Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Ρόδος: Εντάσεις και καυγάδες στο Δημοτικό Συμβούλιο & διακοπή συνεδρίασης,, της Μαρίας Χονδρογιάννη

Η Μαρία Χονδρογιάννη είναι Δημοσιογράφος

Σε ρύθμιση των οφειλών προς το ΕΦΚΑ που παρέλαβε επιδιώκει να προχωρήσει ο δήμος Ρόδου . Φαίνεται ότι αυτό είναι δύσκολο μετά τα όσα έγιναν στη συνεδρίαση σήμερα αφού απόφαση δεν ελήφθη τελικά .

Για την έγκριση του θέματος απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία. Όμως την ώρα της ψηφοφορίας απουσίαζαν τρείς σύμβουλοι γεγονός που προξένησε έριδες.

Αναλυτικά:

Η συζήτηση του θέματος όμως στο δημοτικό συμβούλιο, έφερε εντάσεις και καυγάδες μεταξύ του δημάρχου κ. Α Καμπουράκη  του πρώην δημάρχου κ. Φ. Χατζηδιάκου. Έριδες και μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.

Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος κ.Αντώνης Καμπουράκης αναφέρθηκε στις οφειλές προς το ΕΦΚΑ.

Οι οφειλές όπως ανέλυσε, είναι της ΔΕΥΑΡ της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, του  ΔΟΠΑΡ και των υπό εκκαθάριση εταιρειών των πρώην ΟΤΑ της Ρόδου  ΑΔΕΚΑΜ και  ΑΔΕΚΤ.

«Δεν είναι ζήτημα αυτό  για να τζογάρουμε. Ο κ. Παπαγεωργίου από τη Νομική Υπηρεσία αισιοδοξεί πως στα δικαστήρια  το θέμα θα τακτοποιηθεί.  Τα ποσά είναι μεγάλα  αφού ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια ευρώ για τις υπό εκκαθάριση εταιρείες.  Είναι δύο οι διέξοδοι δηλαδή,  νομική αντιμετώπιση και ρύθμιση με επιφύλαξη . Δεν συναινώ δηλαδή  να μείνουμε στη δίκη μόνο,  αλλά να προχωρήσουμε και  σε ρύθμιση», τόνισε ο δήμαρχος κ. Α Καμπουράκης.

Την εισήγηση για το συγκεκριμένο θέμα έκανε ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου κ. Θ Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο νόμο που δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο Ρόδου να προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών προς το ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις.  Εξήγησε ακόμη ότι δεν είναι απαραίτητο να παραιτηθεί ο δήμος από τα ένδικα μέσα που έχουν ασκηθεί επειδή δεν αναγνωρίζεται ότι είναι υποχρεωτικό να πληρωθούν οι οφειλές των υπό εκκαθάριση εταιρειών.

«Βοηθάει πολύ  η μη παραίτηση από τα ένδικα μέσα . Είναι θετικό ότι δεν θα λειτουργήσει αρνητικά  στη ρύθμιση της οφειλής.  Λάβαμε διαβεβαιώσεις για αυτό από έγκριτους καθηγητές της Νομικής», είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Μνεία  για οφειλές εταιρειών που είναι υπό εκκαθάριση γίνεται στον Καλλικράτη όπως εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου

Οι οφειλές των δύο υπό εκκαθάριση εταιρειών ξεπερνούν  τα επτά εκατομμύρια ενώ της ΔΕΥΑΡ φθάνουν  τα 2,4 εκατομμύρια και του ΔΟΠΑΡ είναι στα  200.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε ότι  αν δίνονταν μέρος από το 1.069.000 των χρημάτων που ήταν σε απόθεμα για την ρύθμιση οφειλών τότε ο δήμος θα έμπαινε στο παρατηρητήριο.

«Αν κερδίσουμε τη δίκη  και απαλλαγούμε από τη χρέωση διαβεβαιώνω το σώμα ότι δεν θα αναζητηθούν ευθύνες πολιτικές ή διαχειριστικές  για ΑΔΕΚΤ  και ΑΔΕΚΑΜ. Δέκα χρόνια στέλνουμε το μήνυμα ότι προσγειώθηκε στο δήμο ένα χρέος από τον …Άρη.  Αν όμως μας χρεωθούν τα ποσά  πρέπει  να αναζητηθούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση. Αυτοί που γέννησαν το χρέος αυτό δεν είναι άμοιροι ευθυνών», δήλωσε ο κ. Καμπουράκης.

