Επικαιρότητα

Πώς κινείται το Μαξίμου με τους Μετανάστες-Αντιδρούν οι Περιφέρειες- Ακίνητα ζητούνται από το ΥΠΠ

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της μεταφοράς μεταναστών από τον καταυλισμό της Μόριας, προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, η οποία όμως συναντά αρκετά βασικά εμπόδια. Στόχος είναι οι πολυάριθμοι μετανάστες που έχουν «εγκλωβιστεί» στη Λέσβο να μεταφερθούν στην περιφέρεια.

Το Μαξίμου δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει στη μεταφορά προσφύγων κυρίως από τα νησιά, ενώ το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει -σε δεύτερο όμως χρόνο- και τη μεταφορά μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο και για όσο θα περιμένουν την επιστροφή σε «ασφαλείς χώρες» σε κλειστές δομές ανά την επικράτεια.Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει τη συνέχιση και επέκταση του χρηματοδοτούμενου με κοινοτικά κονδύλια προγράμματος επιδότησης στέγης «Ξενία»

Σε σύσκεψη την οποία είχαν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη οι 13 περιφερειάρχες (εκ των οποίων οι 12 προέρχονται από τη ΝΔ) ζήτησαν την ισόνομη και όχι ισόποση κατανομή, δηλαδή αναλογικά με τον πληθυσμό που έχει κάθε περιφέρεια.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός τάχθηκε κατά της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου «στρατοπέδων συγκέντρωσης». «Τέτοιες δομές προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών, αφού η διαχείριση του προσφυγικού χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια. Θα πρέπει να ζητηθεί από την Ε.Ε. η χρηματοδότηση κοινωνικής πρόνοιας μόνο για Έλληνες».

Πλην της Αττικής αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας που δείχνουν πως «σηκώνουν» το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, σε κάθε περιφέρεια σχεδιάζεται να εγκατασταθούν περί τα 500 με 600 άτομα, τα οποία θεωρούνται ευάλωτα (οικογένειες, γυναίκες και παιδιά).

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητεί ξενοδοχεία και κτήρια για τη μετεγκατάσταση μεταναστών

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και το οποίο συζητήθηκε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο, όσοι μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο θα παραμένουν σε κλειστά κέντρα με σκοπό να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Εν τω μεταξύ, μειώνονται τα βήματα εξέτασης ασύλου και επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησής του.

Ο νόμος αλλάζει και για τους μετανάστες οι οποίοι δεν θα συμμορφώνονται ως προς τις εντολές για τη στέγασή τους ή τη μεταφορά τους, με κίνδυνο να χάσουν το δικαίωμα διεκδίκησης ασύλου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η αίτησή τους θα εξετάζεται εντός τριών ημερών.

Ακόμη, θεσπίζονται Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου, τα οποία θα ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο για την πορεία της αίτησης ασύλου. Με αυτόν τον τρόπο ο αιτών θα γνωρίζει σχετικά γρήγορα εάν θα του χορηγηθεί ή όχι άσυλο.

Το νέο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει και το ζήτημα των ιατρικών βεβαιώσεων, με την πρόβλεψη αυτές να γίνονται δεκτές μόνο από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιους φορείς.

Τέλος, η προσφυγή των μεταναστών στις Επιτροπές θα προϋποθέτει δικόγραφο στο οποίο θα αναφέρονται οι λόγοι της αίτησης ασύλου, ενώ δεν θα αναγνωρίζεται η κατάθεση ενός απλού εγγράφου, όπως συνέβαινε έως σήμερα.


"Ζητούνται ακίνητα" για τους μετανάστες

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε την Πέμπτη, αναζητεί κτήρια, τα οποία θα στεγάσουν αιτούντες άσυλο.

Ειδικότερα, το υπουργείο ενδιαφέρεται να μισθώσει κτήρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών.

Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχοι ακινήτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων), να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος.

Τα στοιχεία ακινήτων ενδιαφέροντος

Είδος ακινήτου:

Κτήρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ν.4276/2014, Α΄155, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει): ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον είκοσι (20) κλινών, όπως η δυναμικότητα αυτή καθορίζεται στα έγγραφα για τη νόμιμη λειτουργία τους. Η άδεια λειτουργίας του καταλύματος από τους αρμόδιους φορείς(π.χ. ΕΟΤ, Περιφέρεια) θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Κτήρια συγκροτημάτων κατοικιών, αριθμού τετραγωνικών ώστε να διασφαλίζεται η στέγαση τουλάχιστον είκοσι (20) ατόμων.

Γεωγραφικά κριτήρια: Σε όλη την επικράτεια εκτός των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Σε περίπτωση υπερπροσφοράς η επιλογή των καταλυμάτων θα γίνει με βάση τα κάτωθι κριτήρια

Σειρά Μειοδοσίας: Πιο αναλυτικά οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προτείνουν τιμές προσφοράς κάτω των 12 ευρώ/ωφελούμενο/ ημέρα διαμονής χωρίς Φ.Π.Α., που προβλέπεται ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος

Σε περίπτωση ισοβαθμίας η επιλογή θα γίνει με βάση την χρονολογική σειρά κατάθεσης της αίτησης.

Κατάσταση: τα κτήρια των κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και οι ιδιωτικές κατοικίες πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα προς χρήση με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή.

Χαρακτηριστικά:

Για κτήρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων

– Να βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες

– Να τηρούνται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία ανά κατηγορία καταλύματος και κατάταξης σε κλειδιά ή αστέρια αναφορικά με: το κτήριο, την πρόσβαση ΑΜΕΑ, την πυρασφάλεια, τα δωμάτια, την κουζίνα, την ψύξη και θέρμανση, την παροχή ζεστού νερού.

Για τα συγκροτήματα κατοικιών

– Να βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες.

– Το μίσθωμα θα ορίζεται για κάθε κατοικία ξεχωριστά.

Κάθε κατοικία πρέπει να διαθέτει με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης:

Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένο από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση.

Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια για κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης.

η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή.

Κάθε κατοικία πρέπει να είναι επιπλωμένη οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.

Διάρκεια μίσθωσης:

Έξι μήνες, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους του Υπουργείου μέχρι έξι μήνες επιπλέον. Επιπλέον η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος θα ανακοινωθεί σύντομα.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται αποκλειστικά με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gr), μετά την σχετική ανάρτηση της οριστικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Όροι πρόσκλησης :

Η παρούσα πρόσκληση δεν είναι δεσμευτική για τις Υπηρεσίες Μεταναστευτικής  Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ουδεμία υποχρέωση έχει απέναντι στους ενδιαφερόμενους που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Από την παρούσα πρόσκληση δε μπορούν να στοιχειοθετηθούν αξιώσεις αποζημίωσης  εκ μέρους των συμμετεχόντων που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους

Τα στοιχεία των δηλώσεων ενδιαφέροντος θα χρησιμοποιηθούν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποκλειστικά για τον σκοπό της πρόσκλησης και δεν θα δημοσιοποιηθούν.

Η παρούσα πρόσκληση θα αναρτηθεί στους ιστότοπους του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
panelladikes-sxoleio-mathitis-708_0.jpg
Πανελλήνιες 2016: Πάνω οι Ιατρικές, πέφτουν οι υπόλοιπες
Δημόσια κατήγγειλε από τη Ρόδο ο Στέλιος Κούλογλου τις κυρίες Ελ.Παππά, Αν.Κούλαρου και Γιάννη Κουρτάκη για ανάμιξή τους στο σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ
money-2991388_960_720.jpg
Νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές το δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.