iporta.gr

Ένας καλύτερος κόσμος ξημερώνει, του Δρ Παναγιώτη Ιακωβή

Ο κ. Παναγιώτης Ιακωβής Καρδιολόγος – Επεμβατικός Καρδιολόγος – Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο βαθύς Μεσαίωνας έληξε με μια τρομερή Πανδημία. Της Πανούκλας. Που σκότωσε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους εν μέσω δεισιδαιμονιών, μαγικών φίλτρων και άγνοιας. Οι ιστορικές εποχές στα χρόνια μας δεν θα κρατάνε 1000 χρόνια. Κι όμως, τα τελευταία χρόνια ζήσαμε έναν – ελπίζω σύντομο – Μεσαίωνα. Με εκατομμύρια ανθρώπους να πιστεύουν σε ψεκασμούς, αστρολογικά ξόρκια, ομοιοπαθητικές δεισιδαιμονίες. Με αντιεμβολιαστές, flat earthers και άλλους φαιδρούς. Ως και Πρόεδροι πυρηνικών υπερδυνάμεων είχαν –έχουν –εκπέσει σε επίπεδο απλοϊκών συνωμοσιολόγων. Είδαμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναγνωρίζει τους τσαρλατάνους της Παραδοσιακής Κινεζικής «Ιατρικής» με τους αποξηραμένους ιππόκαμπους και ανθρώπινους πλακούντες.

Ο δικός μας -ελπίζω σύντομος –  Μεσαίωνας ίσως λήξει με την επαναφορά της Επιστήμης και του Ορθού Λόγου στη συνείδηση των ανθρώπων, ως της μόνης σοβαρής απάντησης στα θέματα που τους απασχολούν. Ίσως μάθουμε ξανά να συμβουλευόμαστε τον ειδικό στα προβλήματά μας. Αυτόν που αφιέρωσε τη ζωή του στην Επιστήμη. Την Επιστήμη που αποτελεί το σπουδαιότερο κατασκεύασμα του ανθρώπινου νου, την διαδικασία που καταγράφει, αναλύει και επηρεάζει την Πραγματικότητα καλύτερα από κάθε άλλη προσέγγιση.

Η  θετική αυτή εξέλιξη, θα επέλθει μόνο εάν συμβεί ένα κρίσιμο γεγονός: Αν αναγνωρίσουμε τα λάθη μας. Η διαδικασία  Δοκιμής – Λάθους – Διόρθωσης, είναι κρίσιμη παράμετρος της επιστημονικής διαδικασίας. Τα λάθη μας ήταν πολλά. Και επέφεραν αυτή την τραγωδία σχεδόν αναπόφευκτα. Μήπως ψηφίζαμε λαοπλάνους αντί για σοβαρούς ανθρώπους; Μήπως επιτρέπαμε και ενισχύαμε  οικονομικές συναλλαγές με ένα Κράτος που εκμεταλλευόταν την παιδική εργασία και επέτρεπε τις άθλιες υγειονομικές συνθήκες στους υπηκόους του; Μήπως δείχναμε ανεξήγητη ανοχή σε αγύρτες; Μήπως επιτρέψαμε στο όνομα μιας αμφίβολης οικονομικής ανάπτυξης να θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές; Μήπως ξεχάσαμε τον έναν, μοναδικό και ανεπανάληπτο άνθρωπο, θεωρώντας τους συνανθρώπους μας «αγέλη»; Μήπως απωλέσαμε την ικανότητα αξιολόγησης και ελέγχου, χάριν μιας αμφίβολης ισοσθένειας των απόψεων;

Η Επιστήμη προστάτευσε τις Χώρες που άκουσαν -κάπως- τα διδάγματά της, όπως η Ελλάδα. Ας ελπίσουμε να γίνει η Πατρίδα μας ξανά φωτεινός φάρος της Ανθρωπότητας, ένα παράδειγμα για μίμηση.

Το φως της Ιωνίας του Θαλή ας δείξει ξανά τον δρόμο προς έναν καλύτερο Κόσμο. Και ως εκ των ανωτέρω, έχει περισσότερο νόημα από ποτέ, να ευχηθούμε σήμερα…

Καλή Ανάσταση!

18  Απριλίου 2020

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr