iporta.gr

Δήμος Ρόδου 2019: Ένας δύσκολος, μα σημαντικός στόχος το Δήμου υλοποιείται. Δεσμευμένα 14.5 εκ για την Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου”

Ένας δύσκολος, μα σημαντικός στόχος το Δήμου Ρόδου υλοποιείται. Με επτά εταίρους -Υπουργείο Πολιτισμού 1,5 εκ ευρώ, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 500.000 ευρώ, Δήμος Ρόδου 1,1 εκ ευρώ, ΔΕΥΑΡ 400.000 ευρώ , ΤΑΠΑ 700.000 ευρώ , Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ΠΝΑι 124.000 ευρώ δρομολογείται ο στόχος του Δημάρχου Ρόδου κου Φώτη Χατζηδιάκου και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου να αποκατασταθούν και να συντηρηθούν τα Μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, σημαντικού Πολιτιστικού και Ιστορικού παράγοντα για το νησί του ήλιου και των Ιπποτών.

Ο Τέρης Χατζηιωάννου είναι αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου κου Τέρη Χατζηιωάννου :

“Το δρόμο της υπογραφής παίρνει η νέα Προγραμματική Σύμβαση Πολιτιστικής Ανάπτυξης (2019-2029) της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου που αφορά την Προστασία, Διαχείριση και Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Με δεσμευμένους πόρους που ανέρχονται σε ύψος 14,5 εκ.ευρώ (με την έναρξη της ΠΣ) και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, υπόγεια δίκτυα, πλατείες, βυζαντινές εκκλησίες, αποκατάσταση και Ανάδειξη Οθωμανικών, Μεσαιωνικών και Ρωμαϊκών Μνημείων, Ψηφιακές εφαρμογές, Πολεοδομική Μελέτη, Σχέδιο Διαχείρισης σύμφωνα με τις αρχές της UNESCO, παράλληλα με την Α΄Φάση του προγράμματος αξιοποίησης ακινήτων διαχείρισης του ΤΑΠΑ στα όρια της ΜΠ, γίνεται ένα βήμα στο μέλλον.

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, είναι ένα από τα σπάνια, αν όχι και το μοναδικό, μεσαιωνικό οικιστικό σύνολο που σώζεται σχεδόν ακέραιο με τις οχυρώσεις, την πολεοδομική οργάνωση, τα δημόσια κτήρια, τους ναούς και τις οικίες του. Με την εγγραφή της το έτος 1988 στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, εντάχθηκε στην ομάδα των επίλεκτων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, με εξέχουσα αξία για την παγκόσμια κοινότητα, ενώ το 1993 εντάχθηκε στην ιδρυτική πράξη του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς όπου είχε την τιμή να εκλέξει και Πρόεδρο του OWHC, τον δήμαρχο της Γιώργο Γιαννόπουλο (1994-2006), που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη της μοναδικότητας της ΜΠ. Αρχικά, μέσα από την εικοσαετούς διάρκειας πρώτη Προγραμματική Σύμβαση (1984 από την Μέλινα Μερκούρη επί θητείας του Σάββα Καραγιάννη) η οποία αποτελούσε πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή της, αναλήφθηκαν συστηματικά σημαντικές πρωτοβουλίες από τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς για την διαχείριση και ανάδειξη του παγκόσμιας σημασίας πολιτισμικού αποθέματος της ΜΠ και για την βελτίωση της λειτουργίας του ενεργού οικισμού και έχουν υλοποιηθεί μεγάλης κλίμακας έργα.

Οι σύγχρονες πολυδιάστατες προκλήσεις (θεσμικές ρυθμίσεις, συντήρηση και διαχείριση του μνημειακού πλούτου, διατήρηση του ενεργού οικισμού, βελτίωση της ποιότητας ζωής, προσέλκυση νέων κατοίκων, εξυγίανση υποδομών, ολοκλήρωση των κοινωφελών έργων) και η αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν και υποβαθμίζουν τη Μεσαιωνική Πόλη, απαιτούν συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 14 χρόνια αδιάκοπων προσπαθειών από το Δήμο Ρόδου καταλήγουν στην υπογραφή της νέας ΠΣ από την δημοτική αρχή του Φ.Χατζηδιάκου.

Η υπογραφή νέας ΠΣ αποτελούσε μια από τις πρώτες προτεραιότητες της θητείας μας με στόχο μία βιώσιμη και σύγχρονη πόλη που θα έχει ως συγκριτικό πλεονέκτημα την πολιτιστική της κληρονομιά. Περήφανος για τη θετική εξέλιξη ως αιρετός, μα πάνω απ’ όλα Ροδίτης. Ένα θερμό ευχαριστώ στον Δήμαρχο ΦώτηΧατζηδιάκο για την καθοδήγηση και εμπιστοσύνη του και σ’ όσους συνέβαλαν στο σχέδιο…
#ΜιλαμεΜεΕργα #ΡοδοςΔυναμηΠολιτων #Rhodes2019 #FotisChatzidiakos#TerisChatziioannou