Πόρτα στην Πολιτική

Τη “νέα σχέση” Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών μετά την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, του Βασίλη Σκουρή

Για ένα χρόνο ανανεώνεται τελικά η συμφωνία για τις βάσεις, που θα υπογραφεί το μεσημέρι του Σαββάτου από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Aμερικανό ομόλογό του. Ο Νίκος Δένδιας ενημερώνει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Η νέα -ουσιαστικά- συμφωνία, αναβαθμίζει την παρουσία των Αμερικανών στη χώρα, ενώ σημαντικά αναμένονται και τα “ανταλλάγματα” για τη χώρα μας.

Η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας- (MDCA” που θα υπογραφεί αποτελεί -όπως τονίζεται- συνέχεια της συμφωνίας του 1990 για τις βάσεις, Συμφωνία που “ανανεώνεται κάθε χρόνο με τη συγκεκριμένη να παραμένει σε ισχύ και με την τροποποίηση που συμφωνήθηκε”.

Η επίσκεψη Πομπέο -που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, σηματοδοτεί μια “νέα σχέση” μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, καθώς δημιουργούνται απολύτως οι συνθήκες για έναν αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Η νέα -τροποποιημένη- Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) διευρύνει κατά πολύ την αμερικανική παρουσία στην ελληνική επικράτεια, καθώς, πέραν της ενίσχυσης της Σούδας, μεταξύ άλλων, αμερικανικά ελικόπτερα εγκαθίστανται στην Κεντρική Ελλάδα με κύριο σταθμό το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, αξιοποιείται περαιτέρω η αεροπορική βάση της Λάρισας με την χρήση της από μη επανδρωμένα και άλλα αμερικανικά αεροσκάφη, ενώ χρησιμοποιείται πλέον από αμερικανονατοϊκά κλιμάκια το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η Αθήνα ελπίζει σε σημαντικά ανταλλάγματα, όπως η παραχώρηση εξοπλισμών, οι αμερικανικές επενδύσεις στις στρατιωτικές της υποδομές, αλλά και την εξασφάλιση που πιστεύει ότι της προσφέρει η εγκατάσταση των αμερικανών σε ευαίσθητες περιοχές για την εδαφική της ακεραιότητα.

Είναι σαφές, πάντως, πως στις συζητήσεις με τον Μάικ Πομπέο θα συζητηθούν και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε συνάρτηση με τις ελληνοτουρκικές, οι ευρύτερες συνεργασίες που στηρίζει η Άγκυρα στην περιοχή (πχ Αθήνας, Λευκωσίας, Τελ Αβίβ και Καΐρου) κοκ.

Ο Στρατηγικός Διάλογος

Μετά την αποχώρηση Πομπέο, τη Δευτέρα, ξεκινά στην Αθήνα ο Β΄ Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, όπως είχε προγραμματιστεί επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά και είχε οριστικοποιηθεί επί θητείας Γ. Κατρούγκαλου.

Την έναρξη του διαλόγου θα κάνει ο Νίκος Δένδιας με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, ενώ θα συζητήσουν εν συνεχεία με την αμερικάνικη αντιπροσωπεία ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για θέματα εκπαίδευσης με την αμερικανίδα υφυπουργό Παιδείας, η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας για θέματα ενέργειας κοκ.

Οι συναντήσεις Δένδια με τους εκπροσώπους των κομμάτων

Την Παρασκευή  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε  τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το περιεχόμενο της Συμφωνίας για τις βάσεις, που θα υπογραφεί από τους αμερικανούς.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου η “Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ” διοργανώνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Την αναβαθμισμένη σχέση της Ουάσιγκτον με την Αθήνα “σφραγίζει” η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα μεθαύριο Παρασκευή.

Αναλυτικά:

Η νέα συμφωνία για τις βάσεις, που θα υπογράψουν το Σάββατο ο Νίκος Δένδιας με τον αμερικανό ομόλογό του (ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο), έχει ένα νέο στοιχείο που δείχνει ακριβώς τη νέα σχέση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών: Θα είναι, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, ανοιχτή σε βάθος χρόνου και θα έχει ισχύ έως ότου καταγγελθεί από τη μια ή την άλλη χώρα.

Παράλληλα, αναβαθμίζεται η αμερικάνικη παρουσία στη χώρα μας πέραν της Σούδας, σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Στεφανοβίκειο.

Ο Β΄ γύρος του “Στρατηγικού Διαλόγου” μεταξύ των δυο χωρών, που είχε συμφωνηθεί επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, μετά την αποχώρηση του Μάικ Πομπέο από τη χώρα. Στο παρασκήνιο συζητούνται ήδη οι τελικές “λεπτομέρειες”, που μόνο “λεπτομέρειες” δεν είναι, ορισμένες δε εξ αυτών θεωρείται ότι είναι δύσκολο να επιλυθούν οριστικά σε αυτή τη φάση.

Στο τραπέζι εξακολουθούν, μάλιστα, να βρίσκονται και “ανταλλάγματα” που ζητά η χώρα μας για τη Συμφωνία και τις “διευκολύνσεις” προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μέλη ωστόσο της κυβέρνησης να εμφανίζονται ικανοποιημένα τόσο από αυτή καθ’ αυτή την παρουσία των αμερικανών στη χώρα, θεωρώντας την “εγγύηση” για την υπεράσπιση της ακεραιότητάς της, όσο και για το ύψος των επενδύσεων που θα κάνει η Ουάσιγκτον για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων.

Για το Σάββατο, πάντως, το ΚΚΕ (Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ) διοργανώνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, η οποία -σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”- δεν είναι βέβαιον ότι θα επιτραπεί, ενώ τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι δρακόντεια.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Όχι στη μικροπολιτική του φόβου, του Κώστα Αρβανίτη
Γιατί ο Λάκης στηρίζει τον Αλέξη, του Ηλία Καραβόλια
Ούτε τα προσχήματα ( ΑΝΤΙ-Λόγος), του Βασίλη Κουτσίλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.