Συνεντεύξεις

Π.Μπακίρης: “Δεν τελειώνουν τον Αύγουστο τα μνημόνια και η εποπτεία της χώρας από τους εταίρους”, της Μαρίας Χονδρογιάννη

Spread the love

Αν  οι κυβερνώντες εκτιμούν ότι η ανάπτυξη που επικαλούνται αφορά την χώρα στην οποία ζούμε  ας δοκιμάσουν να αναμετρηθούν με την ΝΔ στις κάλπες.

  Π Μπακίρης – Δεν τελειώνουν τον Αύγουστο τα μνημόνια και η εποπτεία της χώρας από τους εταίρους

 «Τον Αύγουστο μπορεί να τελειώνει το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδας, να τελειώνει η δανειακή σύμβαση. Δεν τελειώνουν, όμως, ούτε τα μνημόνια, ούτε η εποπτεία των εταίρων μας.Αν πράγματι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του πιστεύουν ότι είμαστε κοντά στο τέλος των μνημονίων, δεν έχει παρά να αποδεχθεί την πρόταση του προέδρου μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να θέσει την άποψή του αυτή στην κρίση του λαού. Αν πράγματι οι κυβερνώντες εκτιμούν ότι η ανάπτυξη που επικαλούνται αφορά την χώρα στην οποία ζούμε –εκτός κι αν εκείνοι ζουν σε άλλη χώρα- τότε ας δοκιμάσουν να αναμετρηθούν με την ΝΔ στις κάλπες»

Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στο iporta o πρόεδρος της ΝΟ της ΝΔ κ. Παύλος Μπακίρης με αφορμή όσα αναφέρονται για την έξοδο της Ελλάδα από τα μνημόνια.

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας  ο κ.Μπακίρης δηλώνει  ότι η οικονομική καχεξία δεν θα αλλάξει με υπερφορολόγηση, στάση πληρωμών και απέχθεια στις μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν χαρακτηριστικά της σημερινής κυβέρνησης.

«Η εγχείρηση μπορεί να πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Ετσι θα μπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα διότι μιλάμε για ένα «ματωμένο πλεόνασμα» που επετεύχθη  από την αδικαιολόγητα υψηλή φορολογία των Ελλήνων», τονίζει ο κ. Μπακίρης.

Ο πρόεδρος της ΝΟ της ΝΔ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να διεξαχθούν εθνικές εκλογές και υπογραμμίζει ότι «η χώρα, την επόμενη ημέρα, χρειάζεται μία αποφασισμένη και αποτελεσματική κυβέρνηση και μία κρατική διοίκηση, η οποία θα θέτει την προσέλκυση των επενδύσεων ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα».

Ο κ.Μπακίρης αναφέρεται και σε άλλα άκρως ενδιαφέροντα θέματα αλλά και στις εσωκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 13 Μαίου και καλεί τα μέλη να συμμετάσχουν  και να στείλουν προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να βάλουν πλάτη για να πάει μπροστά η Ελλάδα.

Η συνέντευξή του κ. Μπακίρη αναλυτικά:

 Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από τη γειτονική χώρα και όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο θα ανεβαίνει το θερμόμετρο. Σας ανησυχεί η κατάσταση;

Κυρία Χονδρογιάννη, ο χειρισμός των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής απαιτεί σύνεση και υπευθυνότητα. Τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Παρ΄όλα αυτά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι εκείνη που έδωσε, δυστυχώς, χώρο στον κ. Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, για να διατυπώσει τις όποιες αξιώσεις του. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως έχει αυξηθεί σημαντικά η ένταση στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο καθώς η Τουρκία αμφισβητεί ελληνικά εδάφη για τουλάχιστον 20 χρόνια, όμως τελευταία έχει εντείνει την επιθετικότητά της. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να επιδείξουμε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι στις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου. Εξάλλου, το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν το δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η όποια ανησυχία έγκειται στο γεγονός πως προφανώς όταν υπάρχει αμοιβαία ένταση, ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται. Είναι λοιπόν απαραίτητο, να επιτευχθεί μία συμφωνημένη και γρήγορη οριζόντια αποκλιμάκωση που να ξεκινήσει από την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις στη Συμφωνία της Λωζάνης.

