iporta.gr

Ελεύθερος με απόφαση Τραμπ ο Ρότζερ Στόουν

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μειώσει την ποινή τριετούς και πλέον φυλάκισης που επιβλήθηκε τον Φεβρουάριο στον προσωπικό του φίλο και πρώην συνεργάτη του Ρότζερ Στόουν — κρίθηκε ένοχος για επτά κατηγορίες, μεταξύ άλλων για ψευδορκία στο Κογκρέσο και στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI), καθώς και για προσπάθεια επηρεασμού μαρτύρων, στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη απόπειρα επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ το 2016 από τη Ρωσία — ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σε ανακοίνωσή της, η αμερικανική προεδρία χαρακτήρισε τον Στόουν «θύμα» της «Απάτης με τη Ρωσία», την οποία απεργάζονταν κατ’ αυτήν «η Αριστερά και οι σύμμαχοί της στα μέσα ενημέρωσης» για χρόνια, σε μια προσπάθεια «να υπονομεύσουν» τον Τραμπ.

Η απόφαση του προέδρου, που σημαίνει ότι ο 67χρονος Στόουν είναι πλέον ελεύθερος, καταγράφηκε μερικές ώρες αφότου ομοσπονδιακό εφετείο απέρριψε την προσφυγή του για να καθυστερήσει η έναρξη της έκτισης της ποινής φυλάκισης 40 μηνών (3 ετών και τεσσάρων μηνών) που του επιβλήθηκε, με την επίκληση της ανησυχίας για την υγεία του, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στα αμερικανικά σωφρονιστικά καταστήματα.

«Σήμερα (χθες Παρασκευή), ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα επιείκειας και μείωσε την άδικη ποινή του Ρότζερ Στόουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και προστίθεται ότι ο επί σειρά ετών σύμβουλος του μεγιστάνα των ακινήτων, γνωστός για τους οξείς τόνους του, τα φαντεζί ρούχα και αξεσουάρ του και το τατουάζ που εικονίζει τον Ρίτσαρντ Νίξον στην πλάτη, είναι πλέον «ελεύθερος άνθρωπος!».

Ο Στόουν είναι ο ένας από τους έξι συνεργάτες του Τραμπ οι οποίοι καταδικάστηκαν στο πλαίσιο ή σε σχέση με την έρευνα του Ρόμπερτ Μάλερ, στον οποίο ανατέθηκε να ερευνήσει τη φερόμενη επέμβαση της Ρωσίας υπέρ του Ρεπουμπλικάνου στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Επρόκειτο για μια έρευνα «χωρίς καμιά βάση», κατά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Θεωρητικά, ο Στόουν θα άρχιζε να εκτίει την ποινή του τη 14η Ιουλίου.

Στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας εξάλλου επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός ότι η «ομάδα του Μάλερ» είχε εξαρχής σκοπό να «ταπεινώσει» τον Στόουν και υπενθυμίζεται ο τρόπος που συνελήφθη. «Αντί να του επιτραπεί να παραδοθεί», αναφέρεται, αναπτύχθηκαν «δεκάδες πράκτορες του FBI με αυτόματα και (άλλο) τακτικό εξοπλισμό, θωρακισμένα οχήματα και μια αμφίβια μονάδα για να γίνει έφοδος πριν από τα ξημερώματα στο σπίτι του, όπου βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του (…). Οι κάμερες του CNN ήταν παρούσες για να μεταδώσουν απευθείας τα γεγονότα στον κόσμο, παρότι (οι συντελεστές του τηλεοπτικού δικτύου) ορκίστηκαν πως δεν είχαν ειδοποιηθεί — ήταν απλώς σύμπτωση πως βρέθηκαν με τους πράκτορες του FBI νωρίς το πρωί», τονίζεται.

Δημοκρατικοί πολιτικοί καταδίκασαν την κίνηση του Τραμπ, στην οποία είδαν επίθεση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το κράτος του δικαίου.

Ο Τραμπ, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την 3η Νοεμβρίου, επέλεξε να μειώσει την ποινή του Στόουν — αυτό σημαίνει ότι η καταδίκη του δεν διαγράφεται από το ποινικό του μητρώο — και όχι να του απονείμει χάρη.

Πάντως ο Γκραντ Σμιθ, δικηγόρος του Στόουν, τόνισε πως ο εντολέας του αισθάνεται ότι τον «τιμά» η προεδρική «απόφαση ευσπλαχνίας».

Ο πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, έκρινε πως με αυτή την κίνηση ο πρόεδρος των ΗΠΑ «κατέστησε σαφές πως υπάρχουν δύο συστήματα δικαιοσύνης στην Αμερική: ένα για τους εγκληματίες φίλους του κι ένα για όλους τους υπόλοιπους». Ο Μαρκ Γουόρνερ, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, υπερθεμάτισε: «Οι ΗΠΑ θεμελιώθηκαν πάνω στο κράτος του δικαίου. Φαίνεται πως ο πρόεδρός μας δεν τρέφει παρά μόνο περιφρόνηση γι’ αυτό». Ενώ ο Μπιλ Ρούσο, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τραμπ τον Νοέμβριο, του Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τον ένοικο του Λευκού Οίκου ότι καταχράται την εξουσία του και παραβιάζει «τους κανόνες και τις αξίες» που «κάνουν τη χώρα μας φάρο για τον υπόλοιπο κόσμο».