Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πρόσωπα - Αφιερώματα

Στρατός Ξηράς και ΓΕΣ: από τον «γκαντέμη» κο Στεφανή στον «γουρλή» κο Καμπά!, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

Επικίνδυνα τα ανεξόφλητα «γραμμάτια». Η όραση νοσεί από μυωπία, πρεσβυωπία, αστιγματισμό μέχρι και καταρράκτη. Τα αυτιά κλείνουν και δακτυλογραφούνται αυτά που θα δώσουν το ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Λέγεται και ευτελισμός.

Θύμα τέτοιων αρθρογράφων υπήρξε ο τέως Αρχηγός του Στρατού Ξηράς ο κος Στεφανής, ο οποίος όσο και αν προσπάθησε να βρει δίαυλο επικοινωνίας με τους εθελοτυφλούντες αρθρογράφους, τους επιτελέσαντες  συγκεκριμένο έργο, δεν τα κατάφερε. Ανεξήγητο για άνθρωπο που γνωρίζει την τέχνη της διπλωματίας. Ωστόσο, υπάρχουν και οι αρχές που δεν μπαίνουν στη ζυγαριά.  Πιθανόν, οι δρόμοι επικοινωνίας με τους συγκεκριμένους αρθρογράφους να είχαν κλείσει εξ αρχής. Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Κανόνας πρώτος.

Ο Στρατηγός Στεφανής, σύμφωνα με συγκεκριμένα δημοσιεύματα, ήταν ο Αρχιγκαντέμης του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Χαλούσε ελικόπτερο; Ευθυνόταν. Έπεφτε αεροπλάνο; Ευθυνόταν. Πέθαινε στέλεχος; Ευθυνόταν. Καταγράφονταν ατυχήματα; Ευθυνόταν.  Συνελήφθησαν οι Κούκλατζης και Μητρετώδης στον Έβρο; Εδώ και αν ευθυνόταν. Φυσούσε ο αγέρας από βοριά και όχι από νοτιά; Φυσικά και ευθυνόταν. Διότι ο κος Στεφανής δεν ήταν απλώς ένας Αρχηγός, ήταν κινητή γκαντεμομηχανή υψηλής δυναμικής, παντός καιρού και συνθηκών και αλλοίμονο σε όποιον τον συναντούσε.  Ευχής έργο το γεγονός ότι η περίοδος που έκαιγαν τις μαύρες γάτες είχε παρέλθει. Διότι θα ήταν καταδικασμένος στην πυρά.

Και αφού ο Στρατηγός Στεφανής δεν «καταδικάστηκε σε Α/ΓΕΕΘΑ» με απόφαση του ΚΥΣΕΑ,  από συγκεκριμένο αρθρογράφο καταδικάστηκε σε  γκαντέμης. Και ήρθε η μέρα που ο άνθρωπος άδειασε το γραφείο του άροντας μαζί με τα προσωπικά του πράγματα και την γκαντεμιά του, αφήνοντας ως διάδοχο του τον κο Γεώργιο Καμπά που έσφυζε από καλοτυχία. Ή μήπως όχι; Διότι το τελευταίο τετράμηνο είναι απείρως περισσότερα τα συμβάντα που καταγράφονται ως ατυχήματα, δυστυχήματα και λοιπά κακοπαθήματα στο Στρατό Ξηράς. Προ τριών ημερών άλλο ένα συμβάν καταγράφηκε. Σύνδεσμος ενεργός στο τέλος του κειμένου για το τι συμβαίνει γενικώς και σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΓΕΣ. Θα ευθύνεται η απόρροια ενέργειας του κου Στεφανή… Διότι υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται. Κανόνας δεύτερος.

Και επειδή νόστιμα είναι τα αστεία και οι αστεϊσμοί, αλλά σοβαρή δουλειά δεν κάνουμε με αστειάκια, ο στόχος των δημοσιευμάτων από συγκεκριμένο αρθρογράφο ήταν να πληγεί το γόητρο του Στρατηγού Στεφανή, να καλλιεργήσει ειρωνικό κλίμα και να «κλείσει» όσο το δυνατό γρηγορότερα η παρουσία του στο στράτευμα όχι γιατί ήταν γκαντέμης, αλλά γιατί ήταν μετρήσιμα ικανότατος και αποτελεσματικός και δεν εξυπηρετούσε συμφέροντα. Γιατί εν αντιθέσει με άλλους δεν έκανε καλοκαιρινές διακοπές τα Παρασκευοσαββατοκύριακα στη γενέτειρά του και δεν είχε γενικά ελεύθερα Σαββατοκύριακα, weekends! Και μόνο το γεγονός ότι ένωσε περί τους 25.000 Εθνοφύλακες, τεράστιο κεφάλαιο υπαρκτής δύναμης για τον Στρατό Ξηράς (που δεν δύναται να καλυφθεί από στρατιώτες και στελέχη), λέει πολλά στους μη «τυφλούς» και «κουφούς».  Στο τέλος του κειμένου ενεργός σύνδεσμος για το μετρήσιμο έργο του Στρατηγού Στεφανή ως Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Και γιατί τέσσερις μήνες σχεδόν μετά τη αλλαγή Αρχηγού στο Στρατό Ξηράς, ξαναθυμόμαστε τον κο Στεφανή;

Διότι ποτέ ξανά η Πατρίδα δεν είχε νοιώσει τόσο ασφαλής με άλλο Αρχηγό πλην του ιδίου.

