iporta.gr

«Ηλεκτρονικές κλοπές», του Δρ Πάνου Καπώνη

Suspicious man hacker with key find password to computer system. Male net attacker or professional break laptop system. Virus and spam, malware and scam. Flat vector illustration.

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

Εξ επαφής : (Π9)

«Ηλεκτρονικές κλοπές»

Μέσα στην εξέλιξη ενός καταστροφικού πολέμου, την ενεργειακή έκρηξη, τις απειλές των Τούρκων «γειτόνων», τις περίεργες αλλαγές του καιρού, είχαμε και σωρεία ηλεκτρονικών τραπεζικών απατών, κυρίως σε πελάτες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, θύμα των οποίων υπήρξαν πολίτες του ευρύτερου κοινωνικού μου περίγυρου και προσωπικά και εγώ. Όμως, αντί η τράπεζα (η όποια τράπεζα) που αποτελεί Θεματοφύλακα των χρημάτων των πολιτών να τους αποζημιώνει, «πιεί την νήσσαν» κατά το κοινώς λεγόμενο. Αυτή η τοξική συμπεριφορά στους πολίτες, που προφανώς οφείλεται στην ελλιπή ηλεκτρονική θωράκιση  των τραπεζικών ιδρυμάτων, μπορεί να φέρει οικογένειες σε κατάσταση πτωχεύσεως.

Γενικά οι πολίτες πιστεύουν ότι τα χρήματά τους αυτά χάθηκαν και ποιος αντέχει να τρέχει στα δικαστήρια ή να τα βάλει με τις πανίσχυρες τράπεζες !! Τα κενά στην προστασία των θυμάτων πολιτών που είναι ευάλωτοι στα ηλεκτρονικά χτυπήματα (κλοπές) των κυβερνο-απατεώνων, είναι πολλά, πέρα από τις τράπεζες, αλλά και την ίδια την πολιτεία που «για την προστασία μας» απλά δίνει οδηγίες και δεν ενεργοποιεί τις σχετικές υπηρεσίες του κράτους, είτε λέγονται Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είτε όπως αλλοιώς. Είναι απαράδεκτο η φόρμα καταγγελίας της να ζητά ονοματεπώνυμο του «υπόπτου δράστη» και όταν συμπληρώνεται η λέξη «άγνωστο» σύμφωνα με τις οδηγίες να ζητά να συμπληρωθεί ο «IBAN λογαριασμός» του … δράστη !!! Μα εάν ξέραμε τον δράστη δεν χρειαζόταν η ανίχνευση από την ΕΛΑΣ …      

Η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει να βελτιώσει αυτές τις υπηρεσίες της όπως σε άλλους τομείς παράγει αξιόλογα αποτελέσματα π. χ, στην πρόληψη και καταστολή εγκλημάτων, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Π.χ. η ανίχνευση των κυβερνο-απατεώνων θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των τραπεζών και όχι από τον άσχετο με τέτοια θέματα πολίτη, που θα πρέπει να τρέχει να υποβάλλει μηνύσεις «κατ’ αγνώστων». Είναι καιρός και ευκαιρία να γίνουμε πραγματικά μια χώρα αντάξια ενός μέλους της ευρωπαϊκής Ενώσεως.        

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, όλα τα παραπάνω θα χρησιμεύσουν στην προστασία μας από την αφαίμαξη των οικονομιών μας, τώρα μάλιστα που τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει πολύ υπομονή τα τελευταία χρόνια με τις διάφορες αρνητικές πολιτικές και είναι κρίμα να παίρνουν τις οικονομίες μας μέσα από την τσέπη μας, ιδιαίτερα όταν τις έχουμε εμπιστευτεί στις ελληνικές Τράπεζες οι οποίες θεωρούνται θεωρητικά «ασφαλείς». Και η προστασία μας αυτή θα πρέπει να είναι μέλημα της κάθε κυβερνήσεως και ιδιαίτερα της αντίστοιχης Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και χθες και τώρα και πάντα. Η τωρινή πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πρέπει να βελτιώσει την αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να συμπεριλαμβάνει όχι μόνον την πρόληψη, αλλά και την ασφαλή πρακτικά έρευνα και καταστολή των εγκλημάτων, που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου. Τέλος και οι Τράπεζες θα πρέπει να υποχρεώνονται στην επιστροφή των κλεμμένων λόγω ηλεκτρονικής απάτης ποσών στους πολίτες-πελάτες τους, της αφαιρέσεως δηλαδή των χρημάτων τους, που δεν ανήκουν σε αυτές, αλλά στους ίδιους  τους πολίτες-ακούσια θύματα. Αυτή είναι η έννοια του «Θεματοφύλακος».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΩΝΗΣ

* Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Πάνος Καπώνης, από τους πρώτους ποιητές της γενιάς του ’70, γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 25 Μαρτίου 1947. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στα «Παπαστράτεια» Εκπαιδευτήρια Αγρινίου, σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, νομικά στο Ε.Κ. Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στην Αθήνα. Ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας έχει δημοσιεύσει σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκδώσει εννέα βιβλία ποίησης (από το 1972) με τελευταίο το «Πυρήνες Υετού (2021), ένα πανεπιστημιακό σύγγραμμα με λογοτεχνικά δοκίμια (πρόσωπα στην ομίχλη 2012) και ένα με διηγήματα. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα του «Η ΥΒΡΙΣ». Έχει διδάξει ως επ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Φαρμακευτικό Δίκαιο και συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου. 

Λογοτεχνική ιστoσελίδα :http://logos.caponis.gr