iporta.gr

Γιατί πρήζονται τα πόδια μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ορθοστασία και πολύωρο περπάτημα ταλαιπωρούν κάτω άκρα και αστραγάλους. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος, ίσως ο οργανισμός σας προειδοποιεί. Πέρα από το πρήξιμο ποδιών και αστραγάλων μπορεί να αισθάνεστε «κάψιμο» ή πόνο. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και μόνο ο θεράπων ιατρός μπορεί να διαγνώσει τι ακριβώς συμβαίνει. Ωστόσο, αναφέρουμε παρακάτω κάποιους επιβαρυντικούς παράγοντες:

Διάστρεμμα. Μπορεί να προκληθεί και από ένα απλό παραπάτημα. Ξεκουράστε το πονεμένο πόδι, τυλίξτε το με παγοκύστες και επιδέσμους συμπίεσης ενώ για καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε το σε υψηλό σημείο, π.χ πάνω σε μαξιλάρια. Αν δεν υπάρξει βελτίωση, ζητήστε τη γνώμη ειδικού.

Πρόβλημα σε ήπαρ, νεφρά ή καρδιά. Κινητοποιηθείτε άμεσα αν η διόγκωση των κάτω άκρων συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κούραση, αύξηση του σωματικού βάρους ή απώλεια της όρεξης. Εξίσου ανησυχητικός είναι ο ταυτόχρονος πόνος στο στήθος ή αίσθημα πίεσης.

Αρχή φόρμας

Λεμφοίδημα. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα αγγεία της λέμφου ή έχετε αφαιρέσει τους λεμφαδένες, τότε ίσως έχει συγκεντρωθεί στους ιστούς λεμφικό υγρό. Στους ασθενείς με νεοπλασία, τη λύση δίνει η απομάκρυνση των λεμφαδένων και η ακτινοθεραπεία.

Λοιμώξεις. Προκαλούνται σε ασθενείς με διαβητική νευροπάθεια ή άλλα προβλήματα στα νεύρα των ποδιών. Ο διαβητικός πρέπει να ελέγχει προσεκτικά για να εντοπίσει εγκαίρως φουσκάλες ή πληγές, γιατί η νευρική βλάβη μπορεί να αμβλύνει την αίσθηση του πόνου και ο ασθενής να μην αντιληφθεί εγκαίρως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Θρόμβοι αίματος. Είναι επικίνδυνοι και αν εμφανιστούν στα κάτω άκρα μπορεί να σταματήσουν τη ροή του αίματος. Αν σπάσουν η κατάσταση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη. Είτε είναι επιφανειακοί είτε βαθιοί, ζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια πολύ περισσότερο συνοδεύονται από πόνο, χαμηλό πυρετό ή αλλαγή στο χρώμα του ποδιού που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Τα αντιπηκτικά θα δώσουν την λύση.

Φλεβική ανεπάρκεια. Η χρόνια μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο δέρμα, έλκη του δέρματος και μολύνσεις. Εμφανίζεται στο 4-13% του πληθυσμού, κυρίως σε γυναίκες ενώ το 50% του πληθυσμού αντιμετωπίζει ήπια φλεβικά προβλήματα. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από πολύ νεαρή ηλικία.