iporta.gr

Αγώνας για τη διαφύλαξη της υγείας και της Οικονομίας, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

   Η Κυβέρνηση λαμβάνει συνεχή μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ελήφθησαν τη σωστή ώρα, πράγμα που αποδεικνύεται από τον θλιβερό απολογισμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και κινούνται στην σωστή κατεύθυνση.

Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης κινούνται σε τρείς άξονες. Πρώτον, στην ανάσχεση της διασποράς του ιού. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της ανθρώπινης υγείας. Δεύτερον, στην ενίσχυση του συστήματος της δημόσιας υγείας με τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών και με τις προσλήψεις προσωπικού. Τρίτον, στην  στήριξη της οικονομίας η οποία θα δοκιμαστεί  σκληρά το επόμενο διάστημα. Όλη η οικονομία μπήκε για το μήνα Απρίλιο σε δίχτυ προστασίας στο οποίο ήδη έχουν ενταχθεί 600.000 επιχειρήσεις και 1.200.000 μισθωτοί που βρίσκονται σε καραντίνα.

Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη λήψη αυστηρών μέτρων με βάση τα δεδομένα που θέτουν οι ειδικοί. Και αυτό το έπραξε νωρίτερα από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αυτό το κυνήγι με τον χρόνο, δεν άφησε ούτε ένα δευτερόλεπτο να πάει χαμένο, πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον  περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και τελικά και στην ύφεση της οικονομίας, η οποία υπολογίζεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 3%  και 4%, χωρίς βεβαίως   να αποκλείεται δυσμενέστερο σενάριο αν τελικά η πανδημία έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Συνεπώς, υπάρχουν τρεις αστάθμητοι παράγοντες: (α) Πόσο θα διαρκέσουν τα αναγκαστικά μέτρα. (β) Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό, που αποτελεί την «βαριά» βιομηχανία στην χώρα μας. (γ) Αν θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου το φθινόπωρο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις  της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας δείχνουν ότι ο κορωνοϊός θα σαρώσει 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι θα χάσουν συνολικά περίπου 3,4 τρισεκτομμύρια δολλάρια λόγω ανεργίας ή μειωμένων ωραρίων. Συνεπώς, η κρίση στην οικονομία είναι βαθιά και θα γυρίσει σε ύφεση. Η ελπίδα μας είναι να είναι τουλάχιστον παροδική.

Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η Κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά. Προχώρησε σε άμεσα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και  εργαζομένων ύψους 6,8 δις ευρώ για Μάρτιο και Απρίλιο. Ειδικότερα: τα μέτρα αφορούν: αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ύψους 2,1 δις ευρώ, αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών ύψους 1,4 δις ευρώ, 1,4 δις έκτακτη οικονομική ενίσχυση και 1 δις ευρώ  για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Πλέον ο στόχος είναι πρόσθετες παρεμβάσεις μέχρι τέλος Απριλίου αξιοποιώντας και πόρους του ΕΣΠΑ και ενδεχομένως να εξευρεθούν και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν καλύπτεται το 40-45% των επιχειρήσεων που πλήττονται και τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν νέους κλάδους πληττόμενων επιχειρήσεων περίπου 20-25% επιπλέον. Επίσης, η ενεργοποίηση από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα στο Ecofin της «ρήτρας γενικής διαφυγής» ενισχύει το «οπλοστάσιο» της χώρας μας, ώστε να αντιμετωπιστεί η σημαντική ζημιά στην οικονομία, το συντομότερο δυνατόν. Εξίσου σημαντικό είναι ότι προετοιμάζεται και η λήψη πρόσθετων μέτρων, ύψους έως 15 δις ευρώ, στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται, καθώς και των εργαζομένων. Επίσης, ενεργοποιείται πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για ανέργους. Τα μέτρα αυτά θα υλοποιηθούν εντός του προσεχούς τριμήνου. Ήδη, εφαρμόζονται έκτακτες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και μειώσεις των εισφορών, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Οκτώ στους δέκα εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα μπαίνουν στο πακέτο στήριξης.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Βορίδης θα δοθούν οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 220.000 ευρώ στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους που πλήττονται από την υγειονομική κρίση. Συνολικά, θα διατεθούν πάνω από 10 δις ευρώ για την στήριξη της οικονομίας που πλήττεται βαρύτατα από την επιδημία του κορωνοϊού.

Η συνεχιζόμενη κρίση καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να έχεις στο πηδάλιο ηγέτες με γρήγορα αντανακλαστικά που τολμούν να πάρουν δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις.

Για πρώτη φορά, η σημερινή Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης φάνηκαν προετοιμασμένοι και κινούνται με σχέδιο και διαχειριστική επάρκεια. Όλες οι υπηρεσίες δείχνουν το καλύτερο πρόσωπο τους. Η Πολιτεία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και προηγείται ως προς την προνοητικότητα και τα μέτρα που λαμβάνει για την προστασία των πολιτών σε σχέση με ισχυρότερες χώρες. Η διασφάλιση των θεμελίων της οικονομίας είναι κάτι πολύ σύνθετο. Η επανεκκίνηση της Οικονομίας δεν θα είναι εύκολη. Θα είναι πάντως λιγότερο δύσκολη εάν επιχειρηθεί με την κοινωνία ενωμένη.

Είναι σκληρός και δύσκολος αγώνας για την διασφάλιση της υγείας και της οικονομίας.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr