iporta.gr

Ένα καλοκαίρι κι ένα καλοκαιρινό φθινόπωρο, της Ιωσηφίνας Τσουμπή

Η Ιωσηφίνα Τσουμπή είναι απόφοιτος της Γαλλικής και Ελληνικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Γαλλικών και την τελευταία εικοσαετία εκτελεί φιλανθρωπική εργασία συμβάλλοντας στην σίτιση άπορων οικογενειών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βιβλίο της “Η νύφη της απέναντι πολυκατοικίας” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΑΝΟΙΑ. 

Ένα καλοκαίρι, αυτό  του 2024 που έφυγε γρήγορα, όπως γρήγορα φεύγει η νιότη, η ευτυχία, η χαρά!

Πάντα πίστευα ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι μία  μεγάλη γιορτή!

Ήλιος, θάλασσα, γλυκιά ζέστη, χαλαρές συζητήσεις στα τραπεζάκια έξω στα διάφορα  καφέ, ουζάκια στα ταβερνάκια με την κληματαριά και το βότσαλο κάτω (ή ό,τι προτιμά καθένας), φωνές και γέλια παιδιών στα πάρκα, μουσικές συναυλίες γεμάτες πάθος  ή νοσταλγία ή θαυμασμό, θερινά σινεμά με αγιόκλημα  και γιασεμί (που τώρα έγιναν αίθουσα 1, 2, 3 κ.λπ. τα περισσότερα)

Έχω την αίσθηση ή μάλλον τη βεβαιότητα ότι αυτό τελείωσε.

Πότε οδηγηθήκαμε στην αδιάφορη πραγματικότητα;

Από πότε σκύψαμε το κεφάλι, κυρτώσαμε τους ώμους και την πλάτη, κοντύναμε, ως άνθρωποι, ως έθνος ;

Πως επιτρέψαμε να επηρεαστούμε  σε  τόσο επικίνδυνο βαθμό  από εξωγενείς παράγοντες και να χάσουμε την ταυτότητα μας; Δεν είμαστε το παράδειγμα του ήσυχου και υπάκουου λαού, έχουμε πολλά ελαττώματα όπως όλοι οι λαοί έχουν, μα είμασταν ανοιχτόκαρδοι, γεμάτοι ζωντάνια, παθιασμένοι, φιλικοί, με δυνατή αίσθηση αλληλεγγύης, φιλόξενοι, φιλότιμοι! Πού και κυρίως πότε  χάθηκαν όλα αυτά τα προτερήματα;  Ναι σε πολλά είμαστε στενόμυαλοι  και  τα μεγαλύτερά μας ελαττώματα ήταν και είναι η ευθιξία και η  διχόνοια. Διχόνοια που  εκμεταλλεύτηκαν πολύ πονηρά οι δυνατότεροι! Εμείς επιτρέψαμε να μας εκμεταλλευτούν, εμείς καταφέρναμε πάντα να  καταστρέφουμε ό,τι με κόπο είχαμε δημιουργήσει εμείς επιτρέψαμε να καθορίζουν τις τύχες μας διάφοροι πολιτικοί που δεν αγαπούν την Ελλάδα  και περιφρονούν τους Έλληνες.. Υποταγμένοι, συνεχίζουμε να τους ψηφίζουμε  κι αναφέρομαι σε όλα τα κόμματα γιατί όλα τα κόμματα έχουν τους δικούς τους  οπαδούς και ψηφοφόρους… θα μου πεις αυτούς έχουμε αυτούς ψηφίζουμε! Λυπάμαι, δεν είναι δικαιολογία αυτή, αν δεν θέλεις δεν ψηφίζεις -πράγμα αδύνατον μην ονειροβατούμε!

Και έφτασε το καλοκαίρι του 2024!

Ένα καλοκαίρι αδιάφορο, σκοτεινιασμένο, που σερνόταν για να τελειώσει και ζεστό…ζεστό!

Με Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι που δεν θα μείνουν στην ιστορία ως οι πιο πετυχημένοι!

Με νέο πόλεμο Παλαιστίνης-Ισραήλ – οι αιώνιοι αντίπαλοι! Δεν προέκυψε πρόσφατα η αντιπαλότητα τους , πάντα υπήρχε και τώρα βρέθηκε μια αφορμή για να πουληθούν όπλα και να κάνουν επίδειξη δύναμης οι Μεγάλοι !  Μα πάλι την πληρώνουν οι αδύναμοι πολίτες  και κυρίως τα παιδιά, τα άμοιρα παιδιά που πεινάνε , πεθαίνουν άδικα  ή μαθαίνουν από την πιο τρυφερή ηλικία να ζουν παρέα με την ορφάνια  και  τον όλεθρο!

Ήρθε το καλοκαίρι του 2024 με τους Έλληνες σκυμμένους  όλο και πιο πολύ, να δουλεύουν…να δουλεύουν  προσέχοντας να μην φύγουν από τη δουλειά νωρίτερα από άλλον συνάδελφο τους  και κινδυνεύσει η θέση τους ! Και γυρίζουν κατάκοποι το βράδυ στο σπίτι για να μετρήσουν τι πληρωμές πρέπει να κάνουν …και όχι δεν τους φτάνουν τα λεφτά  και  μεγάλη μερίδα των Ελλήνων  αντιλαμβάνεται ότι ούτε αυτή τη χρονιά θα πάνε τις διακοπές που ονειρεύονται όλο το χρόνο  και λένε στους λίγους που τα καταφέρνουν …” εμείς θα προτιμήσουμε να μείνουμε στην πόλη και να κάνουμε μπάνια στις κοντινές παραλίες, είναι ωραία η πόλη το καλοκαίρι που δεν έχει πολύ κόσμο ” . Σίγουρα η πόλη είναι πάντα ωραία , αλλά να αλλάξει και για λίγο παραστάσεις το μάτι βρε αδερφέ !

