iporta.gr

Αποθεραπευμένοι – Κερδίσαμε μάχες και ο αγώνας συνεχίζεται, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Οι αποθεραπευμένοι είναι τα πετράδια του στέμματος στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο και ο Ιούνιος είναι ο μήνας τους. Ο  καρκίνος δεν είναι πλέον το τέλος αλλά μία καινούρια αρχή! Καθίσταται σταδιακά μία χρόνια, διαχειρίσιμη νόσος, θεραπεύσιμη με καλά ανεκτές θεραπείες. Από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα οι αποθεραπευμένοι από καρκίνο παγκοσμίως έχουν εξαπλασιαστεί! 

Οι αποθεραπευμένοι αυξάνονται και πληθύνονται χάρη στα θεραπευτικά άλματα που έχουμε επιτύχει και στις βελτιωμένες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου. Νέα αντικαρκινικά φάρμακα, στοχευμένες θεραπείες και ανοσοθεραπεία, η οποία ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού για ν’ αντιμετωπίσουν τον καρκίνο. Τεράστια πρόοδος σημειώθηκε και στη χειρουργική ογκολογία, στην ακτινοχειρουργική και στη χημειοθεραπεία. Η ακρίβεια της ακτινοθεραπείας έχει φτάσει πλέον σε επίπεδο χιλιοστού γιατί έχουμε οπτική επαφή με τον όγκο-στόχο την ώρα της θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι  βλέπουμε ακριβώς τι στοχεύουμε, τι θεραπεύουμε και τι προστατεύουμε.

Στόχος η ποιότητα ζωής

Το σημαντικότερο είναι ότι πλέον δεν αγωνιζόμαστε μόνο για την επιβίωση του αποθεραπευμένου αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Η περίοδος μετάβασης από τη θεραπεία στη μεταθεραπευτική παρακολούθηση είναι σημαντική. Βασικό μας μέλημα είναι να προλάβουμε κάθε ενδεχόμενη μετάσταση και ν’ αντιμετωπίσουμε τις όψιμες παρενέργειες όπως το λεμφοίδημα, τη σεξουαλική δυσλειτουργία, την κόπωση αλλά και την κακή ψυχολογική κατάσταση. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη.  Μας ενδιαφέρει ο αποθεραπευμένος να πάρει την κατάλληλη φροντίδα και στήριξη για να επιστρέψει ομαλά στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή. Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Στο πλευρό μας έχουν συστρατευθεί και ειδικότητες όπως φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ψυχολόγοι κ.ά. Βασική παράμετρος και ο οικογενειακός προγραμματισμός του αποθεραπευμένου. Για παράδειγμα οι νέοι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από καρκίνο και αποθεραπεύθηκαν έχουν κάθε δικαίωμα να γίνουν γονείς. Οφείλουμε να αναδείξουμε τις ανάγκες των αποθεραπευμένων, να τους στηρίξουμε και να οργανώσουμε την τακτική παρακολούθηση της υγείας τους. Το αξίζουν γιατί απέδειξαν ότι είναι γεννημένοι νικητές.

Ξέρουν να μάχονται, δεν παραδίδουν τα όπλα και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με θάρρος και αισιοδοξία. Στην πλευρά των νικητών είναι όμως και οι αφανείς ήρωες που στέκονται στο πλευρό των αποθεραπευμένων: το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Είναι  οι άνθρωποί τους που ξερίζωσαν τους φόβους τους και παραμέρισαν τις επιθυμίες τους για να τους στηρίξουν. Χρειάζονται κι αυτοί ενίσχυση και καθοδήγηση και νομίζω ότι στο μέλλον μπορούμε να κάνουμε περισσότερα σε αυτόν τον τομέα.

Νέα αρχή

Όπως είπε ο Ιταλός συγγραφέας Τσέζαρε Παβέζε: «Η μόνη χαρά στη ζωή είναι ν’ αρχίζεις». Αυτό καλείται να κάνει και ο αποθεραπευμένος. Ο  καρκίνος δεν είναι το τέλος αλλά μία καινούρια αρχή! Μία τραυματική εμπειρία που γεννά έναν νέο άνθρωπο, πιο σοφό και πιο συνειδητοποιημένο. Ο αποθεραπευμένος περισσότερο απ’ όλους μπορεί να εκτιμήσει και ν’ απολαύσει τη ζωή γιατί συνειδητοποίησε με σκληρό τρόπο ότι δεν είναι δεδομένη. Ο αποθεραπευμένος συνδέεται πιο ουσιαστικά με τους ανθρώπους του: η ασθένεια επέτρεψε να ζυμωθεί μαζί τους, σε συνθήκες δύσκολες. Ο αποθεραπευμένος έχει πλέον αποκρυσταλλώσει τα θέλω του, ξέρει τα όριά του και έχει διαπιστώσει τις αντοχές και την ποιότητα των ανθρώπων του. Οι ψευδαισθήσεις και οι υπεκφυγές στερεύουν όταν έχεις να διαχειριστείς μία τόσο κρίσιμη και απαιτητική συνθήκη.

Αν και κερδήθηκαν πολλές μάχες ενάντια στον καρκίνο, ο πόλεμος συνεχίζεται. Και να μην ξεχνάμε ποτέ την αξία της πρόληψης για να μην βιώσουμε την περιπέτεια του καρκίνου: ένας υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής, διασφαλίζει πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής.

Επίσης παρακολουθήστε:

 Η διατροφή «κλειδί» για τον ογκολογικό ασθενή

Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της καχεξίας που απειλεί τον ογκολογικό ασθενή θα εστιάσει η ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη στην ομιλία της στο πλαίσιο διαδικτυακού συνεδρίου του Τομέα Ογκολογίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, το οποίο θα λάβει χώρα την Παρασκευή 28 Ιουνίου.
Η Δρ. Κατσώχη στην ομιλία της με τίτλο: «Διατροφική Υποστήριξη του Ογκολογικού-Ακτινοθεραπευόμενου Ασθενούς – Κατευθυντήριες Οδηγίες Διαχείρισης Καρκινικής Καχεξίας» θα αναπτύξει το πλάνο των διατροφικών αναγκών του ογκολογικού ασθενή με στόχο την ενδυνάμωση του οργανισμού του, τη διατήρηση υγιούς βάρους, την καταπολέμηση των μολύνσεων και την αντιμετώπιση των όποιων παρενεργειών της θεραπείας. Το συνέδριο πραγματοποιείται με τη στήριξη της Νutricia.