iporta.gr

Η απαίσια γραφειοκρατία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Το ακούς παντού. Με όποιον επιχειρηματία κι αν μιλήσεις το ίδιο σου λέει. Είναι σχεδόν αδύνατο για τις μικρές επιχειρήσεις να βρουν υπαλλήλους την περίοδο αυτή. Ιδίως στον τομέα της σίτισης, της φιλοξενίας και των χειρωνακτικών επαγγελμάτων. Κι αν βρεις, οι οικονομικές απολαβές που ζητούν υπερβαίνουν τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν, ακόμα κι αν θέλουν.
Ενας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι οι επιχορηγήσεις που υπάλληλοι  παίρνουν από το κράτος, λόγω κορωνοϊού, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν υψηλότερες από τους μισθούς που λάμβαναν όταν εργάζονταν. Και υπάρχει αλήθεια σε αυτό.
Μία άλλη όμως μεγάλη αλήθεια έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι εργάτες απουσιάζουν από την αγορά εργασίας εξαιτίας του κορωνοϊού, δημιουργώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Οικονομία έχει έλλειψη 700.000 ανθρώπων με προσωρινή βίζα, καθώς και με πράσινη κάρτα.
Ωστόσο, 300.000 από αυτούς υπολογίζεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν στην Αμερική.
Σε αυτό συμβάλλει η ρητορική ενάντια στους μετανάστες που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Ομως πολύ σημαντικότερο ρόλο παίζει η φοβερή γραφειοκρατία που υπάρχει για την εξασφάλιση μιας βίζας.
Σύμφωνα με το State Department, τον Σεπτέμβριο μισό εκατομμύριο άνθρωποι περίμεναν να πάρουν μία βίζα, σε σύγκριση με 61.000 το 2019.

Ο αριθμός των μεταναστών εργατών είναι μικρός σε σύγκριση με το συνολικό εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ, που ανέρχεται σε 160 εκατομμύρια ανθρώπους. Κι όμως, αυτό δεν αποτελεί στοιχείο αισιοδοξίας. Ο πληθυσμός των ΗΠΑ γηράσκει, η γονιμότητα μειώνεται και η αύξηση του εργατικού δυναμικού τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυρίως στους μετανάστες και τα παιδιά τους.
Η κατάσταση, λοιπόν, πλησιάζει στα όρια της κρίσης. Και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να την αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Μπάιντεν που -παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες- δεν φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι τώρα-  να έχει βελτιώσει το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ας ξεκινήσει με τη στελέχωση της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας.
Κι ας το κάνει αμέσως.