Πρόσωπα - Αφιερώματα

ΠτΔ: ο κ.Στεφανής, η επιλογή που «κάηκε» και η κ.Αλίκη Μοσχή-Gauguet, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

Τζίνα Δαβιλά

Το έγραψε καθαρά και με σαφήνεια ο Καθηγητής Εγκληματολογίας κ. Γιάννης Πανούσης στις 2.1.2020: «…[…]…να διαθέτει ικανότητα διοίκησης [χωρίς πελατειασμούς], δύναμη αντοχής σε δύσκολες καταστάσεις και κυρίως ηθική αντίληψη της πολιτικής. Γιατί, ως γνωστόν, το γόητρο δεν το δίνει το αξίωμα αλλά η σταθερή άποψη, η ηθική στάση και ο τρόπος ζωής μέχρι την ανάδειξή του ως Πρώτου Πολίτη [δηλαδή ως παραδείγματος] της Ελλάδας. Δεν αρκεί η μόρφωση και ο απαραίτητος ορθολογισμός. Χρείαν έχουμε ηγέτη καλλιεργημένου, ο οποίος δεν φθείρεται, ούτε διαφθείρεται αλλά μόνον προσφέρει στην Πατρίδα και το Λαό. Αυτά πιστεύω ότι είναι μερικά, κρίσιμα, χαρακτηριστικά ενός ΠτΔ.» . Αξίζει να ξανά-διαβάσετε το περιεκτικό και σύντομο άρθρο του εδώ.

Το έγραψα πριν από ακριβώς ενάμιση χρόνο όταν ήταν Αρχηγός ΓΕΣ . «Ο Αρχηγός ΓΕΣ κος Στεφανής χαμογελαστός και προσήνης άλλαξε την εικόνα που ξέραμε για τον Στρατό Ξηράς και τις Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτοντας τον εαυτό του στην Πατρίδα του. Υπερκομματικός, διεθνής, πανανθρώπινος, σύγχρονο σύμβολο της υγιούς Ελλάδας, είναι ο μόνος που μου έρχεται στο νου για το Ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα, του Αρχηγού Κράτους. Του πρώτου Έλληνα Πολίτη. Του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χωρίς να έχει δικαίωμα κανένα πολιτικό κόμμα να οικειοποιηθεί την παρουσία του στην Αρχηγία του ΓΕΣ ως δική του μαγιά, ως δική του κατοχύρωση, μιας και το βιογραφικό και η πορεία του στηρίζονται αυστηρά στην προσωπική του σκληρή εργασία και στις ατομικές του θυσίες, ο κος Στεφανής είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να αλλάξει σελίδα και να προσδώσει ουσιαστικές αρμοδιότητες στην υπάρχουσα εν απουσία αρμοδιοτήτων θέσεως του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενός αξιώματος που σήμερα “καπελώνεται” από τα πολιτικά κόμματα. Προσωπικότητα ενωτική, υπερκομματική, ισχυρή, δημιουργική, αποτελεσματική, δημοκρατική, μπορεί να αναγάγει τον ρόλο του Αρχηγού του Κράτους σε ουσιαστικό. Θα είναι η νέα καινοτομία της Ελλάδας σε μια χώρα που έχει ανάγκη από ισχυρούς ηγέτες, οραματιστές με λαμπρό πνεύμα και εύστοχη ευφυΐα.» (9 Ιουνίου 2018).

