iporta.gr

Ναι στα αποξηραμένα φρούτα!, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Στην ανάγκη για γλυκό, τα αποξηραμένα φρούτα είναι η λύση. Δρουν ευεργετικά και σε οστεοπόρωση, αρθρίτιδα και αρτηριακή πίεση. Αν και τα αποξηραμένα φρούτα χάνουν ποσοστό των θρεπτικών τους συστατικών, έχουν υψηλότερη συγκέντρωση φυτικών ινών σε σχέση με τα  φρέσκα φρούτα και συμβάλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Με ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση μετάλλων και ιχνοστοιχείων, βελτιώνουν τη λειτουργία των μυών και του κυκλοφορικού μας συστήματος. Ωστόσο, τα αποξηραμένα φρούτα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα φρέσκα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Σταφίδες. Πλούσια πηγή βορίου, ιχνοστοιχείο που μειώνει την οστική απώλεια στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ιδανικά συνδυάζονται με γιαούρτι που είναι πλούσιο σε ασβέστιο.

Χουρμάδες. Καταπολεμούν την κόπωση καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή απελευθερώνουν σάκχαρα με αργό ρυθμό και κρατούν τα επίπεδα ενέργειας σταθερά.

Βερίκοκα. Αποξηραμένα έχουν τριπλάσια περιεκτικότητα σε κάλιο σε σχέση με τις μπανάνες ενώ έχει  αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Κεράσια. Δρουν ευεργετικά σε παθήσεις που σχετίζονται με φλεγμονές (ουρική αρθρίτιδα κ.ά.) καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.