iporta.gr

Αντιμετωπίστε τον βήχα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

ΛΟΓΩ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ 210 65 40 170 – ekdoseis.filntisi@gmail.com

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

 

Ο βήχας, σύμπτωμα της εποχής, εμφανίζεται συχνότερα σε κλειστούς χώρους που ευνοούν την μετάδοση ιών.  Οφείλεται όμως σε ιό ή προειδοποιεί για άλλα προβλήματα υγείας;

Όταν βήχουμε, ο οργανισμός προσπαθεί να καθαρίσει τις αναπνευστικές οδούς από φλέματα ή ξένα σώματα, όπως για παράδειγμα η σκόνη. Αν οφείλεται σε κοινό κρυολόγημα συνοδεύεται συνήθως από μάτια που δακρύζουν και μπουκωμένη μύτη.

Αν όμως ο βήχας είναι επίμονος και έντονος και διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες, οφείλουμε ν’ απευθυνθούμε άμεσα σε γιατρό. Δεν καθυστερούμε λεπτό να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια αν συνοδεύεται από αίμα, πυρετό, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή άλλα παρεμφερή και έντονα συμπτώματα. Καπνιστές, ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά και τους πνεύμονες, αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Ασθένειες που αγαπούν τον βήχα

Ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονία, βρογχίτιδα, άσθμα, διάφορες αλλεργίες, γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα και έλκος προκαλούν βήχα, ο οποίος ωστόσο μπορεί να οφείλεται και σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Ο βήχας είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια. Το είδος του βήχα καθορίζεται, από το  αν συνοδεύεται από εκκρίσεις. Ο ξηρός ή μη παραγωγικός βήχας δημιουργεί μία αίσθηση «γδαρσίματος» στο λαιμό χωρίς εκκρίματα ενώ στον  παραγωγικό  υπάρχουν εκκρίματα δηλ. φλέματα.

Κι αν κρυολογήσω;

Αν κρυολογήσατε,  για ν’ ανακουφιστείτε και ν’ αποβάλετε ευκολότερα τις βλέννες:

Καταναλώστε άφθονα χλιαρά ροφήματα. Κατά προτίμηση χυμούς και νερό.

Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους.

Χρησιμοποιείστε ρινικό αποσυμφορητικό (σε τακτά χρονικά διαστήματα)

Όχι στα αντιβηχικά.  Δεν θεραπεύουν, απλά δρουν κατασταλτικά. Ο βήχας αποτελεί κομμάτι της άμυνας του οργανισμού οπότε δεν πρέπει να τον καταστέλλουμε σε απλές περιπτώσεις. Το αντιβηχικό μπορεί να παγιδεύσει βλέννες  και άλλες ακαθαρσίες στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να προκληθούν κι άλλες λοιμώξεις.

Όχι στην αλόγιστη χρήση αντιβίωσης.  Δεν βοηθά στις ιογενείς λοιμώξεις ενώ εξασθενεί τα αντισώματα του οργανισμού με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο ευπρόσβλητος.

Βήχετε με μέτρο! Ο χρόνιος βήχας μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο και πόνο όταν αναπνέουμε μέχρι διαταραχές ύπνου, άγχος αλλά και θλάσεις μυών.

Αν βήχετε μόνο την ημέρα, χωρίς άλλα συμπτώματα. Ίσως πρόκειται για “νευρικό” βήχα, που τον προκαλεί το άγχος. Για να τον αντιμετωπίσετε,  βρείτε την αιτία που σας αγχώνει…

Βήχας με καούρες. Πιθανόν να οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή στην επιστροφή υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο εξαιτίας της ανεπάρκειας του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα. Σε αυτήν την περίπτωση δυσκολεύεστε να καταπιείτε και νοιώθετε «κάψιμο» στο στήθος.

Βήχας με σφύριγμα. Συνοδεύεται από δύσπνοια, βράσιμο στο στήθος και ενώ αναπνέετε, ακούγεται ένας θόρυβος σαν σφύριγμα. Ίσως είναι προάγγελος άσθματος ή συνοδεύει μια ασθματική κρίση. Πολλές φορές, προηγούνται της κρίσης πονοκέφαλος, φταρνίσματα και βάρος στο στομάχι.

Τσιγαρόβηχας. Οι καπνιστές να μην τον αντιμετωπίζουν… χαλαρά, γιατί ίσως προειδοποιεί για χρόνια βρογχίτιδα ή κάτι σοβαρότερο όπως ο καρκίνος των πνευμόνων. Επιβάλλεται σπιρομέτρηση σε έναν πνευμονολόγο και  άμεση διακοπή του καπνίσματος!

Πώς θα ανακουφίσω το παιδί μου από το βήχα;

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι αν δεν συνοδεύεται από δύσπνοια και πυρετό.

Ρινοπλύσεις. Αν το παιδί  έχει εκκρίσεις από τη μύτη, κάντε συχνές ρινοπλύσεις με αμπούλες φυσιολογικού ορού ή με spray  θαλασσινού νερού  ή με βρασμένο νερό βρύσης.

Μπάνιο με ατμούς. Έτσι θ’ «ανοίξει» η μύτη.

Ευκαλυπτέλαιο. Λίγο πριν κοιμηθεί,  2-3 σταγόνες ευκαλυπτέλαιο  κάτω από τη μύτη, θα ελευθερώσουν την αναπνοή του. Εναλλακτικά, την ώρα του ύπνου, βάζουμε στον υγραντήρα δύο τρεις σταγόνες ευκαλυπτέλαιο μέσα στο δωμάτιο του παιδιού.

Αφεψήματα.  Αν ο βήχας προέρχεται από τον θώρακα και τους βρόγχους, ωφελούν μικρές ποσότητες  αφεψημάτων: γάλα με μέλι (άνω των 12 μηνών), χαμομήλι ή φασκόμηλο ή τίλιο ή γλυκάνισο ή θυμάρι με μέλι.

Λεμόνι. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

Μέλι. Είναι μαλακτικό.

Πολύ νερό. Έχει βλεννολυτικές ιδιότητες.

Εισπνοές πάνω από  μία κατσαρόλα με βραστό νερό. Προσθέστε  χαμομήλι, θυμάρι ή ευκάλυπτο.