-Είναι τελικά εφικτή η έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια όπως υποστηρίζεται από την κυβέρνηση;

Πρόκειται για ένα ακόμα «αφήγημα» από τα πολλά του κ. Τσίπρα, με μοναδικό σκοπό να παραπλανήσει τον λαό, για να κερδίσει μέρες στην εξουσία. Τον Αύγουστο μπορεί να τελειώνει το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδας, να τελειώνει η δανειακή σύμβαση. Δεν τελειώνουν, όμως, ούτε τα μνημόνια, ούτε η εποπτεία των εταίρων μας. Και αυτό το ομολογεί πλέον ακόμη και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος. Προ ημερών παραδέχθηκε ότι θα εφαρμοστεί ένα «Πρόγραμμα Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης» και -με συνέντευξή του στους Financial Times-  παραδέχθηκε ότι οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Ελλάδας από την Ε.Ε. θα είναι μετά τον Αύγουστο πιο συχνές από τις αξιολογήσεις που γίνονται στις χώρες που έχουν βγει από τα Μνημόνια, καταστρέφοντας το αφήγημα του κ. Τσίπρα. Η ευκολία με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας, μιλά για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια δείχνει ότι δεν έχει αντιληφθεί σε τι περιπέτειες έμπλεξε τον ελληνικό λαό, που θα πληρώνει για πολλά χρόνια ακόμα την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η Ελλάδα θα είχε βγει από το μνημόνιο τον Φεβρουάριο του 2015, αν δεν είχε μεσολαβήσει η εκλογή Τσίπρα, η οποία αύξησε το χρέος άνω του 191% του ΑΕΠ από το 180% που ήταν το 2014, και επέβαλε σωρεία μέτρων δισεκατομμυρίων ευρώ και σκληρά μνημόνια τα οποία θα πληρώνουμε για δεκαετίες… Από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρόδο που ακούσαμε να μιλά ανερυθρίαστα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να αναμασά τα ίδια παραμύθια, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να εξαπατήσει για ακόμα μια φορά τους Ελληνες. Ο ίδιος ενδεχομένως να διατηρεί ακόμα αυταπάτες. Ο ελληνικός λαός όμως, όχι. Αν πράγματι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του πιστεύουν ότι είμαστε κοντά στο τέλος των μνημονίων, δεν έχει παρά να αποδεχθεί την πρόταση του προέδρου μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να θέσει την άποψή του αυτή στην κρίση του λαού. Αν πράγματι οι κυβερνώντες εκτιμούν ότι η ανάπτυξη που επικαλούνται αφορά την χώρα στην οποία ζούμε –εκτός κι αν εκείνοι ζουν σε άλλη χώρα- τότε ας δοκιμάσουν να αναμετρηθούν με την ΝΔ στις κάλπες.

 -Ποιά είναι κατά την άποψη σας η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς οι πολίτες εξακολουθούν να σηκώνουν μεγάλα βάρη;

Χάσαμε τρία ολόκληρα χρόνια και οι συνέπειες για την οικονομία είναι πολύ ακριβές: Η διακυβέρνηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κόστισαν στον ελληνικό λαό, που στενάζει από την υπερφορολόγηση, 1 δισ. ευρώ. Δυστυχώς, κυρία Χονδρογιάννη,  αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η υπερφολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας με σκοπό να δημιουργήσει μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που της ζητούσαν. Το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή Κυβέρνηση είναι αποκλειστικά δική της επιλογή. Η οικονομική καχεξία δεν θα αλλάξει με υπερφορολόγηση, στάση πληρωμών και απέχθεια στις μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν χαρακτηριστικά της σημερινής κυβέρνησης. Και η καταστροφική αυτή κυβέρνηση έρχεται να πανηγυρίσει που παρουσιάζει πλεόνασμα, εις βάρος του ελληνικού λαού, τον οποίον έχει αφαιμάξει. Η εγχείρηση μπορεί να πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Ετσι θα μπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα διότι μιλάμε για ένα «ματωμένο πλεόνασμα» που επετεύχθη  από την αδικαιολόγητα υψηλή φορολογία των Ελλήνων.

-Πόσο αποτέλεσμα μπορεί να έχει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η αντικατάσταση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ με το μεταφορικό ισοδύναμο;

Αυτό αποτελεί  ξεδιάντροπη κοροϊδία απέναντι στους νησιώτες. Καταρχάς μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Πώς είναι δυνατόν, να θεωρεί η κυβέρνηση ότι οι τεράστιες απώλειες για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, με πολύ μικρό όφελος τελικά για τα δημόσια έσοδα, μπορούν να εξισορροπηθούν από την επιλεκτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου; Πρόκειται για ένα ακόμα εφεύρημα των κυβερνώντων για να χρυσώσουν το χάπι στους νησιώτες, θεωρώντας προφανώς πως μοιράζουν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς. Πρόκειται για ακόμα μια πολιτική απάτη και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως με δική της πρωτοβουλία η σημερινή κυβέρνηση, έβαλε ταφόπλακα στην νησιωτική Ελλάδα, επιλέγοντας η ίδια να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση μας λέει πως κατάργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για να εισπράξει, όπως έχει προϋπολογίσει 85 εκατ. ευρώ, και την ίδια στιγμή να εμφανίζεται ως έχουσα τη δυνατότητα να διαθέσει 400 εκατ, ευρώ, για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά του Αιγαίου. Αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, τότε γιατί προχώρησε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά;  Μιλάμε για αδιανόητα πράγματα, για επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των νησιωτών και που κάνουν την ήδη δύσκολη καθημερινότητά τους, δυσκολότερη.

