Επικαιρότητα

Στοχοποιεί τους “φωτογραφικούς διαγωνισμούς” ο Κωστής Χατζηδάκης-Σιγή ιχθύος από την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου και τον Επικεφαλής της

Spread the love
  • 30
    Shares

 Φωτογραφικούς διαγωνισμούς, που οδηγούν φυσικά και σε υπερτιμολογήσεις σε έργα ηλεκτροφωτισμού δήμων, καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης προς τους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών, Ενέργειας και Εσωτερικών, σε ορισμένες από τις προκηρύξεις περιλαμβάνεται όρος για τη συμμετοχή του προμηθευτή στον διαγωνισμό για την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων led, αυτός να διαθέτει εντός της χώρας κτιριακές εγκαταστάσεις εμβαδού 100 τ.μ. ανά 1.000 τεμάχια φωτιστικών, διατηρούμενες για 10 έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Επίσης περιλαμβάνεται όρος να έχει εκτελέσει 10 συμβάσεις αντίστοιχου αντικειμένου τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, οι φωτογραφικοί αυτοί όροι οδηγούν σε μοναδικούς υποψηφίους και σε σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις. Ειδικότερα, για το ίδιο αντικείμενο, στους μεν φωτογραφικούς διαγωνισμούς δίνονται ελάχιστες εκπτώσεις, γύρω στο 10%, στις δε περιπτώσεις όπου οι όροι είναι διαφανείς και ανοικτοί οι εκπτώσεις ανέρχονται σε 50% – 70%, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ). Στη δε αγορά τα ίδια είδη εντοπίζονται στο 1/3 της τιμής που συγκεκριμένοι δήμοι προϋπολογίζουν.Ήδη τον προηγούμενο μήνα το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) σταμάτησαν κάποιες από αυτές τις διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ εκκρεμούν και άλλες όμοιες περιπτώσεις.

Οπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, ύστερα από τις πολυάριθμες καταγγελίες, ενεργοποιήθηκε και το Γραφείο Διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς το έργο για την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων με φώτα τύπου led, συνολικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ, χρηματοδοτείται μέσω δανειοδότησης των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με συμμετοχή και της ΕΤΕπ.

Εδώ άρθρο σχετικό του Παναγιώτη Κουνάκη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

  • 30
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Μαρία Καρχιλάκη
Ανησυχίες και προσδοκίες από την επίσκεψη Ερντογάν, της Μαρίας Καρχιλάκη
29 Μαΐου 2018: η επικαιρότητα με μια ματιά
ohe-1021x575.jpg
Επικαιρότητα μ’ένα κλικ: επιθέσεις με γκαζάκια και βαριοπούλες στην Αθήνα- Έκκληση βοήθειας για Λιβύη από τον ΟΗΕ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.