Ανοιχτή πόρτα ΕΥ ΖΗΝ

Στα 8 χρόνια “η Πόρτα” ανοιχτή. Video & 76 στιγμιότυπα από την γιορτή του iPorta.gr το 2018, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Ωραιοζήλη – Τζίνα Δαβιλά

Πλησιάζουν τα γενέθλια της iPorta.gr. Οκτώ χρόνια στο διαδικτυακό πέλαγος.

Ανασύρω από το παρελθόν το κείμενο που έγραψα τον Ιανουάριο του 2018, λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση της Πόρτας στην Αθήνα. Γιατί; “Όταν δεν πληρώνεις για ένα προϊόν,
είσαι εσύ ο ίδιος το προϊόν”, είπε μια πανεπιστημιακός του Εξωτερικού. Για τα
20,000 άρθρα της Πόρτας που ξεφυλλίζετε άνευ κόστους ανάγνωσης,
γιατί η Πόρτα είναι εσείς. Γιατί την Πόρτα την γαγαντώσατε εσείς οι αναγνώστες της που μας βάλατε στη ζωή σας δίνοντας μας το λογότυπο “Είναι στην Πόρτα, είναι καλό”. Γιατί η δική σας εκτίμηση μας έδωσε δύναμη να υπάρχουμε μέσα σε άπειρες αντιξοότητες την τελευταία οκταετία.

Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας.

Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά

22.2.2021

Ακολουθεί το αρχείο 2018, 25 Ιανουαρίου

Πέντε σχεδόν χρόνια μετά το πρωινό ξύπνημα, το φλιτζάνι στο γραφείο μπροστά σ’ ένα laptop, πάντα ανοιχτό.

Πέντε σχεδόν χρόνια ρίχνω την πρώτη ματιά στο facebook, τη δεύτερη στα e-mails, την τρίτη στις σκέψεις μου και ξεκινάει η δουλειά. Έλεγχος των κειμένων, ποιος έχει στείλει τι, ποιο θα πρέπει να μπει πρώτο, ποιο δεύτερο κ.ο.κ.. Πάντα ένα σφίξιμο στο στομάχι για ό,τι χρωστώ να κάνω –απομαγνητοφώνηση συνεντεύξεων, ένα άρθρο για αυτό ή εκείνο που θεώρησα πως δεν έπρεπε να περάσει στα ψιλά, να ζητήσω από πρόθυμους συνεργάτες συγκεκριμένη θεματολογία – και συχνά το αίσθημα ότι και πάλι δεν έκανα αυτό που θα ήθελα. Πολέμιος και σύμμαχος ο χρόνος.

Το ραδιόφωνο άλλοτε παίζει από το laptop, άλλοτε από την τηλεόραση, άλλοτε σιγεί.
Και ίσως περάσουν και πέντε και έξι ώρες για να σηκωθώ για πρώτη φορά από το γραφείο για να επιστρέψω. Και παράλληλα, μηνύματα στο κινητό από τον Παυλίδη [«παρακαλώ, δες ξανά e-mail σου»], τον Γέροντα [«πάλι μαντάρα τις έκανες τις φωτογραφίες που σου έστειλα», τον Μάκρη «πάρε σε e-mail διορθωμένο το κείμενο του… της… ], ή μηνύματα με φατσούλες και καρδούλες για τη χαρά της δημοσίευσης, κάνουν την ψυχούλα να χαμογελά για την περίεργη επικοινωνίας της παρέας του iPorta.gr.

Και αν ακόμα αναρωτιέστε γιατί παρουσιάσαμε το Iporta.gr στις 20 Ιανουαρίου 2018, στην Αθήνα, στο Polis Art Café της Πεσμαζόγλου, θα σας πω ότι ήταν η ανάγκη μου να εκφράσω με όλη την ένταση των συναισθημάτων μου τις ευχαριστίες μου στους αρθρογράφους πρωτίστως και μετά τους αναγνώστες και τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν τις επιχειρήσεις τους.

Γιατί χωρίς αρθρογράφους που τοποθέτησαν τους μεντεσέδες, η Πόρτα δεν θα υπήρχε.

Μπορεί να υπήρχε η Δαβιλά, αλλά όχι η Πόρτα των 42 ή 32 ή των 12 αρθρογράφων που γεννήθηκε πριν από 5 χρόνια αποτελούμενη αρχικά από 7-8 αρθρογράφους, κάποιους πολύ σημαντικούς με τεράστια διαδρομή, κάποιους λιγότερο δημοφιλείς αλλά με πάθος, αγάπη και σεβασμό στη γνώση που τους καθιστούσε επίσης πολύ σημαντικούς, κάποιους εξαιρετικούς μελετητές της κοινωνικο-πολιτικo-οικονομικο-πολιτιστικής πραγματικότητας που ενδιαφέρονταν απλώς να μοιραστούν έστω και με 20 ανθρώπους τις εμπεριστατωμένες θέσεις τους.

Οι 7-8 πλήθυναν σιγά-σιγά, ανοιχτή ήταν η Πόρτα μας άλλωστε, μπαινόβγαινε κόσμος, επισκέπτες και αρθρογράφοι, κάποιοι δεν άντεξαν και «έπεσε Πόρτα» στην Πόρτα, [μας έριξαν πόρτα;, τους ρίξαμε πόρτα; δεν έχει πια σημασία…]. Σημασία για μας έχει ότι κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα που περνούσε, κάθε μήνας τα μηνύματα γίνονταν όλο και πιο σαφή και τ’ακούγαμε κάθε φορά λίιιγο πιο δυνατά: «Είναι στην Πόρτα; Θα είναι καλό».

Και πλήθαιναν οι αναγνώστες μας, οι αρθρογράφοι-επισκέπτες που μας έστελναν τη δουλειά τους, οι άνθρωποι που μας εμπιστεύονται την προβολή τους.

Όλοι όσοι μας διέθεσαν χώρο στο προσωπικό τους χρόνο.

Αυτός υπήρξε και ο λόγος, η αιτία και η αφορμή για να βρεθούμε στο Polis Art Café στην Αθήνα. Ήταν το “ευχαριστώ” μου για την εμπιστοσύνη τους και τη στήριξή τους, είτε ήμασταν από την αρχή μαζί , είτε ήρθαν στην πορεία ανοίγοντας τη δική τους αγκαλιά, για να συμπληρώσουν τη δική μας. Για τους καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες που μου διέθεσαν εν λευκώ σχεδόν, υπογραφή, ονοματεπώνυμο και βιογραφικό. Αυτό ήταν μεγάλο βάρος ευθύνης. Και μιλώ με ειλικρίνεια χωρίς να χαϊδεύω τα αυτιά, βάζοντας στην πρώτη γραμμή τους αναγνώστες ή τους διαφημιζόμενους, γιατί αν δεν υπήρχαν οι αρθρογράφοι [ρεαλιστές-συναισθηματικοί – ενεργητικά ευαίσθητοι και ευαισθητοποιημένοι] για να στήσουν τους μεντεσέδες της Πόρτας, δεν θα υπήρχαν οι αναγνώστες και οι διαφημιζόμενοι.

Τώρα, πέντε μέρες μετά από τούτη τη γιορτή που αγκαλιαστήκαμε με τα χέρια και το βλέμμα, ξαναπήγε η καρδιά στη θέση της, χαμογελάμε και μοιραζόμαστε μαζί σας στιγμιότυπα της γιορτής μας. “Η Πόρτα” μας/σας, το iPorta.gr, άνοιξε στις 8 Απριλίου 2013 και παραμένει ανοιχτή για όλους γιατί δεν περισσεύει κανείς. Από τον σπουδαιότερο μέχρι εκείνον που φαίνεται ασήμαντος. Δεν μπορώ να γνωρίζω το αύριο για κανένα μας. Ούτε και της Πόρτας.

Και αυτή είναι και η γοητεία της ζωής. Αλλά με απόλυτο ρεαλισμό πάντα εμποτισμένο στο συναίσθημα, αφιερώνω σε όλους τους συνεργάτες του iPorta.gr που χαρήκαμε νοερά, μεταφορικά ή κυριολεκτικά την παρουσίαση του περιοδικού, την ακόλουθη μαντινάδα:

«Καλοχαιρέτα τούς πεζούς,
όταν καβαλικέψεις,
για να σε χαιρετούν κι αυτοί,
όταν θα ξεπεζέψεις».

Η ζωή συχνά χαράζει το δικό της δρόμο. Εμείς ζούμε το σήμερα και το αύριο.

Σας ευχαριστούμε, σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη, τη στήριξη, την εκτίμηση, τα χαμόγελά σας.

Ευχαριστούμε τους εκλεκτούς ομιλητές μας, Μαρία Κοζάκου, Γιάννη Πανούση και Μάνο Στεφανίδη για τον μεστό, τρυφερό, ποιητικό και συμπαγή τους λόγο. Τις ομιλίες τους θα ακούσετε και θα διαβάσετε στη συνέχεια από το περιοδικό μας.

Ευχαριστούμε για τις παρεμβάσεις τους στη βραδιά:


διαβάστε επίσης:

Η ομιλία της Μαρίας Κοζάκου εδώ. [Διαβάστε την ομιλία της Μαρίας Κοζάκου. Πώς γνώρισα το iPorta.gr]

Η ομιλία του Γιάννη Πανούση εδώ. [Τι είναι, τελικά, το iPorta.gr; -Περίληψη της ομιλίας του Καθηγητή της 20ης Ιαν.2018]


α) τον Α/ΓΕΣ & Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή,

β) τον Βουλευτή Δωδ/σου Δημήτρη Γάκη,

γ) τον Πύραρχο και Υπ/Δκτη Πυροσβεστικής Αθηνών Ηλία Τσαπούρα,

δ) τον Συγγραφέα Μάνο Κοντολέων.

ε) τον υπεύθυνο του Polis Art Cafe Βασίλη Χατζηιακώβου που άνοιξε και έκλεισε τις ομιλίες.

στ) Όλες και όλους.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους που μας εμπιστευτηκαν τις δικές τους υπογραφές αφήνοντας την ακριτική Ρόδο και ερχόμενοι στο κλεινόν άστυ:

Τις “Πηγές Καλλιθέας Ρόδου – ΔΕΡΜΑΕ”,   τον Πρόεδρο της ΔΕΡΜΑΕ κ. Γιώργο Κακκούλη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Θυγατρικής Εταιρείας του Δήμου Ρόδου,

– Grande Albergo Delle Rοse – Casino Rodos ΑΕ – “Ξενοδοχείο των Ρόδων”‘, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κο Enrico Aidan, τον Διευθυντή Marketing κο Θεόδωρο Μερτίλλη και το Δ.Σ.,

– Το ΑΚΤΑΙΟΝ Ρόδου και υπεύθυνο του χώρου κο Κώστα Αποστολίδη,

– Την οικογένεια Κουνάκη με παράδοση και αξιοπιστία στο χειροποίητο κόσμημα και τα ρολόγια: Κounakis Jewels and watches” και “Theodora Kounakis” και τους ιδιοκτήτες Θεοδώρα και Παναγιώτη Κουνάκη,

– Το “Pane di Capo” και τον Γενικό Διευθυντή του κο Γεώργιο Ποντικάκη.

Και όπως θα παρακολουθήσετε και στο video που έχει αναλάβει ο συνεργάτης μας Νίκος Μπουγιούκος, στόχος του iPorta.gr για το 2018 είναι η ευαισθητοποίηση όλων για το Ελάφι και προστατευόμενο είδος που ζει μόνο στη Ρόδο, το Ντάμα-Ντάμα. Σύλλογοι, φορείς, υπουργεία, Σχολεία σας θέλουμε κοντά μας. Γιατί σε τούτο τον κόσμο κανείς δεν περισσεύει. Και πρώτος, όπως πάντα, στις καινοτόμες και αλληλέγγυες-κοινωνικές δράσεις ευαισθητοποίησης και για την καμπάνια του Iporta.gr για το Ελάφι, ήταν ο Αρχηγός του Στρατού Ξηράς Αντιστράτηγος Στεφανής.

Στις φωτογραφίες που τράβηξε η φωτογράφος Φωτεινή Μοίρα και ακολουθούν σε slide show διακρίνονται:

Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής,

ο Υποδιοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Αθήνας, Πύραρχος Ηλίας Τσαπούρας,

Βουλευτής Δωδ/σου Δημήτρης Γάκης,

ο Ιπτάμενος Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας Δημήτρης Κουτσουράκης,

οι Πανεπιστημιακοί κκ. Θεόδωρος Θάνος Αν.Καθηγητης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και Βασίλης Μαστρογιάννης Καθηγητής Δημόσια Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο,

οι συγγραφείς Αλέξανδρος Ασωνίτης, Μάνος και Κώστα Κοντολέων, Ελένη Δικαίου, Κώστας Στοφόρος,

η Νομικός Μαρίνα Μπράβου,

η συμβολαιογράφος Νάξου Άννα Κοντοπίδη,

οι δημοσιογράφοι Ανδρέας Ροδίτης, Λίτσα Τότσκα, Κώστας Στοφόρος, Αρετή Μπίτα, Τάσος Δενεσίδης,

η Μαρία Παντελάρου Αρχιτέκτων –Πολεοδόμος και πρώην στέλεχος του Υπ. Πολιτισμού επί Μελίνας Μερκούρη,

η Έρση Σεϊρλή, χορογράφος,

η Έρση Λιακούρη επικεφαλής δημιουργικού της Herse,

η Κατερίνα Τσιγαρίδα Αρχιτέκτων,

η Άντα Γανώση εικονογράφος,

ο Σπύρος Ντασιώτης γλύπτης,

οι Φίλιππος και Σόφη Λέτζη εκδόσεις COSMOSWARE,

και οι συνεργάτες: ο Κωστής Α. Μακρής, ο Πάνος Μπιτσαξής, η Μαρίνα Μόσχα, ο Νίκος Σταθόπουλος, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, οι Γιάννης και Νάσια Στουραΐτη, η Τζούλυ Γιαννοπούλου, η Μαρία Γεωργαλά, η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, Ματίνα Ράπτη-Μιλήλη, η Εβίτα Περιφεράκη, η Veronique Maire με την μικρή Αριάδνη Στεφανίδη.

Και φυσικά, ο Βασίλης Χατζηιακώβου υπεύθυνος του φιλόξενου χώρου “Polis Art Café”.

Και κλείνω με τούτο: Μας δυναμώσατε. Ευχαριστούμε με θέρμη ψυχής.

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 


Ακολουθεί slide show:

 

SHARE
RELATED POSTS
Η ουρά και οι απαστράπτοντες χαυλιόδοντες του λευκού ελέφαντα (περί στρατού, ΕΥΠ και αλλά διηγήματα), του Πάνου Μπιτσαξή
Μουσική μυσταγωγία, του Γιώργου Χατζηδιάκου
Η ιστορία της Κόκκινης Πόλης, του Σταύρου Θεοδωράκη
Καλημέρα, καλημέρα!, του Σταύρου Θεοδωράκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.