Έτσι , γεμίζει η χώρα  με ανθρώπους που βιώνουν την ημέρα τους χωρίς πολλά χαμόγελα που ζουν σε σπίτια κλειστά  , με παιδιά που αντί να παίζουν ή να διαβάζουν κάποιο βιβλίο είναι βυθισμένα σ ένα κρύο , άψυχο κινητό,  που έχουν κλειστά σπίτια για να μην υπάρξει διαρροή του κλιματιστικού  διότι η ζέστη αυτό το καλοκαίρι ήταν ανυπόφορη και διαρκείας – κλιματική αλλαγή σου λέει- και ποιος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή; Σιωπή…..

Και φωτιές …φωτιές απρόσμενα ανεξέλεγκτες, για τις οποίες κάθε χρόνο είμαστε  ” απόλυτα προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουμε “, αλλά όλο μας ξεφεύγει η προετοιμασία !

Και θάνατοι …θάνατοι  διασήμων ή φίλων και γνωστών ΄πίκρα ! Κι αρρώστιες , ασθένειες ξαφνικές που έρχονται σαν κεραυνός !

Έρχεται τελικά το Φθινόπωρο του 2024!

Ένα Φθινόπωρο ζεστό , χωρίς βροχές που θα ανακούφιζαν τους αγρότες ή θα έδιναν μια λύση στην ξηρασία που απειλεί τη χώρα . Κυρίως έρχεται  ένα Φθινόπωρο  με ολέθριο άνοιγμα των σχολείων. Το χαρακτηρίζω ολέθριο γιατί νιώθω αναστατωμένη με τους άγριους ξυλοδαρμούς παιδιών σε άλλα παιδιά ! Σε παιδιά που ίσως είναι λίγο καλύτερα στα μαθήματα ή πιο όμορφα στην εμφάνιση ή πιο ικανά γενικώς.   Αχ ! βρε γονείς …ασχοληθείτε λίγο παραπάνω με τα παιδιά σας , δώστε τους αγάπη , ασφάλεια , συμπόνια στα προβλήματα τους , αγκαλιάστε τα λίγο παραπάνω , μην θέλετε να τους δίνετε μόνο ρούχα , μην τα δικαιολογείτε πάντα , για να κρύψετε κάτω από το χαλί την συναισθηματική απουσία σας από κοντά τους. Αχ ! γονείς …είναι γνωστό  ότι τα πάντα ξεκινουν από το σπίτι!

Και φθάνω στις διχόνοιες που μαστίζουν τους πολίτες του Ελλαδικού χώρου!

Διχόνοιες που μέρα μα την ημέρα πληθαίνουν! Δεν έχετε παρά να διαβάσετε τα σχόλια στα διάφορα sites  ή να κρυφακούσετε τις συζητήσεις  στις παρέες  ατόμων  όταν δεν είναι είναι σκυμμένοι στο κινητό!

Μαλώνουν, μαλώνουν συνέχεια , για τα πολιτικά , για τα αθλητικά-εκεί  ο καυγάς γίνεται έμπρακτος με μπουνιές , κλωτσιές και άλλες ευγενικές κινήσεις!

Μαλώνουν γιά τη μοναρχία, για τα ζώα, για το πάχος ή την σωματικά αδυναμία κάποιου.

Μαλώνουν για ηθοποιούς , τραγουδιστές, για τον Νταλάρα που δεν απαντά στις ερωτήσεις δημοσιογράφων ( ; ) και καλά κάνει διότι ό,τι και να πει θα το διαστρεβλώσουν. Μαλώνουν για τη Μαρινέλλα  κι αν έπρεπε να κάνει σόου στην ηλικία της! Τι λέτε μωρέ; !  Ποιός θα βάλει γράδο στο μέχρι ποια ηλικία  θα δουλέψει κάποιος; Για να την υπερασπιστούν, λοιπόν, κάποιοι  την χαρακτηρίζουν μεγάλη Κυρία, μεγάλη Ντίβα κι άλλοι  “Κίτσα ” … Η άποψη μου είναι ότι μεγάλη Ντίβα ήταν μία, που ήταν διεθνής Ντίβα και ήταν Ελληνίδα …η Μαρία  Κάλλας!

Κι έρχεται προ ημερών κάποια  με καλή φωνή που την ώρα που βρίσκεται στο πάλκο και τραγουδάει, εκστομίζει μια ακατάλληλη λέξη, λίγο αργότερα δε σε στιγμή μεγάλου πάθους βγάζει την μπλούζα της  την οποία πετάει στο κοινό που αλαλάζει και μένει με το σουτιέν!

Όχι αγαπητή μου, εσύ δεν είσαι κυρία, ούτε με μεγάλο, ούτε με μικρό “K”. Το λέω κι ας με κράξουν οι αντικομφορμιστές που την στηρίζουν.

Και συνεχίζει η διχόνοια, συνεχίζουν να μαλώνουν οι Έλληνες, που έχοντας σκυμμένο το κεφάλι, πιστεύουν ότι γίνονται κάποιοι αν αντιδράσουν με απρεπή σχόλια στο διαδίκτυο ή στις  παρέες.

Αυτό λέγεται οργή! Εγώ τη φοβάμαι τη συσσωρευμένη οργή γιατί κάποια στιγμή θα ξεσπάσει και  θα γίνει κύμα που θα πνίξει ,  θα γίνει  καταιγίδα που θα καταστρέψει, θα γίνει χιονοστιβάδα που θα σκορπίσει το θάνατο…