iporta.gr

Καλό Μήνα – Πρωταπριλιά, του Νίκου Βασιλειάδη

 

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Η Πρωταπριλιά με τα αθώα ψέμματά της είναι ένα πανευρωπαϊκό έθιμο που τιμάται ευλαβικά από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα. Η Πρωταπριλιά των Ελλήνων, η April Fools” Day των Βρετανών, το Poisson D’Avril (το ψάρι του Απριλίου δηλαδή) των Γάλλων και το Aprilscherz των Γερμανών έχει διάφορες εκδοχές ως προς την καταγωγή της.

Πολλοί θεωρούν πως η «κοιτίδα» του εθίμου με τη μορφή που έχει λάβει σήμερα είναι η Μεσαιωνική Γαλλία, αλλά μάλλον δεν λαμβάνουν υπόψη τους την «αρχαιοελληνική εκδοχή» όπου η Πρωταπριλιά είναι η 12η ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, μια ημέρα η οποία κατά την κλασική αρχαιότητα ήταν αφιερωμένη στο Θεό Διόνυσο και τη Θεά Αφροδίτη, και προς τιμήν τους οι αρχαίοι Έλληνες δεν έχαναν την ευκαιρία να επιδοθούν σε …«πικάντικους» εορτασμούς.

Για όσους προτιμούν τις πιο δυτικές εκδοχές του εθίμου αυτή των Κελτών που αναφέρεται στους Κέλτες ψαράδες που υποστηρίζει πως την 1η Απριλίου ξεκινούσε επισήμως η περίοδος αλιείας των Κελτών και όπως όλοι οι ψαράδες έτσι και οι Κέλτες είχαν την ίδια συνήθεια με τους απογόνους τους σε ολόκληρη την Ευρώπη, να «υπερβάλουν» για την ψαριά της ημέρας είναι η επικρατέστερη για το αθώο ψέμα που δίνει και παίρνει κάθε Πρωταπριλιά.

Σε κάθε όμως περίπτωση ο Απρίλης, ο τέταρτος μήνας κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο που πήρε το όνομά του από το λατινικό ρήμα aperire, που σημαίνει «ανοίγω» είναι ο δεύτερος μήνας της άνοιξης όπου κατά τη διάρκειά του ανοίγουν τα δέντρα, τα λουλούδια και ο καιρός και οι ψυχές μας μετά από έναν χειμώνα. Ας ελπίσουμε να ανοίξουμε και τις πόρτες μας και να βγούμε ελεύθεροι και υγιείς από τα σπίτια φυλακές μας.

Καλό Μήνα.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr