Επικαιρότητα Πόρτα στην Ιστορία

Στη Μακρόνησο, με κατάνυξη, του Κώστα Αρβανίτη

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Τακτικό μέλος LIBE (Επιτροπής Δικαιωμάτων)

 

«Στη Μακρόνησο, με κατάνυξη»

Το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2019, ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL Κώστας Αρβανίτης, σε συνεργασία με τη συλλογικότητα Δρόμος Πολιτισμού – Στο Ρέθυμνο και την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Λαυρίου, οργάνωσε ιστορικό περίπατο στη Μακρόνησο.

Η συμμετοχή των μελών του Δρόμου Πολιτισμού ήταν μαζική, παρά τις αλλεπάλληλες αναβολές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.  Πολίτες, σύντροφοι και φίλοι από την Αθήνα έσπευσαν κι εκείνοι να δηλώσουν συμμετοχή και έδωσαν το παρών. Κρητικοί και Αθηναίοι συναντήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο «Άγαλμα της Μάνας» και κίνησαν για τον περίπατο.

Οι αντίξοες -αν και όχι απαγορευτικές- καιρικές συνθήκες δεν πτόησαν τον κόσμο, που ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει τον καιρό να αναβάλει για άλλη μια φορά αυτή τη σημαντική επίσκεψη.

Οδηγός στον περίπατο ήταν ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος. Από το λιμανάκι μέχρι το άγαλμα του «Δεσμώτη Μακρονησιώτη», από το θεατράκι μέχρι τους αρτοκλίβανους και την εκκλησία, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος αναβίωσε την ιστορική μνήμη και το συναίσθημα που πάλλει το νησί.

Όσοι παρευρέθηκαν, είτε γνώριζαν, είτε όχι, άκουσαν με προσοχή τον ιστορικό και συνομίλησαν μαζί του, κάτι που μετέτρεψε την «ξενάγηση» σε ζωντανή συζήτηση. Μάλιστα, ορισμένοι είχαν μαζί τους φωτογραφίες των γονιών τους, εξόριστων στη Μακρόνησο, και με βαθιά συγκίνηση μοιράστηκαν με τον υπόλοιπο κόσμο τις ιστορίες τους.

Μετά το πέρας του περιπάτου, η ομάδα του Δρόμου Πολιτισμού και όσοι Αθηναίοι επιθυμούσαν, επισκέφθηκαν το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Την ξενάγηση ανέλαβε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

Ακολούθησε γεύμα, κουβέντα, ανταλλαγή συμβολικών δώρων και, όταν έφτασε η ώρα της αναχώρησης, ευχές για καλή αντάμωση ανάμεσα στον ευρωβουλευτή και τα μέλη του συλλόγου.

Οι τόποι μαρτυρίου δεν πρέπει να περάσουν στη λήθη.

Όταν «θυμούνται οι παλιοί και μαθαίνουν οι νεότεροι» αναβιώνει η ιστορική μνήμη.

Και η θυσία  των αγωνιστών της Αριστεράς για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία μένει ανεξίτηλη στο χρόνο.

Αθήνα – 8 Σεπτεμβρίου 2019

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Σήμερα η απόφαση του EFSF για την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
apagxonismos_Drakatou_Zarifopoulou.jpg
26/11/1925: Αγχόνη για τους καταχραστές του Δημοσίου από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο, τον άνθρωπο που κατηγορήθηκε για πλήθος οικονομικών σκανδάλων
leros.JPG
Μέσω Λέρου έφτασαν τρομοκράτες στο Παρίσι

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.