iporta.gr

Γράμμα του Πιοζ Νάμε στην Γκρέτα Τούνμπεργκ, του Κωστή Α.Μακρή

Κωστής Μακρής

Αγαπητή Γκρέτα,

Το πιθανότερο είναι να μη με γνωρίζεις.

Ζούμε άλλωστε σε διαφορετικούς κόσμους.

Εγώ ζω σε ένα μυθιστόρημα για παιδιά και νέους και εσύ στον πραγματικό κόσμο.

Έχουμε όμως πολλά κοινά στοιχεία.

Αυτά είναι που με κάνουν να σου στείλω ένα γράμμα για να σου πω κάποια λόγια που ίσως σε ενθαρρύνουν ―χωρίς να θέλω να παραστήσω τον Πανταμπορή ή τα Ενθαρρύνια― και ίσως σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου.

Ένα από τα κοινά στοιχεία που έχουμε είναι η αγάπη για τον πλανήτη μας και όλα τα όντα του. Δέντρα, φυτά, ζώα. Όλα τα ζώα. Ακόμα και τους ανθρώπους, μια και είμαστε άνθρωποι.

Κάτι άλλο που μας συνδέει είναι η βοήθεια που έχουμε από τους δικούς μας ανθρώπους.

Εσύ από τους γονείς σου και από πολλούς φίλους σου σε όλο τον κόσμο κι εγώ από τους γονείς μου ―που μεταμορφώθηκαν σε δέντρα για να με βοηθήσουν―, από τη νονά μου τη νεράιδα Αμφιλύκη, από τη θεία μου την Εγομόνη Μουπάντα, από τον θείο μου καπετάνιο Τράμο Ντάνα, από τους φίλους και συμμαθητές μου και πιο πολύ από τις πέντε γάτες που στάθηκαν στο πλευρό μου σε κάθε δυσκολία που συναντούσα.

Μας συνδέουν επίσης και κατάρες που γίνονται ευλογίες και ευλογίες που γίνονται κατάρες.

Εμένα με βάραινε μέχρι τα όγδοα γενέθλιά μου η κατάρα του Οφιμέδοντα που αργότερα συνειδητοποίησα ότι ήταν ευλογία.

Εσένα σε βαραίνει η ευλογία τής δημοσιότητας και της σφιχτής αγκαλιάς των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικών δικτύων που εύχομαι να μη γίνει η κατάρα που θα σε συνθλίψει. Όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλες περιπτώσεις κακής εμπορευματοποίησης μιας καλής ιδέας.

Έχουμε βέβαια και διαφορές.

Εσύ έχεις το πλεονέκτημα να ενημερώνεσαι από τις εκθέσεις του IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change – Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή τού Κλίματος) που ιδρύθηκε το 1988 και λειτουργεί με την προστασία και τη βοήθεια του ΟΗΕ.

Εγώ, απ’ την άλλη μεριά, ενημερώνομαι κυρίως από τη νονά μου, τη νεράιδα Αμφιλύκη. Πολλά μου έμαθαν και οι κάτοικοι του χωριού Ποπόκα Λίβα στην Ανακόντη, ο σοφός αρχηγός τους Πάραπι Σοβλέπο και τα βιβλία που διαβάζω.

Βέβαια, έχω κι εγώ ένα σπουδαίο πλεονέκτημα: με βοηθάει η μαγεία.

Αλλά κι εσύ μπορείς να βοηθηθείς από τη μαγεία της αγάπης που έχουν για το περιβάλλον όσες και όσοι σε βοηθούν στο έργο σου.

Και μετά από όλα αυτά που ήθελα να σου πω, αγαπητή Γκρέτα, για τις διαφορές μας και τις ομοιότητές μας, έρχομαι στον σκοπό τής επιστολής που είναι η ενθάρρυνση και η συμπαράστασή μου σε ό,τι κάνεις.

Συνέχισε να ενημερώνεσαι και να ενημερώνεις για οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τον πλανήτη μας τη Γη να αποφύγει την καταστροφή.

Πολλές και πολλοί θέλουν να συνεχίσει να είναι η Γη αυτό που είναι εδώ και εκατομμύρια χρόνια: μια σπάνια όαση ζωής στην έρημο του σύμπαντός μας, που σε πολλά έτη φωτός γύρω μας δεν έχει το όμοιο της Γης μας.

