iporta.gr

Η εμμηνόπαυση είναι μαλωμένη με τη ζυγαριά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων (έναντι Σταδίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ), «Πηγές Καλλιθέας»

Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Η εμμηνόπαυση φιλοδωρεί το σώμα με παραπανίσια κιλά. Αν και το βάρος έχει μία αυξητική τάση τη συγκεκριμένη περίοδο, αυτό δε σημαίνει όμως ότι η γυναίκα θα καταθέσει τα όπλα και θα αλλάξει γκαρνταρόμπα!

Μείωση του μεταβολισμού. Κατά την εμμηνόπαυση ο μεταβολικός ρυθμός, δηλαδή ο ρυθμός καύσης των θερμίδων επιβραδύνεται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ νωρίτερα με μία συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού διατηρούσαμε ιδανικό βάρος, θα πρέπει πλέον να είμαστε περισσότερο προσεκτικές. Αυτή η διαφορά μεταφράζεται περίπου σε εκατό θερμίδες την ημέρα. Ήδη από την ηλικία των τριάντα και με την πάροδο του χρόνου, μειώνονται οι μύες οι οποίοι συμβάλλουν στο «κάψιμο» του λίπους. Τον μεταβολισμό επηρεάζουν και οι εναλλαγές των ορμονών, ιδιαίτερα όταν μπούμε στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Αντί όμως να διαγράψουμε κάποια τρόφιμα από το διαιτολόγιο μας είναι προτιμότερο να κάνουμε μικρότερες τις μερίδες μας, να εξορίσουμε τη ζάχαρη από τη ζωή μας- ίσως και από τον καφέ μας- και να μην απολαμβάνουμε πάνω από ένα γλυκό την εβδομάδα. Βέβαια, κάθε γυναίκα έχει τους δικούς της ρυθμούς, οπότε η ίδια γνωρίζει καλύτερα τί την παχαίνει και τί όχι.

Ζωή σε κίνηση! Περπάτημα και κολύμπι μπορούν να δώσουν απάντηση στις ανάγκες μας, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε προγράμματα γυμναστικής που νοιώθουμε ότι μάς εξαντλούν. Ας αφήσουμε το αυτοκίνητο κι ας προσπαθήσουμε να κινηθούμε στην καθημερινότητά μας με τα μέσα μεταφοράς: ακόμη καλύτερα να κατεβούμε στην προηγούμενη στάση από τη δική μας και να καλύψουμε την απόσταση περπατώντας! Κι αν κινηθούμε, μειώνουμε τις πιθανότητες να χάσουμε μυϊκή μάζα.

Κατάλληλη διατροφή. Η διατροφή μίας γυναίκας στην εμμηνόπαυση, πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, προκειμένου το λίπος να μετατρέπεται σε μυϊκό ιστό. Ναι σε άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια αλλά και ξηρούς καρπούς. Σημαντικό είναι να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό και η κατανάλωση αλκοόλ.
Τα ενοχλητικά φουσκώματα. Σχεδόν όλες οι γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση παραπονιούνται για φουσκώματα, τα οποία μάλλον οφείλονται στη διακύμανση των ορμονών. Για να βελτιωθεί η κατάσταση μειώνουμε την ποσότητα αλατιού των επεξεργασμένων υδατανθράκων γιατί αυξάνουν την κατακράτηση υγρών.
Ενυδάτωση. Το πολύ νερό είναι απαραίτητο, ειδικά στη φάση της εμμηνόπαυσης οπότε και αυξάνονται οι κυστίτιδες και οι ημικρανίες. Γυναίκες με εξάψεις και εφιδρώσεις πρέπει να πίνουν πάνω από 1,5 λίτρο νερό την ημέρα.
Κακή ποιότητα ύπνου. Η περίοδος γύρω από την εμμηνόπαυση σχετίζεται με την κακή ποιότητα ύπνου, που μπορεί να οφείλεται σε συμπτώματα όπως συχνουρία, νυχτερινές εφιδρώσεις ή έντονο στρες. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο κακός ύπνος δυσκολεύει την προσπάθειά να χάσουμε βάρος. Η αϋπνία προκαλεί κούραση, που αποτρέπει τη γυμναστική και ενδεχομένως ωθεί να εκτονωθούμε καταφεύγοντας σε… αλμυρούς ή γλυκούς πειρασμούς. Για να καταπολεμήσουμε την αϋπνία, καταπολεμούμε τους λόγους που την προκαλούν. Αν για παράδειγμα ξυπνάμε επειδή έχουμε την ανάγκη να ουρήσουμε- λόγω αλλαγών των ορμονών- αποφεύγουμε τα πολλά υγρά πριν τον ύπνο. Και βέβαια, δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για απρόσκοπτο ύπνο: το δωμάτιο πρέπει να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία- ανάλογα με την εποχή- τα ρούχα που φοράμε να είναι βαμβακερά και να μην μας ενοχλούν και να μην έχουμε φάει πολύ.

Η γυναίκα οφείλει να μην πάρει πρόσθετο βάρος κατά την εμμηνόπαυση, καθώς τα επιπλέον κιλά σχετίζονται με προβλήματα υγείας, όπως υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και όχι μόνο.

Και κάτι τελευταίο: τρώμε όταν πραγματικά νοιώθουμε την ανάγκη και όχι μηχανικά παρακολουθώντας τηλεόραση ή σερφάροντας στο διαδίκτυο. Όταν κόβουμε μαχαίρι τέτοιου είδους συνήθειες, τρώμε λιγότερο!