iporta.gr

Μετά τη νηστεία… , της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Δρ Δέσποινα Κατσώχη


Με το τέλος της Σαρακοστής, επιστρέφουμε στην κρεοφαγία και την κατανάλωση λιπαρών. Όμως, εφόσον  αποτοξινωθήκαμε από κορεσμένα λίπη και ζωικά λιπαρά, γιατί πρέπει να επιστρέψουμε δριμύτατοι σε κακές συνήθειες; ….

Ας μην εγκαταλείψουμε λοιπόν όσπρια, λαδερά φαγητά και θαλασσινά. Φρούτα και λαχανικά αποτοξινώνουν τον οργανισμό  από  την υπερκατανάλωση  ζωικού λίπους και μειώνουν δείκτες όπως η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

Η αυξημένη  πρόσληψη φυτικών ινών και απαραίτητων συστατικών όπως βιταμίνες,  μέταλλα και αντιοξειδωτικά στοιχεία, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη λειτουργία του οργανισμού. Όσο για το μονοακόρεστο λίπος  από πηγές όπως ελαιόλαδο, ταχίνι και ξηρούς καρπούς  είναι πολύτιμο.  Μάλιστα, τα θαλασσινά εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε σελήνιο και ω-3 λιπαρά βελτιώνουν την καρδιακή και νευρομυϊκή λειτουργία και αποτελούν πηγή βιταμίνης Β12 και σιδήρου. Όσο για την πρόσληψη βιταμίνης C – με την κατανάλωση χυμού λεμονιού ή εσπεριδοειδών-  μεγιστοποιεί την απορρόφηση του σιδήρου  που περιέχεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα.

Αν τηρήσατε αυστηρά τη νηστεία της Σαρακοστής, η απότομη πρόσληψη κρέατος και η κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες φαγητού και ποτού, όπως συνηθίζεται στο Πασχαλινό τραπέζι, μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία του στομάχου.

Πότε το κρέας είναι επικίνδυνο;

Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες, οι οποίες, όταν διασπώνται, δημιουργούνται αμινοξέα, που με τη σειρά τους διασπώνται σε άλλα στοιχεία. Κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών, απελευθερώνεται αμμωνία, η οποία αποβάλλεται από τα ούρα, με τη μορφή ουρίας. Για ν’ απελευθερωθεί η ουρία, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κάποια ένζυμα. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη νηστεία μειώνει και τα ποσοστά έκκρισης αυτών των ενζύμων, εφόσον δεν τα χρειάζεται σε ποσότητες. Όταν μετά τη νηστεία της Σαρακοστής καταναλώσουμε απότομα υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνούχων τροφίμων, τότε το σώμα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί το πλεόνασμα της αμμωνίας, με αποτέλεσμα να διαχέεται η περίσσια αμμωνία στο αίμα και να μην αποβάλλεται. Συνέπεια όλων αυτών είναι η δυσπεψία και η τοξικότητα. Η απότομη κατανάλωση – σε μεγάλες ποσότητες-  τροφών που στερηθήκαμε όπως κρέας , τυριά και λιπαρά, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά,  διάρροια και μετεωρισμό («φούσκωμα κοιλιάς»).

Ο ρόλος της μαγειρίτσας

Δεν είναι τυχαίο, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία προετοιμάζει τον πιστό για τη μετάβασή του από τη διατροφή της Σαρακοστής στο Πασχαλινό τραπέζι με τη μαγειρίτσα, που καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.  Αν λοιπόν, το βράδυ της Ανάστασης περιοριστούμε στο πιάτο μαγειρίτσας που μας αναλογεί και σε μια σαλάτα, χωρίς να καταναλώσουμε αυγά, λίπη ή άλλες ζωικές πρωτεΐνες, τότε, διευκολύνουμε τη χώνεψή μας.

Σε αυτήν τη διατροφικά μεταβατική περίοδο, αποφύγετε να καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα κρέας και κόκκινο αυγό: ο συνδυασμός, καθιστά την πέψη  δυσκολότερη. Για να χορτάσετε αλλά και να πάρετε την απαραίτητη ενέργεια, καταναλώστε υδατάνθρακες (πατάτα, ρύζι και ψωμί) και σαλατικά: τα τελευταία λόγω των φυτικών ινών τους προκαλούν αίσθημα κορεσμού και κατά συνέπεια εμποδίζουν να υπερκαταναλώσετε κρέας.

Την Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα μην παραλείψετε το πρωινό, έστω ελαφρύ. Το μεσημέρι, συνοδέψτε με σαλάτα το τσιμπολόγημα του αρνιού. Αλκοόλ με γεμάτο στομάχι και πολύ νερό στο ενδιάμεσο,  για να μετριάσετε την επίδρασή του. Όλοι μπορούν ν’ απολαύσουν το Πασχαλινό τραπέζι αλλά με μέτρο. Κι όταν έρθει το βράδυ, φάτε κάτι ελαφρύ κι όχι αρνάκι ως …κρύο πιάτο. Και μία τελευταία συμβουλή:  για να χωνέψετε ευκολότερα, μη σωριαστείτε στον καναπέ: κάντε μια βόλτα και το στομάχι σας θα το εκτιμήσει!

Καλό Πάσχα σε όλες και όλους!

Η διατροφική αξία του Πασχαλινού κρέατος

Καμία τροφή δεν συνιστά κίνδυνο αν καταναλώνεται με σύνεση. Το ίδιο ισχύει για τα Πασχαλινά κρέατα.

Μαγειρίτσα. Πλούσια σε θερμίδες αλλά και σε αντιοξειδωτικά, χάρη στο ελαιόλαδο και στο κρεμμύδι της. Τα χόρτα της καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και ο άνηθός συμβάλει στην καλή  πέψη. Κρεμμύδι και λεμόνι περιέχουν ωφέλιμη βιταμίνη C. Πάντως, δεν είναι τόσο…ελαφριά: εντόσθια και συκώτια αποτελούν υψηλές πηγές κορεσμένου λίπους. Ας περιοριστούμε, λοιπόν, στη μία μερίδα αλλιώς δύσκολα θα την  χωνέψουμε.

Αρνάκι. Η πέτσα του περιέχει υψηλές ποσότητες κορεσμένου λίπους, σε αντίθεση με το μπούτι του:  είναι το πιο άπαχο τμήμα του. Οι  πουρίνες του, αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με κίνδυνο να προκληθεί ουρική αρθρίτιδα. Παρόλα αυτά ενδυναμώνει μύες και νευρικό σύστημα επειδή περιέχει σίδηρο, πρωτεΐνη και βιταμίνες συμπλέγματος Β.

Κατσικάκι. Αποτελεί καλύτερη διατροφική επιλογή, με λιγότερες θερμίδες και λίπος, σε σχέση με το αρνί. Είναι δε πλούσιο σε αντιοξειδωτικό συνένζυμο Q10 που μειώνει την κακή χοληστερόλη και σε L-καρνιτίνη, που μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια, όπου διασπώνται και δίνουν ενέργεια. Περιέχει και γ-λινολεϊκό οξύ, που βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ.

Ραντίστε το κρέας με πολύ χυμό λεμονιού: η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και εξουδετερώνει τις καρκινογόνες νιτροζαμίνες, που παράγονται από το ψήσιμο στα κάρβουνα.