Διότι ποτέ ξανά η Πατρίδα δεν εμπιστεύτηκε ως Αρχηγό του Στρατού Ξηράς Αξιωματικό, που έπρεπε να έχει προ πολλού λογοδοτήσει για την σύλληψη των Κούκλατζη και Μητρετώδη από τους Τούρκους, περιοχή ευθύνης του το 2018. Αναφέρομαι, φυσικά, στον κο Γεώργιο Καμπά, νυν Αρχηγό του ΓΕΣ.

Διότι ποτέ ξανά η Πατρίδα δεν ένοιωσε προδομένη, όταν οι κκ ΑΝΥΕΘΑ και Α/ΓΕΣ, δηλαδή οι κκ Ρήγας και Καμπάς δήλωσαν ότι η Εθνοφυλακή βρίσκεται στη λάθος κατεύθυνση με πρόθεση να την συρρικνώσουν.

Διότι ποτέ ξανά η Πατρίδα, δηλαδή η Κυβέρνηση, δεν χρειάστηκε να ‘‘παραιτήσει’’ Α/ΓΕΕΘΑ για να τον κάνει ΥΠΕΘΑ.

Διότι βαρεθήκαμε τους άχρωμους, άτονους, άοσμους κυρίους που κάνουν Αρχηγία χωρίς πάθος για την Πατρίδα, αλλά με πόθο για τη διάρκεια του τίτλου τους.

Τέλος, διότι χαιρόμαστε που διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες που τοποθετούσαν τον κύριο Στεφανή σε ψηφοδέλτια κομμάτων. Το μοναδικό «ψηφοδέλτιο» που ταιριάζει στον τέως Α/ΓΕΣ είναι εκείνο που αφορά στην Άμυνα της Πατρίδας. Έντιμο, διαυγές, καθαρό, συνεπές. Στην ιερή προσφορά στην Πατρίδα. Διότι υπάρχουν πράγματα που και λέγονται και γίνονται. Κανόνας τρίτος.

Πέντε μήνες σχεδόν μετά είναι όλοι ευτυχισμένοι: οι Αρχηγοί των όπλων χορεύουν στο ρυθμό που βαρά τον ζουρνά ο κος Αποστολάκης, εκλεκτός του κου Τσίπρα, ο Στρατηγός Στεφανής διάγει βίο πολιτικό πλήρη και ισορροπημένο, ενώ κανένας από αυτούς – και τον αρθρογράφο που τους στηρίζει επίσης και που έχει δυο μέτρα, δυο σταθμά λ.χ. στον ορισμό περί γκαντεμιάς – δεν είχαν την υποτυπώδη συναδελφικότητα και την δημοσιογραφική εντιμότητα μετά την πρόσφατη εκπομπή του κου Παπαχελά για την τραγωδία στο Μάτι, να συγχαρούν δημόσια για την επιτυχημένη στρατηγική διαχείριση επί του συμβάντος τον Αρχηγό Στεφανή και τα Στελέχη του, ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες κατά το δυνατόν υλικές ζημιές στο θέρετρο του Αγίου Ανδρέα, οι οποίες αποκαταστάθηκαν με προσωπική μέριμνα του Αλκιβιάδη Στεφανή από δωρεά του Ιδρύματος Γιάννη Λάτση. Όπως, επίσης, εντέχνως, αποσόβησαν κατά την παραλαβή  των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa την επιτελική-καθοριστική παρουσία του Στρατηγού Στεφανή, που ως Αρχηγός ΓΕΣ στόχευσε στην αναβάθμιση της Αεροπορίας Στρατού αποκτώντας για λογαριασμό της Πατρίδας ελικόπτερα σε υποπολλαπλάσια τιμή από την αρχική.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος κατατάσσει τον καθένα εκεί που του αξίζει.  Στο κομμάτι «ιστορία εκάστου» κάποιων οι καταγεγραμμένες ενέργειες ως Αρχηγών – αν συνεχίσουν την ίδια τακτική – θα είναι μόλις ολίγων γραμμών. Κατ’άλλα, ποιος μπορεί πια να πει (και να εννοεί) ό,τι επαναλάμβανε επί των ημερών του ο Στρατηγός Στεφανής: «Μπορείτε οι πολίτες να κοιμάστε ήσυχοι».

ΕΔΩ ο απολογισμός του έργου επί Αρχηγίας Στεφανή.

ΕΔΩ τα δελτία τύπου του ΓΕΣ.

25.05.2019

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Ο “Βιασμός” της Αγίας Σοφίας και η γλυκανάλατη Ευρώπη, του Νίκου Βασιλειάδη
ΥΕΘΑ-Λέρος: “Αυτοσυγκρατηθείτε όσοι ζητάτε φτηνή, πολιτική σπέκουλα. Το πρόβλημα δεν προέκυψε χθες”
Απειλές και ύβρεις δέχεται ο τέως ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς – Κατέφυγε στην Εισαγγελία

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.