα- μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία. Αν μάλιστα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από κάποιο στέλεχος στρεπτόκοκκου και δεν χορηγηθεί η απαραίτητη αγωγή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης σπάνιων παθήσεων στα παιδιά όπως:
Ρευματικός πυρετός. Φλεγμονώδης διαταραχή που επηρεάζει την καρδιά, τις αρθρώσεις και άλλους ιστούς.
Μετα-στρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα. Φλεγμονώδης διαταραχή των νεφρών που έχει σαν αποτέλεσμα την ανεπαρκή απομάκρυνση υπολειμματικών ουσιών και υγρών από το αίμα.
Η αμυγδαλίτιδα εμφανίζει και παρενέργειες όπως:
Αποφρακτική υπνική άπνοια. Με διακοπτόμενη αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Μόλυνση των αμυγδαλών. Είναι πολύ πιθανόν να εξαπλωθεί και στους γύρω ιστούς.
Απόστημα των αμυγδαλών. Λοίμωξη που προκαλείται από την συσσώρευση πύον στο πίσω μέρος των αμυγδαλών
Δύσπνοια. Οι υπερτροφικές αμυγδαλές φράσσουν τους αεραγωγούς.
Τί να κάνω;
Για ν’ ανακουφιστείτε:
Χαμομήλι αναμεμειγμένο με λεμόνι και μέλι. Το χαμομήλι λειτουργεί χαλαρωτικά και μειώνει τον πόνο.
Γαργάρες με αλμυρό νερό. Απαλύνει τον πόνο στον λαιμό, μειώνει το πρήξιμο και καθαρίζει, αποτρέποντας την περαιτέρω μόλυνση στην επιφάνεια των αμυγδαλών.
Φρέσκος χυμό λάιμ σε ζεστό νερό με μέλι και αλάτι. Ανακουφίζει από τον πόνο.
Βραστό γάλα με μια πρέζα κουρκουμά και μαύρο πιπέρι σε σκόνη. Πιείτε το πριν τον ύπνο για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες νύχτες.
Φυσικός χυμός από φρέσκο παντζάρι, καρότο ή αγγούρι. Τονώνει ανοσοποιητικό. Για καλύτερα αποτελέσματα ανακατέψετε τις γεύσεις.