Για έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου έκανε λόγο ο πρώην δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Το έλλειμμα δημοκρατίας το περιορίζω στη δική μας παράταξη. Δεν είναι δυνατό να λαμβάνω την εισήγηση αυτή στο περιθώριο της συνεδρίασης και να προσπαθώ να διαβάσω δύσκολες νομικές έννοιες την ώρα που γίνονταν οι τοποθετήσεις των μελών στα συμβούλια οργανισμών και επιχειρήσεων. Σε τέτοια θέματα δεν χωράνε ακροβατισμοί», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.

Ο πρώην δήμαρχος  Ρόδου εξήγησε και τι έγινε επί της θητείας του για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να μην καταλογιστούν τα χρέη  σε αυτοδιοικητικούς.

«Δεν είχαμε ασφαλιστική ενημερότητα εξαιτίας της οφειλής. Τα άλλα προγράμματα έτρεχαν και  τρέχουν κανονικά. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Είναι δυνατό να θέλω να χρωστώ ως δήμαρχος όταν νοοτροπία μου ως άνθρωπος είναι να μην οφείλω πουθενά ;  Αν γίνονταν κατασταλτικός έλεγχος θα καταλογίζονταν ολόκληρο του ποσό  σε ούλους μας. Δεν ήθελα να βάλω σε κίνδυνο τους συνεργάτες μου. Εμείς πετύχαμε την αναστολή. Δικάζεται στις 23 Ιανουαρίου η ανακοπή», τόνισε.

Πόση ώρα θα ακούμε μονολόγους;

Ωστόσο η αναλυτική  τοποθέτηση του κ. Χατζηδιακου εκνεύρισε το δήμαρχο που ζήτησε να γίνει ξεκάθαρος στην τοποθέτηση του και να αναφέρει  αν εγκρίνει την εισήγηση ή όχι.

« Θα μας πείτε ναι ή ό χι ψηφίζεται ή όχι ;  Εσείς φέρατε το θέμα. Ψηφίζουμε πρόταση ή βγάζουμε λόγο ; Μιλήσατε  τόση ώρα. Με  κατηγορήσατε ότι δεν ξέρω θέματα της ΤΑ. Είμαι εδώ για να μάθω. Θέλω όμως ξεκάθαρες απαντήσεις επί της εισηγήσεως », είπε ο κ. Καμπουράκης που ζήτησε σοβαρότητα από τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο

Οι τόνοι ανέβηκαν και υπήρξε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του δημάρχου  και του πρώην δημάρχου.

Τελικά παρενέβη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μιχάλης Σοκορέλος για να ηρεμήσουν τα πνεύματα να χαμηλώσουν οι τόνοι και να συνεχιστεί η συνεδρίαση.

Στη συνέχεια οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων υπέβαλαν ερωτήματα στον κ.Παπαγεωργίου.

“Ας πούμε ότι δεν  κερδίζουμε τη δίκη  για τις οφειλές αυτές.  Ποιος θα πληρώσει ; Τα διοικητικά συμβούλια της πρώην ΑΔΕΚΤ και ΑΔΕΚΑΜ; Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να ρυθμιστεί το χρέος με τρόπο ασφαλή για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου”, τόνισε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου και πρόσθεσε πως με νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει για την υπόθεση αυτή να διασφαλιστεί ο Δήμος.

«Τώρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε αφού πλησιάζει η δικάσιμος ενώ εκπνέει η προθεσμία για τη ρύθμιση .  Συμφωνώ με τον κ. Παπαγεωργίου.  Χρειάζεται  στο αποφασιστικό αλλά και στο δικόγραφο μας η  διατύπωση να είναι σαφώς και να γίνεται κατανοητό ότι δεν αποδεχόμαστε την οφειλή. Χρειάζεται όμως προσοχή», δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης.

 Φ. Χατζηδιάκος :  Εγώ δεν μοίραζα δωροεπιταγές

Η κατάσταση έγινε χειρότερη με την  ονομαστική ψηφοφορία. Αναφορά αναλυτική ζήτησε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Μετά την παρέμβαση του δημάρχου ώθησε τον κ. Χατζηδιάκο να φωνάξει πως δεν μοίραζε δωροεπιταγές στις εκλογές.