-Ζητά η ΝΔ τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και γιατί;

Η σημερινή κυβέρνηση, είναι η πιο επικίνδυνη και η πιο καταστροφική που έχει γνωρίσει η χώρα, από την μεταπολίτευση. Όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο καλύτερα θα είναι για την Ελλάδα και για τους Έλληνες. Εμείς στη ΝΔ, γνωρίζουμε ότι θα παραλάβουμε καμένη γη την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ο πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ξέρει πολύ καλά τι θα κληθεί να διαχειριστεί ως ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Γι αυτό και μιλά την γλώσσα της αλήθειας, παρουσιάζοντας την πραγματική κατάσταση, μακριά από αυταπάτες και ‘’κωλοτούμπες’’ με τις οποίες είναι εξοικειωμένοι οι σημερινοί –ευτυχώς σε αποδρομή- κυβερνώντες. Η χώρα, την επόμενη ημέρα, χρειάζεται μία αποφασισμένη και αποτελεσματική κυβέρνηση και μία κρατική διοίκηση, η οποία θα θέτει την προσέλκυση των επενδύσεων ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Απαιτείται απόλυτη συνέπεια και στοχοπροσήλωση. Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα δεσμεύουν και τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς, αλλά και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Χρειάζεται ένα συγκροτημένο Action plan με στόχους, χρονοδιαγράμματα, αρχές καλού management, επιτήρηση, λογοδοσία, διαφάνεια. Αποτελεί επείγουσα  ανάγκη η επανεκκίνηση της πατρίδας για την αναγέννησή της και την αφύπνιση του ελληνισμού. Εχουμε χάσει χρόνο και πολύτιμες ευκαιρίες στο διάστημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κάθε μέρα που περνάει με αυτή την κουστωδία στην κυβέρνηση, η χώρα το πληρώνει ακριβά. Γι αυτό τον λόγο, η ΝΔ ζητά εκλογές. Για να πάψει να πληρώνει η Ελλάδα και οι Ελληνες την ανευθυνότητα και την ανικανότητα της σημερινής συγκυβέρνησης.

-Πλησιάζουν οι εσωκομματικές εκλογές για τη ΝΟΔΕ. Πώς αποτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία;

Όλα εξελίχθηκαν ομαλά και είμαστε ικανοποιημένοι όχι μόνο γι αυτό, αλλά και για την καινούρια διαδικασία που ακολουθείται στις εσωκομματικές εκλογές. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα πλέον ανοιχτό με τη διάρθρωση, να γίνεται από κάτω προς τα πάνω κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η βάση θα έχει λόγο και ρόλο. Ικανοποιητική είναι και η συμμετοχή του κόσμου, παρά το γεγονός πως η σεζόν είναι σε εξέλιξη, κι αυτό είναι ενδεικτικό για την επιθυμία των πολιτών να συσπειρωθούν γύρω από τη ΝΔ, να την ενισχύσουν και να της δώσουν δύναμη την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο που έχει μπροστά της.

 Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε προς τα μέλη του κόμματος ως εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ;

Ως υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, καλώ στις 13 Μαΐου τα μέλη μας σε όλη τη Δωδεκάνησο να συμμετέχουν μαζικά στην ανάδειξη των Προέδρων των Τοπικών Οργανώσεων, των Προέδρων ΝΟ.Δ.Ε και των μελών τους. Είναι σημαντικό η Νομαρχιακή Οργάνωση της ΝΔ μέσα από αυτές τις εκλογές να βγει ενισχυμένη και ανανεωμένη γιατί μπροστά μας έχουμε δύσκολο έργο. Τα νέα όργανα είναι εκείνα που θα βοηθήσουν τον πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, να ανοικοδομήσει την χώρα την επόμενη μέρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό στην περιοχή μας άμεσα και αποτελεσματικά είναι η ανάδειξη, όλων των ανοικτών ζητημάτων του κάθε νησιού μας ξεχωριστά. Γι αυτό είναι απαραίτητο η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ να είναι μαζική, γιατί αποτελεί υπόθεση όλων μας, και όχι μόνο των υποψηφίων. Πρέπει να ενισχύσουμε το κόμμα μας και τον πρόεδρό μας και αυριανό πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως εμείς οι νεοδημοκράτες, είμαστε και πάλι έτοιμοι να βάλουμε πλάτη για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Γιατί εμείς οι νεοδημοκράτες, είμαστε εκείνοι που έκαναν τις μεγάλες τομές στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας και είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε ξανά, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα μας και στις επόμενες γενιές.

Η Μαρία Χονδρογιάννη είναι Δημοσιογράφος

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
«Χτυποκάρδια» στην τεχνολογία, του Χρήστου Μαγγούτα
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις του: “Θα κριθούμε από τον εαυτό μας και τον Θεό” , της Τζίνας Δαβιλά
H Ελένη Αρβελέρ στους (νέους) Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη-Συνέντευξη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.