Στην προσωπικότητά του είδαμε εκείνον που κατάφερε επί των ημερών του να αλλάξει θετικά την εικόνα του Σ.Ξ.. Λόγω των παραπάνω ποιοτικών χαρακτηριστικών θα ήταν εν δυνάμει ικανός να μετατρέψει τον ανενεργό ρόλο του Προέδρου σε ενεργό. Και  σε απόλυτο συγχρονισμό με τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ΠτΔ, όπως τονίζει παραπάνω ο  Καθηγητής κ.Πανούσης, ο κ. Στεφανής θα ήταν η άριστη επιλογή του κ Πρωθυπουργού.  Δοκιμασμένος, έντιμος, αλύτρωτος, άριστος, παράδειγμα και υπόδειγμα Έλληνα Πολίτη. Λεβεντιά για την Ελλάδα και πρότυπο για την Ευρώπη. Officer and gentleman. Αλλά… ο έντιμος και συμπαθής κ. Μητσοτάκης προτίμησε να αποκαταστήσει την άδικη αποστρατεία του τιμώντας τον με την θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αρχικά και του Συντονιστή επί του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού εν συνεχεία. Τον αν θα τον τιμήσει μέχρι τέλους θα το δείξει ο χρόνος. Στην Πολιτική δεν μετρά πάντα η βαθιά εκτίμηση, όσο η άμεση χρησιμότητα. Προς το παρόν, ο κ. Μητσοτάκης έχασε μια θαυμάσια ευκαιρία να συσπειρώσει στο πρόσωπο του κ. Στεφανή άπαντες.  Διότι ο άνθρωπος τούτος έχει υπέρμετρο πάθος για την Πατρίδα. Και τρομακτική ευφυΐα. Στην παρούσα χρονική συγκυρία ο κ. ΥΦΕΘΑ “σκόνταψε” στο πρόσκαιρο. Τα υποψήφια, κουρασμένα πρόσωπα που ακούγονται ως πιθανές επιλογές του Πρωθυπουργού, δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα μας. Το βλέμμα πρέπει να στραφεί αλλού. Σε αγνά μονοπάτια, σε πρόσωπα με την ισορροπία της λογικής και της καρδιάς.

Μια σπουδαία κυρία, εξίσου διεθνής προσωπικότητα, με σεμνότητα, αρχοντιά, μεγαλοπρέπεια, αξιοπρέπεια, ήθος, ακεραιότητα, σπανιότητα  μπορεί να αποτελέσει το υγιές πρότυπο, πρώτου Πολίτη της Ελλάδας. Είναι η κα Αλίκη Μοσχή- Gauguet η επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο. Ο ήλιος της Ρόδου που αγκαλιάζει Αιγαίο και Ευρώπη. Μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που τα λόγια πάντα είναι φτωχά μπρος στο μεγαλείο της. Μόλις πριν από έξι μήνες παρασημοφορήθηκε με απόφαση Προέδρου Μακρόν ως Αξιωματούχος του Εθνικού Τάγματος Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ενημερωτικά, τα διάσημα  του Εθνικού Τάγματος Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι μία από τις τρεις ύψιστες  τιμητικές διακρίσεις της Γαλλικής Δημοκρατίας.. Διεθνολόγος, στρατευμένη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η κα Αλίκη Μοσχή-Gauguet είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Παμμεσογειακού Δικτύου Γυναικών Δημιουργών F.A.M. (από τα αρχικά Femme /Γυναίκα Art/Τέχνη Méditerranée /Μεσόγειος), το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και συγκεντρώνει γυναίκες καλλιτέχνιδες δημιουργούς από 25 χώρες της Μεσογείου που επιθυμούν να θέσουν την τέχνη τους στην υπηρεσία ενός πολιτισμού ειρήνης και συνεργασίας. Το 2004 τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο «Γυναίκα της Ευρώπης», για την συμμετοχή της στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών της Μεσογείου. Είναι μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Διακυβερνητικού Ιδρύματος Anna Lindh για το Διάλογο των Πολιτισμών και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Schuman για την Ευρώπη. Έχει τιμηθεί με τα διάσημα του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας (2009) και με το Βραβείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (2012). [Εδω η τελευταία παρασημοφόρησή της]

Γιατί να μην είναι η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Έχει όλα τα προσόντα στον υπέρτατο βαθμό. Στη δε παρούσα χρονική στιγμή είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να λάμψει μια ωραία, μεγαλοπρεπής Ελλάδα.

12 Ιανουαρίου 2020 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Αντίο στον πατέρα της Μαφάλντα, του Νίκου Βασιλειάδη
1757cee8d6c7f7381f45800772e011ea_XL.jpg
Γιάννης Χαρούλης: ο αριστοκρατικός αντάρτης, του Μιχάλη Κουμπιού
Πέτρος Κουναλάκης (1937-2020), ο φίλος μου, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.