Η αναφορά του κ. Χατζηδιάκου εξόργισε τον κ. Ιατρίδη που επετέθη φραστικά στον κ. Χατζηδιακο.

“Ήρθατε να μας εκδικηθείτε εδώ. Θέλετε να πτωχεύσει ο Δήμος”, απάντησε ο δήμαρχος κ. Καμπουράκης.

Ωστόσο ο κ. Χατζηδιάκος επέμεινε πως ο κ. Τσίκκης δεν ήρθε στην ψηφοφορία αλλά μετά.

Ο πρώην δήμαρχος ανέφερε πως 22 άτομα ψήφισαν υπέρ ενώ ο δήμαρχος έκανε λόγο για 25.

“Φοβάστε να ανακοινώσετε το αποτέλεσμα”, αναρωτήθηκε η πρώην δήμαρχος αλλά απάντηση δεν έλαβε.

Και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο καυγάς ο πρώην δήμαρχος ανέφερε πως για το θέμα έχει αντίθετη εισήγηση της νομικής υπηρεσίας.

“Η μειοψηφία είναι δεδομένη είτε σας αρέσει ή όχι. Διάλειμμα δέκα λεπτά”, ήταν η απάντηση του κ.Σοκορέλου.

Τελικά η συνεδρίαση διακόπηκε.Το θέμα φαίνεται πως δεν έχει εγκριθεί μετά τα όσα έγιναν και κυρίως γιατί δεν κατέστη δυνατή η επανάληψη της ψηφοφορίας. Οι τρείς σύμβουλοι που δεν ήταν παρόντες δήλωσαν πως ψήφισαν …μετά.


Στην άμεση αντικατάσταση του εκκαθαριστή που είχε την ευθύνη για τη ΡΟΔΩΝ ΑΕ προχωρά ο δήμος Ρόδου.

Παράλληλα εναντίον  του θα ασκηθούν ένδικα μέσα όπως ζήτησε ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης.

Αυτό εισηγήθηκε στην τοποθέτηση του κατά τη συζήτηση του θέματος που αφορούσε τη ΡΟΔΩΝ ΑΕ  ο δήμαρχος κ . Αντώνης Καμπουράκης.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος είχε αναφερθεί πολλές φορές στις αναφορές του εκκαθαριστή περί κλοπής στοιχείων της εκκαθάρισης από το δημοτικό μέγαρο.

“Προχωράμε στο διορισμό τριών εκκαθαριστών και στην τοποθέτηση άλλων ορκωτών λογιστών ( από τις γνωστές εταιρείες).Επίσης ζητάμε  άμεσα εκκίνηση έρευνας για να μάθουμε  τι συνέβη εδώ και χρόνια. Θέλουμε  κρυστάλλινη διαχείριση. Καμιά ανοχή και αναβολή με ελπίδες.  Οι εκκαθαριστές θα είναι οι κκ.  Δημήτρης  Παρπέρης, ο κ.  Σπυρόπουλος  κ. Θεοδόσης Μαρκουλής. Ζητούμε επίσης,  να  φύγει ο εκκαθαριστής από το δημοτικό μέγαρο και η νομική υπηρεσία θα  ασκήσει κάθε ένδικό μέσο εναντίον του”, τόνισε  κ. Καμπουράκης και πρόσθεσε πως σε ένα μήνα θα πρέπει να του  έχουν υποβληθεί οι εισηγήσεις των ορκωτών για τη ΡΟΔΩΝ ΑΕ .

Επίσης όλα τα αρχεία που αφορούν την υπό εκκαθάριση εταιρεία θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους  όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση.

Με την πρόταση του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη συμφώνησε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Φώτης Χατζηδιάκος.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ρόδος: “εκτίθεται” στο Λούβρο!
11145230_1113594491988462_3413527674432723997_n.png
«Μαζί μου έλα πάνω απ’ τα σύννεφα» – Αφιέρωμα στον Νίκο Πορτοκάλογλου από το “Ροδίων Παιδεία”
gus_g_poster_1.jpg
GUS G-Κώστας Καραμητρούδης: ο πιο διάσημος Έλληνας κιθαρίστας της Metal στο Colorado

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.