Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Ρόδος: Αποχωρούν οι εθελοντές από τον καταυλισμό προσφύγων, της Μαρίας Χονδρογιάννη

Spread the love

Η Μαρία Χονδρογιάννη είναι Δημοσιογράφος

 

Την απόφαση τους να αποχωρήσουν  από τα Παλαιά Σφαγεία  γεγονός που θα οδηγήσει στη διάλυση και το κλείσιμο  του καταυλισμού για τους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες ανακοίνωσαν σε συνέντευξή τύπου σήμερα ο κ. Ντίνος Μαντικός και ο πρώην δήμαρχος  Ρόδου κ. Σάββας Καραγιάννης.

Από τη δομή αποχωρεί και ο κ. Παντελής Αντωνιάδης που μαζί με τους υπολοίπους υπηρέτησαν τέσσερα χρόνια εθελοντικά στη δομή

Ο κ. Ντίνος Μαντικός οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή και εγκαταλείπει τη δομή ,  εξαιτίας του ότι δεν υποστηρίχθηκε όσο θα ήθελε από τις τοπικές αρχές.

Ο κ. Μαντικός αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει το  κτίριο όπου λειτουργεί η δομή ,  στην έλλειψη τροφίμων για τους πρόσφυγες αλλά και  τη συμπεριφορά ενός ατόμου για το οποίο όμως την ευθύνη έχουν οι υπηρεσίες ασφαλείας που έχουν ήδη ενημερωθεί. Ειδικά για αυτή την περίπτωση αυτή δεν έχουν γίνει δημοσιεύσεις από την αστυνομία χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι  η ΕΛΑΣ δεν γνωρίζει.

«Από την αρχή που ξεκίνησε η δομή αγκαλιάσαμε την ιδέα του δημοτικού συμβουλίου και  την στηρίξαμε από την  πρώτη στιγμή.  Στόχος μας να μην κυκλοφορούν ελεύθεροι οι πρόσφυγες   και δημιουργηθούν προβλήματα στη Ρόδο   όπως στην Κω. Από το Μάρτιο του 2016 η κατάσταση άλλαξε. Οι άνθρωποι αυτοί άρχισαν να μένουν πολύ  περισσότερο. Η δομή στηρίχθηκε στον εθελοντισμό και στις προσφορές επιχειρηματιών και ιδιωτών», τόνισε ο κ.  Μαντικός που εξήρε την προσφορά του κ. Σάββα Καραγιάννη .

Μειώνονταν οι εθελοντές

«Αρχικά οι εθελοντές  ήταν πάρα πολλοί. Στη συνέχεια άρχισαν να μειώνονται . Μείναμε εμείς οι τέσσερις. Μας κατηγόρησαν ότι πληρωνόμαστε. Δεν ισχύει αυτό.Ήρθε η ώρα να αποχωρήσουμε από τη δομή. Εμείς προσπαθήσαμε να φέρνουμε βοήθεια φάρμακα και τρόφιμα σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι η πρώτη φορά που προσφέρουμε εθελοντικά. Το ευχαριστώ το έχουμε  πάρει από τους πρόσφυγες . Το διαβάζουμε στα μηνύματα που γράφουν στο facebook.  Δεν περιμένουμε να το ακούσουμε από τους Ροδίτες» , είπε ο κ. Μαντικός .

Ο κ. Μαντικός αναφέρθηκε στο πρόβλημα που παρουσιάζει μια αντλία μεταφοράς λυμάτων στην έλλειψη  προστασίας  για τα παράθυρα, στην κακή κατάσταση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

«Κουράστηκα από τα προβλήματα  που έχει η δομή. Κουράστηκα και  να παρακαλάω τον κόσμο να δώσει τρόφιμα για τους πρόσφυγες. Έχω τέσσερις ημέρες να δώσω γάλα, έξι που δεν διαθέτω  ζάχαρη .  Τα μόνα τρόφιμα που διαθέτουμε,  είναι πέντε- έξι κιλά φακή, δύο  κιλά ρύζι μακαρόνια δέκα λίτρα, σπορέλαιο . Κάθε μέρα πρέπει να εξηγώ στον κάθε πρόσφυγα ό τι δεν έχω να του δώσω κάτι περισσότερο, ότι δεν έχω ούτε τσάι», τόνισε.

Τέσσερα χρόνια προσφοράς στον άνθρωπο

Στη διαδρομή του εδώ και τέσσερα χρόνια στη δομή, έτη προσφοράς στον άνθρωπο  αναφέρθηκε  ο  κ. Σάββας Καραγιάννης.

Με το δικό του τρόπο περιέγραψε το χρονικό της προσφοράς και τον αγώνα που έγινε  για να έχουν  ιατρική φροντίδα οι άνθρωποι αυτοί.  Περιέγραψε τον αγώνα και άλλων συμπολιτών μας όπως της Διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου κ Ντίνας Μαχαιρίδου που μαζί με το σύλλογο  «Ροδαυγή» φρόντισε ώστε  κάθε  παιδί  να εμβολιαστεί και  να έχει τη σωστή ιατρική φροντίδα συνδράμοντας  τον κ. Σάββα Καραγιάννη.

