iporta.gr

Από το κοριτσίστικο δωμάτιο στην αγκαλιά του τζιχάντ, του Νίκου Βασιλειάδη

Νίκος Βασιλειάδης

Μια έφηβη κοπέλα εγκαταλείπει την ασφάλεια του σπιτιού της με σκοπό να ταξιδέψει μέχρι τη Συρία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Δεν ήταν η πρώτη και σίγουρα ούτε η τελευταία νεαρή κοπέλα που πιστεύει ότι η ζωή σε μια εμπόλεμη ζώνη κάτω από την κυριαρχία μιας ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης της ταιριάζει περισσότερο από τη ζωή σε ένα ελεύθερο δυτικό κράτος. Γιατί τα κορίτσια αυτά που μεγάλωσαν και ζουν στη Δύση θέλησαν να γίνουν «νύφες του τζιχάντ», θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τη ζωή τους;

Και πώς κανείς, ούτε οι γονείς, οι φίλοι, καθηγητές δεν είχε ιδέα για την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος; Από τους περίπου 3.000 πολίτες της Δύσης που εκτιμάται ότι έχουν ταξιδέψει μέχρι τα εδάφη της ισλαμικής οργάνωσης, πάνω από το ένα πέμπτο είναι γυναίκες. Εκατοντάδες νεαρές γυναίκες, ακόμη και ανήλικα κορίτσια προσηλυτίζονται κάθε χρόνο στο Ισλάμ. Στρατολογούνται μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης που διαλαλούν τις θέσεις του ISIS και παροτρύνουν γυναίκες από τη Δύση να ταξιδέψουν στη Συρία προκειμένου να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός νέου Ισλαμικού Κράτους που θα βασίζεται στη δική του “στρεβλή” ερμηνεία του Ισλάμ .

Τακτικές στρατολόγησης Χαρακτηριστικό παράδειγμα προσηλυτισμού της τακτικής από τις γυναίκες που είναι μέλη του ISIS και ενεργά στρατολογεί άλλα κορίτσια είναι η Ακσά Μαχμούντ από τη Γλασκώβη της Σκωτίας, η οποία διώκεται στην Ευρώπη αλλά έχει εξαφανιστεί, πιθανόν καταφύγει στην Συρία. Η Ακσά Μαχμούντ μέσω των λογαριασμών της στο twitter, το facebook και το ask.fm προσπαθούσε να δελεάσει γυναίκες και κορίτσια να πάνε στη Συρία με έναν συνδυασμό εξτρεμιστικής θρησκευτικής ιδεολογίας και ανάλαφρων αναρτήσεων για την “παραμυθένια” ζωή στο αυτοανακηρυγμένο χαλιφάτο των μαχητών, γεμάτα με emoticons και γλώσσα του δρόμου.

Πολλοί διαδικτυακοί στρατολογητές, όπως η Μαχμούντ, χρησιμοποιούν μία ποικιλία μεθόδων που αντιγράφουν τις στρατηγικές που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν οι παιδόφιλοι. Αυτές περιλαμβάνουν αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, να ταυτιστούν μαζί τους και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον μυστικότητας προκειμένου να αποκόψουν τους γονείς, μέχρι τελικά το παιδί να παροτρυνθεί να συναντήσει κάποιον στρατολογητή. Ποιο είναι το προφίλ των έφηβων κοριτσιών ή των νεαρών γυναικών που επιλέγουν να αφήσουν τα δυτικά κράτη για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος; Η πλειοψηφία προέρχεται από μουσουλμανικές οικογένειες μεταναστών, που είναι πιθανό να έχουν διαφορετική σχέση με τη θρησκεία αλλά και το πολιτικό μήνυμα που δέχονται. Ακόμη και εκείνοι που ζουν άνετα στην Ευρώπη ή αλλού προέρχονται από οικογένειες που άφησαν το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, τη Συρία και άλλες χώρες εξαιτίας της πολιτικής βίας εκεί. Αυτά τα κορίτσια επηρεάζονται τόσο εύκολα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά περισσότερο από το κοινωνικό κίνημα που τα ελκύει εξαιτίας του αισθήματος απομόνωσης, αδικίας και ανισότητας που συνδέεται με την ταυτότητά τους. Με όνειρο την μπούρκα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστορία μιας 23χρονης γυναίκας από τον Καναδά που αποφάσιε να ταξιδέψει στη Συρία το περασμένο καλοκαίρι ακολουθώντας τις Σειρήνες του τζιχάντ. Η γυναίκα αυτή έκανε διαδικτυακά μαθήματα των διδαχών του Κορανίου. Μέσω αυτών των μαθημάτων που 23χρονη μυήθηκε στον τζιχάντ και αποφάσισε να πάει στη Ράκα της Συρίας. Οταν τηλεφώνησε στην οικογένειά της από το εξωτερικό, τους είπε: «Δεν θα επιστρέψω στον Καναδά. Η Συρία είναι ο τόπος όπου θα πεθάνω». Όμοια σχεδόν τον περασμένο Οκτώβριο ένα κορίτσι σουδανικής καταγωγής και δύο κορίτσια σομαλικής καταγωγής, 15, 16 και 17 χρόνων από το Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, το έσκασαν από το σχολείο τους και πέταξαν μέχρι τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας με σκοπό να πάρουν το αεροπλάνο για Κωνσταντινούπολη και μετά να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Συρία. Ο πατέρας μιας από τις κοπέλες πρόσεξε ότι έλειπε το διαβατήριό της, επικοινώνησε με την οικογένεια των άλλων και μαζί ειδοποίησαν το FBI.