Πολλές και πολλοί θα σε πολεμήσουν.

Πολλές και πολλοί θα αμφισβητήσουν τις προθέσεις σου και θα πουν ότι το κάνεις από δίψα και πείνα για δημοσιότητα και αυτοπροβολή.

Πολλές και πολλοί θα σε κοροϊδέψουν, κρυφά και φανερά.

Πολλές και πολλοί θα κοιτάξουν να ωφεληθούν από σένα με σκοπούς που δεν θα ταιριάζουν πάντοτε με τους δικούς σου.

Πολλές και πολλοί θα πουν ότι είσαι φερέφωνο επειδή νομίζουν ότι ένα παιδί δεν γίνεται να καταλαβαίνει τόσα πολλά και να μιλάει με τόσο δύσκολες λέξεις και φράσεις. Τη λέξη «φερέφωνο» μου την έμαθε η θεία μου η Εγομόνη. Σημαίνει ότι μιλάς με λόγια άλλων. Οι άνθρωποι όμως που τα λένε αυτά, ίσως να είναι φερέφωνα οι ίδιοι και μιλάνε με έτοιμα λόγια και ιδέες άλλων χωρίς να το συνειδητοποιούν ή να το ελέγχουν. Ακόμα κι όταν ξέρουν τι σημαίνει «φερέφωνο».

Πολλοί και πολλές θα πουν ότι δεν γίνεται ένα τόσο μικρό παιδί να ασχολείται με τόσο σοβαρά ζητήματα.

Λες και τα παιδιά και το μέλλον των παιδιών των παιδιών τους δεν είναι ΤΟ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΗ ΓΗ, μικρών και μεγάλων.

Λες και τα παιδιά δεν είναι ικανά να βλέπουν καθαρά και να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος, το όμορφο από το άσχημο, το δίκαιο από το άδικο.

Βλέπεις, πολλοί άνθρωποι ―μικροί και μεγάλοι― ενοχλούνται όταν βλέπουν έναν άλλον άνθρωπο ―μικρό ή μεγάλο― να έχει μεγαλύτερες ικανότητες, περισσότερη φαντασία και φήμη από τους ίδιους. Εκτός κι αν τον έχει νικήσει και «δαμάσει» οριστικά ο πανδαμάτωρ χρόνος, δηλαδή έχει πεθάνει. Οπότε είναι ακίνδυνος πια και μπορούν να τον θαυμάζουν. Η ζήλεια είναι ανθρώπινο συναίσθημα και δεν πρέπει να σε εμποδίζει να κάνεις αυτό που θέλεις να κάνεις.

Εσύ, φίλη μου Γκρέτα, συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις.

Άλλωστε, δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους ούτε γίνεται να μας αρέσουν όλοι και όλα!

Και όποτε κουράζεσαι ή αμφιβάλλεις για το αν πρέπει ή αν μπορείς να συνεχίσεις, βρες κάποιο ζώο που συμπαθείς και σε συμπαθεί (μπορεί να είναι και άνθρωπος), κοίταξέ το βαθιά στα μάτια, πιες μια γουλιά καθαρό νερό, πάρε μια καλή ανάσα καθαρού αέρα, κοίτα ψηλά στον γαλανό ουρανό ή στα αστέρια, αν είναι νύχτα, και βάζω στοίχημα ότι θα σε πλημμυρίσουν νέες δυνάμεις.

Αυτό μου είχε πει η νονά μου, η νεράιδα Αμφιλύκη, να κάνω όποτε θα αμφέβαλλα για τις σκέψεις ή τις πράξεις μου ή θα δείλιαζα μπροστά σε δυσκολίες.

Αγαπητή Γκρέτα Τούνμπεργκ

Σου εύχομαι υγεία, δύναμη και επιτυχία στους στόχους σου.

Για το καλό της Γης μας και όλων ―όλων όλων!― των κατοίκων της,

Με αλληλεγγύη και φιλικά αισθήματα,

Πιοζ Νάμε

Υ.Γ. Οι πέντε γάτες σού στέλνουν την αγάπη τους.

Π. Ν.
——————
Για την αντιγραφή: Κωστής Α. Μακρής, 26 Σεπτεμβρίου 2019

——————

Σημ.: Το βιβλίο «Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr