iporta.gr

Η… ύπουλη αφυδάτωση!, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Μπορεί να αφυδατωθούμε και να μην το αντιληφθούμε! Ξηροστομία, υπνηλία, κόπωση, πονοκέφαλος, ζάλη, τάση για λιποθυμία ή μειωμένα ούρα είναι… καμπανάκια που προειδοποιούν ότι έχουμε ανάγκη για άφθονο νερό. Η ενυδάτωση -εσωτερική και εξωτερική- σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή θωρακίζουν τον οργανισμό.

Οι μήνες του καλοκαιριού είναι οι πιο επικίνδυνοι στο ν’ απωλέσουμε υγρά τα οποία ενδεχομένως δεν θ’ αντικαταστήσουμε εγκαίρως. Παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες έχουν αυξημένη ανάγκη υγρών και δη νερού. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης, καθώς ο εγκέφαλος μπορεί να μη συνειδητοποιήσει εγκαίρως την έλλειψη για να στείλει «σήματα» για δίψα. Επιπρόσθετα, παθήσεις, όπως πέτρες στα νεφρά ή λοίμωξη της ουροδόχου κύστης άφθονο νερό όπως επίσης και η διατροφή για απώλεια βάρους.

Τι να κάνω;

Αγκαλιά με το μπουκαλάκι! Κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουμε πάντα μαζί μας ένα μπουκάλι νερό και πίνουμε κατά διαστήματα.

Μήπως διψώ; Αν δουλεύουμε για πολλές ώρες, κάνουμε κατά διαστήματα διαλείμματα, χαλαρώνουμε και σκεφτόμαστε αν διψάμε.

Δεν πεινάς… διψάς! Αν νιώσουμε ότι πεινάμε, πρώτα πίνουμε νερό γιατί η αίσθηση της δίψας συχνά συγχέεται με την πείνα.

Νυχτερινή ενυδάτωση. Στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι, έχουμε πάντα ένα ποτήρι νερό.

Με μια φέτα λεμόνι. Το νερό αποκτά γεύση και πίνουμε πιο ευχάριστα.

Πρωί και βράδυ. Ξεκινάμε και τελειώνουμε τη μέρα μας μ’ ένα ποτήρι νερό.

Σύμφωνα με  έρευνες, ακόμα και ένα ποσοστό αφυδάτωσης της τάξης του 3% αδυνατίζει τη μνήμη, προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης,  σύνδρομο μόνιμης κόπωσης ενώ μειώνει σημαντικά την απόδοση. Κι αυτό γιατί το νερό συμμετέχει σε όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού ενώ αποτελεί το 60% του σωματικού μας βάρους. Επειδή το σώμα μας δεν το αποθηκεύει, η ποσότητα που αποβάλλεται μέσα σε ένα 24ωρο πρέπει αυτόματα να αναπληρώνεται.

Ηλικία, φύλο, βάρος, σωματική δραστηριότητα και εξωτερικοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, καθορίζουν τις απαιτήσεις του οργανισμού μας σε νερό. Σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος κατανάλωσης που είναι ένα λίτρο την ημέρα, αυξάνεται το καλοκαίρι αλλά και όταν αθλούμαστε.

Τροφές που ενυδατώνουν

Αν δεν πίνουμε αρκετό νερό η επιδερμίδα αφυδατώνεται και συσσωρεύονται τοξίνες στο σώμα. Δεν αρκεί μία ενυδατική κρέμα. Φρούτα και λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό αλλά και ροφήματα μας ενυδατώνουν επαρκώς.

Αγγούρια. Με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό, περίπου  95%, χρήσιμες φυτικές ίνες και σημαντική ποσότητα βιταμίνης C (περίπου το 6% της ημερήσιας δόσης).

Καρπούζι. Περιέχει νερό σε ποσοστό  92% ενώ είναι αντιοξειδωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη C και λυκοπένιο. Το καρπούζι ενυδατώνει,  προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και απομακρύνει τις τοξίνες.

Σαλάτες. Πολύτιμες για την ενυδάτωση και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά (φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και β-καροτένιο που προστατεύει μάτια και δέρμα).

Χυμοί φρούτων και λαχανικών. Ενυδατικοί και υγιεινοί αρκεί να παρασκευάζονται από φρέσκα φρούτα κι λαχανικά. Και το γάλα ενυδατώνει.

Με μέτρο. Καφές, τσάι και σόδα ενυδατώνουν αλλά μέχρι ενός σημείου.

Το 80% της ημερήσιας πρόσληψης νερού πρέπει να προέρχεται από πόσιμο νερό, χυμούς, αναψυκτικά, καφέ, τσάι κλπ. ενώ το 20% από τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά. Όπως προκύπτει από έρευνες, οι Έλληνες δεν γνωρίζουν πόσο νερό πρέπει να πίνουν, με αποτέλεσμα το 20% των γυναικών και το 35% των ανδρών να καταναλώνει λιγότερο από το συνιστώμενο.