iporta.gr

Έφθασε η ώρα για τις γερμανικές οφειλές

Σήμερα ξεκινά επίσημα η διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων εκ μέρους της Ελλάδας, καθώς στη Βουλή αρχίζει η συζήτηση με βάση την έκθεση που κατέθεσε η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την αξίωση των γερμανικών οφειλών.

Έως νωρίς το βράδυ θα διεξαχθεί ψηφοφορία  «δι’ εγέρσεως» επί της προτάσεως που παρουσίασε χθες στη διάσκεψη των προέδρων ο κ. Ν. Βούτσης, για την «επόμενη μέρα»Η πλειοψηφία στη Βουλή αναμένεται να είναι ευρεία, ενώ αρχηγοί πολιτικών κομμάτων και βουλευτές θα τοποθετηθούν επί της εκθέσεως με στόχο να χαραχθεί μια πορεία για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Έως νωρίς το βράδυ θα διεξαχθεί ψηφοφορία  «δι’ εγέρσεως» επί της προτάσεως που παρουσίασε χθες στη διάσκεψη των προέδρων ο κ. Ν. Βούτσης, για την «επόμενη μέρα».

Η πρόταση Βούτση αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η Βουλή των Ελλήνων καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η εν λόγω εισήγηση έτυχε ευρείας αποδοχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη ΔΗΣΥ και την Ένωση Κεντρώων.

Ο κ. Βούτσης σχολίασε προ ημερών σχετικά ότι «η Ολομέλεια θα πάρει απόφαση ώστε σε κλίμακα Ευρώπης να διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις» και χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «μια ιστορική στιγμή που θα δρομολογήσει μια διεθνή συζήτηση και μια διεκδίκηση σε διακρατικό, διακοινοβουλευτικό και νομικό επίπεδο».

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως είναι σημαντικό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη «να νικήσει η μνήμη απέναντι στις προσπάθειες για λήθη, διότι έχουν αναδειχθεί αναθεωρητικοί της ιστορίας οι οποίοι θέλουν να αναθεωρήσουν τα εγκλήματα, το Ολοκαύτωμα και τις ναζιστικές θηριωδίες».

«Η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη, κατόπιν τούτου, να προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση (που είναι το πρώτο βήμα, κατά το διεθνές δίκαιο) προς τη γερμανική κυβέρνηση, με αντικείμενο τη διεκδίκηση συγκεκριμένων αξιώσεων».

Ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας σε δημοσιογράφους πρόσθεσε πως πρόκειται για μια «ηθική, πολιτική και ιστορική υποχρέωση, την οποία η παρούσα Βουλή δεν μπορούσε παρά να εκπληρώσει» και επεσήμανε πως «οι διεκδικήσεις είναι πάντοτε ενεργές, καθώς ποτέ δεν μπήκαν στο περιθώριο από ελληνικής πλευράς».

Το κείμενο επί του οποίου το Κοινοβούλιο καλείται σήμερα να αποφασίσει αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητεί επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση. Οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές. Το ελληνικό κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε τις αξιώσεις του. Δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του ελληνικού κράτους».