iporta.gr

Κάμερες στα κράνη των ΜΑΤ

Δύο μεγάλες αλλαγές προτίθεται να κάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση για επικαιροποίηση παλαιότερης διάταξης που υποχρεώνει τους αστυνομικούς των ΜΑΤ να φέρουν διακριτικά στα κράνη τους, ο υπουργός επανέρχεται με ένα νέο σχέδιο που αφορά την τοποθέτηση καμερών στις στολές των αστυνομικών που θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταγράφονται τα πάντα και έτσι θα βρίσκεται στη διάθεση των αστυνομικών αρχών αλλά και των πολιτών, κάθε περιστατικό που χρειάζεται περαιτέρω εξέταση έπειτα από καταγγελία.

Σχετικά με τα διακριτικά που θα έχουν οι αστυνομικοί στη στολή τους, αφορά τον αριθμό της «ταυτότητάς» τους. Πρόκειται δηλαδή, για έναν συνδυασμό του αριθμού της διμοιρίας στην οποία ανήκουν και του αύξοντος αριθμού του καθενός στην ιεραρχία της διμοιρίας.

Η υποχρέωση αναγραφής του αριθμού στο κράνος είχε αρχικά καθιερωθεί με διαταγή το 2010, όταν υπουργός ήταν πάλι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο σημερινός υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε τον Νοέμβριο του 2010 επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι «με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη που θέλει να καταγγείλει συγκεκριμένο περιστατικό να ξέρει σε ποιον αστυνομικό αναφέρεται».

Επίσης, μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών που σημειώθηκαν κατά την αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτηρίων σε περιοχές της Αθήνας και τις αυξημένες καταγγελίες πολιτών για αστυνομική βία, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχεδιάζει να τοποθετήσει κάμερες στα κράνη των ΜΑΤ προκειμένου να καταγράφονται όλα τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε μία  αστυνομική επιχείρηση.

Τη σχετική πρόταση είχαν διατυπώσει προ ημερών σε επιστολή τους προς τον κ. Χρυσοχοΐδη οι συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. «Θα υπάρχει ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και θα σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο αστικό μύθο εις βάρος μας…», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Πρόκειται για τεχνολογία που έχει γίνει ευρέως αποδεκτή στις αστυνομίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ. Αυτό που θα εξεταστεί είναι εάν η πρόταση παραβιάζει ή όχι το νόμο περί προσωπικών δεδομένων και εάν υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής τροποποίησης.

Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται το επόμενο διάστημα να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να δοθεί στα στελέχη του Συνηγόρου του Πολίτη η δυνατότητα να προχωρούν σε ανακριτικές ενέργειες για τη διερεύνηση καταγγελιών για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.