Επικαιρότητα Πόρτα στην Ιστορία

Στη Μακρόνησο, με κατάνυξη, του Κώστα Αρβανίτη

Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Τακτικό μέλος LIBE (Επιτροπής Δικαιωμάτων)

 

«Στη Μακρόνησο, με κατάνυξη»

Το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2019, ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL Κώστας Αρβανίτης, σε συνεργασία με τη συλλογικότητα Δρόμος Πολιτισμού – Στο Ρέθυμνο και την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Λαυρίου, οργάνωσε ιστορικό περίπατο στη Μακρόνησο.

Η συμμετοχή των μελών του Δρόμου Πολιτισμού ήταν μαζική, παρά τις αλλεπάλληλες αναβολές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.  Πολίτες, σύντροφοι και φίλοι από την Αθήνα έσπευσαν κι εκείνοι να δηλώσουν συμμετοχή και έδωσαν το παρών. Κρητικοί και Αθηναίοι συναντήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο «Άγαλμα της Μάνας» και κίνησαν για τον περίπατο.

Οι αντίξοες -αν και όχι απαγορευτικές- καιρικές συνθήκες δεν πτόησαν τον κόσμο, που ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει τον καιρό να αναβάλει για άλλη μια φορά αυτή τη σημαντική επίσκεψη.

Οδηγός στον περίπατο ήταν ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος. Από το λιμανάκι μέχρι το άγαλμα του «Δεσμώτη Μακρονησιώτη», από το θεατράκι μέχρι τους αρτοκλίβανους και την εκκλησία, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος αναβίωσε την ιστορική μνήμη και το συναίσθημα που πάλλει το νησί.

Όσοι παρευρέθηκαν, είτε γνώριζαν, είτε όχι, άκουσαν με προσοχή τον ιστορικό και συνομίλησαν μαζί του, κάτι που μετέτρεψε την «ξενάγηση» σε ζωντανή συζήτηση. Μάλιστα, ορισμένοι είχαν μαζί τους φωτογραφίες των γονιών τους, εξόριστων στη Μακρόνησο, και με βαθιά συγκίνηση μοιράστηκαν με τον υπόλοιπο κόσμο τις ιστορίες τους.

Μετά το πέρας του περιπάτου, η ομάδα του Δρόμου Πολιτισμού και όσοι Αθηναίοι επιθυμούσαν, επισκέφθηκαν το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Την ξενάγηση ανέλαβε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

Ακολούθησε γεύμα, κουβέντα, ανταλλαγή συμβολικών δώρων και, όταν έφτασε η ώρα της αναχώρησης, ευχές για καλή αντάμωση ανάμεσα στον ευρωβουλευτή και τα μέλη του συλλόγου.

Οι τόποι μαρτυρίου δεν πρέπει να περάσουν στη λήθη.

Όταν «θυμούνται οι παλιοί και μαθαίνουν οι νεότεροι» αναβιώνει η ιστορική μνήμη.

Και η θυσία  των αγωνιστών της Αριστεράς για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία μένει ανεξίτηλη στο χρόνο.

Αθήνα – 8 Σεπτεμβρίου 2019

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
upostiriktes-isis-xairetizoun-tin-epithesi-twn-bruksellwn.w_l.jpg
Οι τζιχαντιστές του ISIS χτύπησαν τις Βρυξέλλες-Ανέλαβαν την ευθύνη
daily.PNG
Πολύνεκρο μακελειό στην Άγκυρα – επίθεση κατά στρατιωτών
brexit-3.jpg
Σεισμός σε Λονδίνο και Ευρώπη – Οριστικά εκτός Ε.Ε. η Μεγάλη Βρετανία-Συνέπειες για τους Βρετανούς

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.