Το ταξίδι των τριών εφήβων σταμάτησε στη Φρανκφούρτη: συνελήφθησαν από τις γερμανικές Αρχές και εστάλησαν με το αεροπλάνο πίσω στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα κορίτσια ονειρεύονταν να παντρευτούν μαχητές του ISIS. Η ριζοσπαστικοποίηση στο Ισλάμ. Μια σοβαρή απειλή Τη στιγμή που πολλοί έφηβοι ονειρεύονται τις σπουδές τους στο εξωτερικό ή ζουν τον πρώτο τους έρωτα πολλά κορίτσια και αγόρια φλερτάρουν με την ιδέα να αφιερώσουν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο «κατά των απίστων». Η ριζοσπαστικοποίηση πολλών νεαρών Ευρωπαίων, που πρόσκεινται «ιδεολογικά» στο Ισλαμικό Κράτος και το υπηρετούν επί ευρωπαϊκού ή αραβικού εδάφους, αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο.

Στη Γαλλία, οι Αρχές υπολογίζουν ότι από το 2015 συνολικά 2.000 άτομα έφυγαν για να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚ. Οι προσήλυτοι στο Ισλάμ νεαροί από υποβαθμισμένα προάστια, που από νωρίς είχαν επιδείξει βίαιη ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, ασπάζονται το Ισλάμ έχοντας υποσυνείδητα την προσδοκία της αναγνώρισης και της κάθαρσης. Δεν απευθύνονται σε ιμάμη, εξισλαμίζονται εν κρυπτώ μέσω Διαδικτύου, καθώς είναι αναρίθμητες οι “στρατευμένες” ιστοσελίδες». Πολλοί συνομιλούν με πρόσωπα των οποίων δεν γνώριζουν την πραγματική ταυτότητα. Αλλοτε γυναίκες που παρίσταναν τους άνδρες και άλλοτε παντρεμένοι που συστήνονταν ως ελεύθεροι, όλοι τους εξαίρετοι ψυχολόγοι που χειρίζονται επιδέξια ευάλωτους εφήβους. Πωλούν ένα “όραμα”: Καλούν τους νέους να υπερασπιστούν τους φτωχούς και καταπιεσμένους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα παντοδύναμο δίκτυο και τους υπόσχονται πως θα ζήσουν σε έναν πραγματικό παράδεισο.Οι κοπέλες έχουν την αποστολή να γεννήσουν τους επόμενους μαχητές της Τζιχάντ, μετά την ένωσή τους με ένα “πραγματικό” αρσενικό, έναν γενναίο πολεμιστή». Και φυσικά τα κορίτσια αυτά δεν έχουν δει καν φωτογραφία του μέλλοντα συζύγου. Τον συναντούν την ημέρα του γάμου.

Η περιπέτεια της ριζοσπαστικοποίησης δεν αποτελεί, πάντως, μια «νεανική τρέλα». «Στους κόλπους καθωσπρέπει οικογενειών πολλές φορές υπάρχουν καλά κρυμμένα μυστικά, ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση, απαξίωση, ειδικά προς τα κορίτσια, αλλά προπάντων αδιαφορία. Τραγική ειρωνεία είναι ότι «πολλοί γονείς είναι ήσυχοι που τα παιδιά τους δεν “αλητεύουν”, αλλά μένουν στο σπίτι μπροστά σε ένα λάπτοπ.