«Και για μένα η ενασχόληση μου με τη ιατρική φροντίδα των προσφύγων  και παράτυπων μεταναστών ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Μέχρι τότε η Ρόδος δεν είχε βρεθεί στο σημείο  να φιλοξενεί ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Δεν μπορούσα να φανταστώ τι θα αντιμετώπιζα. Κανείς δεν μας είχε ενημερώσει μέχρι τώρα  για τις συνθήκες υγείας στις χώρες από τις οποίες ξεκινούσαν οι άνθρωποι αυτοί. Έπρεπε για τον καθένα να κάνουμε ένα λεπτομερές ιστορικό. Τα πρώτα χρόνια αντιλήφθηκα, πως η μετακίνηση των ανθρώπων αυτών έγινε πολύ συστηματικά .  Στην αρχή άφησαν να φύγουν τα γυναικόπαιδα και οι άρρωστοι. Τον  πρώτο καιρό είχαμε ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και ανθρώπους με ασθένειες .  Η σοβαρότερη περίπτωση ήταν ένα παιδί 14 ετών με  καρκίνο και άλλο ένα με οξεία λευχαιμία που χρειάζονταν θεραπεία.  Έπρεπε να βρεθούν λύσεις. Το νοσοκομείο δεν μπορούσε να φροντίσει για αυτό. Ο Σύλλογος  «Ροδαυγή» φρόντισε να αγοραστούν τα φάρμακα για να γίνει το πρώτο χημειοθεραπευτικό σχήμα στο νεαρό που μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Ήταν πολλές οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στη δομή. Ιδίως ο Ντίνος Μαντικός που ξενυχτούσε μαζί με τους πρόσφυγες τα βράδια. Οι συνθήκες διαμονής δεν ήταν οι ιδανικότερες για ανθρώπους της εποχής. Για ανθρώπους  κουρασμένους ταλαιπωρημένους , απογοητευμένους και  απελπισμένους γιατί  δεν  ήξεραν τι  θα τους ξημέρωνε η επόμενη  ημέρα .  Είμαι ευτυχής γιατί δεν είχαμε απώλεια σε  ανθρώπινη ζωή και σε πρωτοβουλίες που παίρναμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα τους. Μένω με την αίσθηση ότι όπου  και να πάνε αυτοί οι άνθρωποι ένα κομμάτι της ζωής τους  ίσως από τα χειρότερα  αλλά  το πιο ελπιδοφόρο για αυτούς είναι το πέρασμα ους από τον καταυλισμό της Ρόδου. Όλοι εθελοντές θα πρέπει να έχουν ήσυχη συνείδηση γιατί φρόντισαν να μην λείψει  τίποτε από μεγάλους  και  μικρούς  πρόσφυγες και μετανάστες. Τώρα που φθάσαμε στο σημείο να κλείσει ο καταυλισμός ο καθένας να κάνει τον απολογισμό του», δήλωσε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε πως οι εθελοντές δεν έλειψαν ούτε μια ημέρα από τον καταυλισμό.

Κανένα παιδί δεν έφυγε από τη Ρόδο χωρίς εμβόλιο !

«Είμαστε ήσυχοι  ότι προσφέραμε χωρίς ιδιοτέλεια αλλά με το περίσσευμα της ψυχής μας γιατί ξέρουμε τι σημαίνει  ξενιτιά και προσφυγιά. Όταν βλέπαμε πιτσιρίκια  να τρέχουν ξυπόλυτα στην αρχή το βλέπαμε φυσιολογικό. Όταν όμως μετά  ζήτησα τα φύλλα υγείας των παιδιών διαπίστωσα πως  έπρεπε  και  να εμβολιαστούν για νοσήματα  που δεν ξέρω αν θα τα έβρισκαν μπροστά τους . Η καλή συνάδελφος κ. Ντίνα Μαχαιρίδου με τη βοήθεια της «Ροδαυγής  κατάφερε να εξασφαλίσουμε όλα τα εμβόλια  που χρειάζονταν για τα παιδιά  ώστε κανένα να μη φύγει ακάλυπτο από τη Ρόδο.  Δεν θα σβήσει η μνήμη των όσων βιώσαμε στον καταυλισμό. Μένουμε με την αίσθηση  πως ότι μπορούσαμε το κάναμε  με τον καλύτερο τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης  .

Γιατί δημιουργήθηκε η δομή

Η φιλοσοφία της προηγούμενης δημοτικής αρχής με τη δημιουργία της δομής ήταν να μην  διαχέονται στο νησί οι παράνομοι πρόσφυγες και μετανάστες. Την πρώτη ημέρα που άνοιξε η δομή είχαν αφιχθεί  αρκετοί λαθρομετανάστες. Με κόπο οι αρμόδιες αρχές τους πρόλαβαν  το καλοκαίρι του 2015 και τους συγκέντρωσαν στα Παλαιά Σφαγεία.  Τότε άρχισε ο αγώνας των εθελοντών.  Το απόγευμα εκείνο ο τότε δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιακος ακολούθησε τις υπηρεσίες και εξήγησε στους δημοσιογράφους τους λόγους που δημιουργήθηκε η δομή.

Η σημερινή δημοτική αρχή δεν προέβη στο κλείσιμο της δομής. Εγινε ανακοίνωση για τη διενέργεια διαγωνισμού για τη αγορά τροφίμων για τους ανθρώπους αυτούς.

Παράλληλα όμως έχει καταστήσει   και  σαφές ότι δεν θα δεχθεί να δημιουργηθεί  νέα δομή ή να ανακαινιστεί πλήρως η υπάρχουσα.

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου για τον θάνατο του Βασιλείου Καμπουράκη
Η Ετήσια Μαθητική συναυλία Ωδείου Α. Κορέλλι στην Τρίτη 5 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου
Κοινωνική εκδήλωση με θέμα «Περιπλανήσεις στη μοναξιά…»

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.