Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Αμανάτι στη Ρόδο 40 αναπληρωτές από λάθος….στο σύστημα, της Μαρίας Χονδρογιάννη

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Αμανάτι στη Ρόδο  40 αναπληρωτές από λάθος ….στο σύστημα

Οδύσσεια για δεκάδες εκπαιδευτικούς που υποχρεούνται να παρίστανται στις έδρες των νομών που έχουν διοριστεί

Αύριο  θα κρατήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και χιλιάδες  μαθητές  θα δώσουν το ραντεβού της επιστροφής στα θρανία. Το διδακτικό έτος αρχίζει κάθε χρονιά, την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους. Η διδασκαλία ωστόσο των μαθημάτων αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Με δεδομένη την έναρξη της σχολικής χρονιάς καταβλήθηκαν προσπάθειες προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στις θέσεις των εκπαιδευτικών. Ο στόχος επιτεύχθηκε μεν αλλά τη  λύση θα δώσουν οι αναπληρωτές τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι δεκάδες αναπληρωτές υφίστανται απίστευτη   ταλαιπωρία γιατί αποφασίστηκε ότι θα πρέπει ότι θα πρέπει πρώτα να έρθουν στη Ρόδο και μετά να μεταβούν στα σχολεία όπου έχουν διοριστεί.

Η τήρηση της διαδικασίας θα τους κοστίσει ακριβά σε χρόνο και χρήμα κάτι που δεν δείχνει να απασχολεί τους έχοντες την ευθύνη για αυτό.

” Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα γιατί αναγκάστηκαν πρώτα να έρθουν στη Ρόδο και μετά να ταξιδέψουν στα νησιά που έχουν διοριστεί. Αυτό είναι άδικο” δήλωσε ο στο iporta κ.Μαρίνος Πρόεδρος της Α’ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Μαρίνο υπάρχουν και χειρότερα αφού από λάθη σε κεντρικό επίπεδο δεν εντάχθηκαν στο σύστημα για το διορισμό αναπληρωτών το Ηράκλειο , ο Πειραιάς, οι Οινούσσες και η Χίος. Έτσι οι καθηγητές που προορίζονταν για αυτές τις περιοχές ήρθαν  στη Ρόδο με την πεποίθηση ότι είναι ο τόπος διορισμού τους. .Στη συνέχεια τους ενημέρωσαν ότι δεν έχουν διοριστεί στη Ρόδο αλλά σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.. Έτσι άρχισε ο μαραθώνιος και η  αγωνία για να βρουν εισιτήρια και να μεταβούν στις περιοχές που έχουν διοριστεί.

“Μιλάμε για απίστευτη ταλαιπωρία εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι  σοβαρά ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά”, είπε ο κ. Μαρίνος

Σε ερώτηση σχετικά με την κάλυψη των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικούς ο κ. Μαρίνος δήλωσε:

” Τα περισσότερα κενά έχουν καλυφθεί με αναπληρωτές καθηγητές. Έγινε προσπάθεια ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στα σχολεία εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού”.

Στην κάλυψη των κενών θέσεων σε δασκάλους με αναπληρωτές  αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων κ. Γ Γκουτζιαμάνης.

” Το Σαββατοκύριακο που πέρασε τοποθετήθηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί στα σχολεία του νομού Δωδεκανήσου.. Κενά υπάρχουν στις θέσεις δασκάλων ειδικής αγωγής” , δήλωσε ο κ. Γκουτζιαμάνης και  πρόσθεσε ότι έχουν τοποθετηθεί 600 εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Ο κος Γκουτζιαμάνης αναφέρθηκε και στην ταλαιπωρία που θα υποστούν οι αναπληρωτές ειδικής εκπαίδευσης με τη μετάβαση στη Σύρο για την κατάθεση των δικαιολογητικών για τις προσλήψεις τους.

” Μιλάμε για απίστευτη ταλαιπωρία για δεκάδες αναπληρωτές . Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα χάσουν μόνο χρόνο αλλά και πολλά χρήματα . Το κράτος δεν τους καλύπτει τα έξοδα όμως”, τόνισε ο κ. Γκουτζιαμάνης.

Ο Γκουτζιαμάνης αναφέρθηκε και στην ανάγκη κατασκευής νέων σχολικών μονάδων για την κάλυψη των αναγκών.

” Δεν επαρκούν οι σχολικές μονάδες . Πρέπει να κατασκευαστούν νέα σχολεία ακόμη και στην πόλη της Ρόδου. Πιστεύω ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα”‘, είπε ο κ. Γκουτζιαμάνης.

Ερώτηση για την ταλαιπωρία των αναπληρωτών από τον βουλευτή κ. Μ Κόνσολα

Στην ταλαιπωρία που θα υποστούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναφέρθηκε !ε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας. Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Κύριε Υπουργέ,

Οι αναπληρωτές της ειδικής εκπαίδευσης, που έχουν τοποθετηθεί στις σχολικές μονάδες και τα ΚΕΔΔΥ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή ταλαιπωρία που συνοδεύεται και από σημαντικό οικονομικό κόστος.

Είναι αναγκασμένοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για την πρόσληψή τους στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο.

Αυτό σημαίνει ότι, οι εκπαιδευτικοί που έχουν τοποθετηθεί στα Δωδεκάνησα, θα πρέπει να μεταβούν στη Σύρο για να καταθέσουν εκεί τα δικαιολογητικά τους.

Ουσιαστικά και με δεδομένο ότι πρόκειται για πολύωρο ταξίδι, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα της αυθημερόν επιστροφής, όλοι αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε μια πρωτοφανή ταλαιπωρία, αλλά και έξοδα, από τη στιγμή που η κατάθεση θα μπορούσε να γίνει στις διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρόδο ή ακόμα και ηλεκτρονικά.

Η Πολιτεία οφείλει να λειτουργήσει με ευελιξία και να αποτρέψει, έστω και την ύστατη ώρα την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλει αυτούς τους ανθρώπους.

Κυρίως, όμως, οφείλει να αντιληφθεί ότι σε πολυνησιωτικές περιφέρειες, όπως αυτή του Νοτίου Αιγαίου, θα πρέπει να διευκολύνονται, όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί, αλλά και όλοι οι πολίτες στις συναλλαγές τους με την Πολιτεία και στα ζητήματα διοικητικής εξυπηρέτησης.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

— Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και αν προτίθεται άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλία για να τερματιστεί αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ταλαιπωρίας, αλλά και τιμωρίας, που επιβάλλεται για τους αναπληρωτές ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στο Νότιο Αιγαίο, που είναι αναγκασμένοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για την πρόσληψή τους στη Σύρο.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Η Μαρία Χονδρογιάννη είναι Δημοσιογράφος


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Οδοντιατρική φροντίδα από το Νοσοκομείο Ρόδου στα παιδιά του Θεραπευτηρίου “Άγιος Ανδρέας”
Νικητιάδης: “Οι αντιρρήσεις από υποψήφιο για την παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο, δεν συνάδουν με τις αρχές του ΚΙΝΑΛ, το οποίο θα στηρίξω”
Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος: “Δεν βάζουμε εμπόδια σε αναπτυξιακά έργα και ανάδοχους”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.